Tema Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului (15 ianuarie 2017)
Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte a ales-o pentru a 103-a Zile Mondiale a Migrantului și Refugiatului, care se va celebra la 15 ianuarie 2017: Migranții minori, vulnerabili și fără glas.
* * *
Comunicatul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților
Migrația este un fenomen mondial, nu numai european sau mediteraneean. Toate continentele sunt atinse de această realitate care nu privește exclusiv persoane care caută loc de muncă sau condiții mai bune de viață, ci și adulții și minorii care fug de adevărate tragedii.
Este necesar să se garanteze ca în fiecare țară migranții care vin, și familiile lor, să se bucure de recunoașterea deplină a propriilor drepturi. Ceea ce preocupă mai mult este condiția minorilor în contextul migrației internaționale. De fapt, copiii și femeile reprezintă categoriile cele mai vulnerabile în cadrul acestui mare fenomen și tocmai minorii sunt cei mai fragili, adesea invizibili pentru că sunt lipsiți de documente sau fără însoțitori.
Cu tema "Migranții minori, vulnerabili și fără glas", Sfântul Părinte vrea să focalizeze atenția asupra celor mai mici dintre cei mici. Adesea, copiii vin singuri în țara de destinație, nu sunt în măsură să-și facă auzit propriul glas și devin cu ușurință victime ale unor grave încălcări ale drepturilor umane.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului va fi publicat, ca de obicei, un mesaj pontifical.
Această zi își are originea în scrisoarea circulară "Durerea și preocupările" pe care Sfânta Congregație Consistorială a trimis-o la 6 decembrie 1914 ordinariilor diecezani italieni. În ea se cerea, pentru prima dat, să se instituie o zi anual de sensibilizare cu privire la fenomenul migrației și pentru a promova o colectă în favoarea operelor pastorale pentru emigrații italieni și pentru pregătirea misionarilor de emigrație. Consecință a acelei scrisori, la 21 februarie 1915 a avut loc prima celebrare a acestei Zile.
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.