Iași: Sărbătorirea a 25 de ani de scoutism catolic
Focul scoutului catolic luminează alimentat de entuziasmul tinerilor și de înțelepciunea preoților
Orice început are mai multe momente: pentru scoutul catolic din România data istorică de referință considerăm că este 30 iunie 1991, când 24 de persoane, în majoritate tineri, au semnat procesul verbal pe care l-au depus la Judecătoria din Iași pentru constituirea Asociației Scout Catolică Română (ASCRO). Sărbătoarea din 25 iunie 2016 a avut ca multiple finalități; să amintească acest act, să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările dăruite în acest sfert de veac trăit fără niciun incident negativ, să exprime recunoștință pentru cei care l-au susținut și să dea mărturii actualilor cercetași despre minunăția acestei aventuri care fascinează viețile tinerilor.
Bunul Dumnezeu a găsit în Pierpaolo Campostrini, însoțit de un grup de tineri, în asistentul național, Carlo Galli, și în responsabila regiunii Veneția, Elisabeta Favaron, mesageri ai educației scout, care s-au gândit să aducă în România, chiar după Marșul Minerilor (Mineriada), o cercetășie specială caracterizată de spiritualitatea Bisericii Catolice. În cadrul proiectului Iona, merge în cetatea cea mare și strigă au fost mai multe vizite și colaborări între scoutiștii italieni și tineri din dieceza de Iași pentru a-i iniția pe ai noștri în cercetășia catolică. Între altele, în anul 1991, Mons. Petru Gherghel a participat ca relator la un congres național al AGESCI (Asociația Generală a Scoutului Catolic din Italia) unde a afirmat: "Noi, în anii dificili, ne-am străduit ca să nu se stingă flacăra slabă a credinței, iar acum acea flacără este slujită ca să găsească un lemn bun pentru a arde și a se lăsa luminată de cer".
Desigur în centrul sărbătorii din 25 iunie 2016 a fost sfânta Liturghie în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, celebrată de Preasfințitul episcop Petru înconjurat de mai mulți asistenți spirituali din centrele catolice și de cercetași în haine de sărbătoare, dar mai ales cu suflete recunoscătoare și bucuroase de a mulțumi și a se împărtăși. La Liturghia animată de cercetași a predicat preotul Roberto-Ștefan Vacaru: la lumina Evangheliei ce arată că un centurion păgân poate fi admirat pentru credința și iubirea sa, că Isus a luat asupra lui slăbiciunile noastre, i-a chemat pe participanți să fie cercetași autentici, implicați, responsabili și activi, bazându-se pe sacramente dar mai ales pe relația vie cu Isus Cristos, modelul și liderul nostru. Chiar de la începutul sfintei Liturghii s-a implorat de la bunul Dumnezeu, conform cuvintelor papei Paul al VI-lea, "speranța că mișcarea scout va continua să fie o putere puternică în a instala valorile autentice și durabile, să devină, de aceea, un instrumente pentru a realiza o lumea bazată pe credință, pe prietenie și fraternitate mondială, o omenire în care pacea, dreptatea vor fi în final bine stabilite" (25 septembrie 1972).
Înaintea sfintei Liturghii au fost momente de prezentare și cunoaștere a reprezentanților centrelor locale și cei care din prima gardă au reușit să fie împreună cu noi. Din prima și a doua gardă au fost prezenți: Ioan Păuleț și soția lui, Cristina Bacușcă, Alina Frențescu, Irina Ignătescu-Manea. După filmulețul ce a răscolit amintiri și a adus imaginile trecutului în prezent, pe cadrul simbolic al mâinii care conduce și căutând metode pentru a Alege soluții bune în fața problemelor, au fost mărturii ale celor mai sus numiți și ale reprezentanților AGESCI la eveniment: Andrea Abrate, comisar internațional AGESCI și Claudio Gasponi, care nu numai că ne-au onorat cu prezența lor ci, deși erau după eforturi deosebite, au avut puterea de a ne transmite din spiritul lor mereu tânăr și plin de entuziasm. Între discursuri și prezentări au fost jocuri care au vrut să transmită ceea ce papa Francisc admiră la cercetași: Curajul de a se implica, curajul de a face o cetate nouă, de a merge înainte, în adevăr, cu bunătate, cu frumusețea pe care Dumnezeu ni le-a dat. S-a propus și, cu aprobarea celor prezenți, Pierpaolo Campostrini a fost declarat cercetaș de onoare al scoutului catolic din România.
După sfânta Liturghie s-au făcut fotografii de grup, a urmat un prânz bogat cu tort aniversar și înghețată oferită de episcop și cântece.
În partea a doua, pe fondul cadrului simbolic "ușa timpului" am fost vizitați de "Robert-Baden Powell, Gheorghe Mungoci, Ecaterina Teodoriu și Florin Piersic" care au punctat idei esențiale din convingerile lor cercetășești sau despre cercetășie. Mărturiile celor din Pildești, ale Petronelei Petrea, ale actualilor responsabili generali în exercițiu au fost primite, mai ales că jocurile și entuziasmul erau la ele acasă. Cele două responsabile generale, Cristina Farcaș și Tereza Dancă, au propus ca toți cei prezenți să treacă prin fața asistenților spirituali prezenți și, dându-le mâna, fără cuvine, să le transmită prin priviri recunoștința lor: acest mesaj era oferit prin ei tuturor asistenților spirituali scout. Îi amintim și pe cei care au făcut multe eforturi ca sărbătoarea să fie "de neuitat"; cu un gând special pentru binefăcătorii de la Renovabis.
A urmat consiliul reprezentanților centrelor locale prezente și, pe melodia și gesturile jocului, toți cercetașii au pornit sufletește Pe un drum ce duce chiar la Roma, cercetașii urmăresc un scop! Pe Isus Cristos! Drumul va trece pe la Adjudeni unde, în perioada 18-21 august 2016, campul jubiliar va continua sărbătoarea noastră.
Pr. dr. Alois Hîrja
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
25 iunie: Iași: Sărbătorirea a 25 de ani de scoutism catolic
lecturi: 33.