Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în vizită la Academia Ecleziastică Pontificală

Întâlnire familială

O întâlnire foarte frumoasă, intensă și familială, aceea pe care Academia Ecleziastică Pontificală a trăit-o la 12 mai 2016 cu papa Francisc, într-un climat de simplitate și de destăinuire; un semn concret al apropierii și atenției deosebite pe care succesorul lui Petru le rezervă acestei comunități în care se formează preoți care vor exercita slujirea lor în reprezentanțele pontificale răspândite în toată lumea. De fapt, pontiful a voit să facă vizita la academie în formă privată, petrecând întreaga seară de joi 12 mai cu comunitatea, formată anul acesta din 33 de preoți, care provin din 14 țări diferite.

Papa Francisc, ca și cum ar fi un tată care îi vizitează pe fiii săi, a sosit în academie pe la ora 18.00 primit de președinte, arhiepiscopul Giampiero Gloder, de superiori, de studenți și de surorile din congregația "Marta și Maria", care de câteva luni prestează prețioasa lor slujire în comunitate. Urcând în capelă, Pontiful a prezidat rugăciunea vesperelor în forma în care are loc zilnic în casă; apoi i-a salutat personal pe studenți, oprindu-se pe scurt cu fiecare pentru a le cunoaște numele și dieceza de proveniență. Apoi s-a întreținut peste o oră cu comunitatea instaurând un dialog deschis și spontan, în care s-au putut trata diferite tematici. Papa Francisc nu a ținut un discurs oficial, ci a voit să răspundă la numeroasele întrebări pe care i le-au adresat studenții, oferind elemente de reflecție pentru slujirea la care se pregătesc.

Sfântul Părinte, referindu-se la serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, a subliniat frumusețea și utilitatea sa pentru viața Bisericii, precum și dificultățile și provocările pe care le comportă; a asigurat grija deosebită pe care, ca succesor al lui Petru, o rezervă și dorește s-o rezerve celor care fac parte din el; a evidențiat cum, într-un serviciu care implică a înfrunta și încercări și sacrificii, este nevoie să fie întemeiați pe o rugăciune constantă și încrezătoare.

Celui care îl întreba ce așteaptă de la cei care trăiesc propria slujire în reprezentanțele pontificale, Papa Francisc a schițat trei elemente fundamentale: o diplomație inteligentă formată din artă și caritate, care să construiască punți cu culturile, societățile și guvernele, făcând prezentă Biserică și dând glas Evangheliei; o dimensiune pastorală a slujirii - caracterizată de contactul viu și concret cu poporul credincios al lui Dumnezeu - care, printr-o mărturie coerentă și generoasă de viață sacerdotală, să știe să creeze un climat de încredere; capacitatea de a oferi ceva Domnului în pocăință, o virtute care nu este demodată, ci care ajută să se întărească raportul cu el, centrând propria viață sacerdotală pe ceea ce este esențial.

Chemați să lucreze și să trăiască propria preoție într-o lume care apare adesea indiferentă și departe de mesajul creștin, papa a amintit cuvântul lui Cristos "eu am învins lumea" (In 16,33): o invitație de a nu avea teamă de neînțelegeri și de persecuții și de a avea încredere mereu în forța învierii Domnului. În acest context, a evidențiat prezența și acțiunea duhului celui rău, care-i determină pe oameni la diviziuni și la războaie, îi face sclavi ai banului și ai puterii, ajungând să-i înșele că pot să ia locul lui Dumnezeu Creatorul, repetând experiența turnului Babel.

Vorbind tinerilor preoți a reafirmat necesitatea unei reforme personale și ecleziale, care să pornească de la dimensiunea spirituală pentru ca ea să impregneze fiecare aspect al vieții. Acest lucru este deosebit de important pentru păstori, care, în special în contextul de astăzi, sunt expuși riscului comodității, mondenității și lâncezelii. Însă, în același timp, papa Francisc a invitat să urmeze multele exemple de dăruire, de slujire și de sfințenie a vieții, care există în Biserică, în cler și în Curia Romană.

La întâlnire, pontiful s-a oprit apoi asupra altor teme actuale, cum ar fi angajarea ecumenică, fundamentalismul religios, raportul dintre milostivire și dreptate, situația europeană și reconcilierea ca misiune a Bisericii.

Vizita la academie a fost o ocazie pentru a-i încuraja cu afect pe studenți pe drumul lor de formare și a reafirma importanța nunțiaturilor apostolice pentru slujirea petrină și pentru slujirea adusă Bisericilor locale. Climatul bucuros și familial care a caracterizat toate momentele seratei de neuitat, dialogul sincer și profund, cordialitatea cu care papa Francisc s-a întreținut cu studenții, au arătat încă o dată cât este de relevant pentru fiecare păstor să aibă o atitudine de mare atenție, de apropiere concretă și de autentică iubire, caracteristică ce valorează în mod deosebit pentru cel care lucrează în reprezentanțele pontificale.

La încheierea seratei, papa Francisc a împărtășit cina cu comunitatea, înainte de a se întoarce în Vatican.

(După L'Osservatore Romano, 14 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat