Strasbourg: "Radicalizarea în penitenciare: o perspectivă pastorală"
În perioada 30 mai - 1 iunie 2016, a avut loc la Strasbourg întâlnirea europeană a capelanilor care lucrează în penitenciare, având ca temă Radicalizarea în penitenciare: o perspectivă pastorală. Reuniunea a fost organizată de către Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa, Misiunea Permanentă a Sfântului Scaun pe lângă Consiliul Europei și Comisia Internațională pentru Pastorația Catolică a Penitenciarelor. România a fost reprezentată de pr. Cristian Bîrnat, din partea Bisericii Catolice, și pr. Florin Smarandi, din partea Bisericii Ortodoxe Române.
Scopul acestei întâlniri a fost de a stabili un dialog între Consiliul Europei și capelanii catolici care îi asistă spiritual pe deținuți. De asemenea, s-a evidențiat importanța colaborării între capelanii de diverse religii pentru combaterea radicalizării în penitenciare, dar și pentru promovarea demnității umane a persoanelor aflate în detenție.
Cei mai mulți dintre participanți au fost preoți catolici responsabili cu pastorația penitenciarelor la nivel național. Au fost prezenți, de asemenea, prelați ortodocși, pastori protestanți și musulmani implicați în aceeași misiune religioasă.
În prima zi de conferințe, după salutul organizatorilor, a fost prezentat mesajul papei Francisc cu ocazia acestui eveniment: Suveranul Pontif mulțumește capelanilor din închisori pentru asistarea prizonierilor în celebrarea rodnică a Anului Jubiliar al Milostivirii. "Fie ca gestul îndreptării gândurilor și rugăciunilor lor către Tatăl de fiecare dată când trec pragul celulelor lor să semnifice pentru ei trecerea prin Poarta Sfântă, deoarece milostivirea lui Dumnezeu poate să le transforme inimile lor și poate de asemenea să transforme gratiile într-o experiență a libertății".
În continuare, Vincenzo De Gaetano, judecător pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a prezentat situația deținuților în Europa și eforturile care sunt depuse pentru apărarea drepturilor lor, chiar fiind privați de libertate. A fost invocat articolul 5 din Declarația Universală a Drepturilor Omului care interzice tortura, pedepsele sau tratamentele crude, inumane sau degradante. A urmat vizionarea filmului documentar "Dustur", regizat de Marco Santarelli.
În a doua zi, sesiunile de lucru au avut loc la Palatul Europei din Strasbourg. Dr. Thorbj?rn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, în discursul său, a arătat importanța dialogului și comunicării în spațiul european în această perioadă în care radicalizarea, violența și extremismul își fac tot mai mult simțită prezența, aducând presiune și nesiguranță în societate. Dr. Elaine Pressman, reprezentanta Centrului Internațional Contraterorism de la Haga a prezentat tema fenomenului radicalizării în penitenciare, aducând indicii și soluții de lucru în acest mediu de recrutare pentru cei ce ajung să aleagă extremismul, sub diversele sale forme.
În cadrul unei mese rotunde, au urmat apoi dezbateri cu privire la perspectiva capelanilor de închisori despre problemele din interior, despre prevenirea torturii și liniile directoare ale Consiliului Europei privind această chestiune.
În a treia zi a întâlnirii europene, au fost sugerate diferite perspective pastorale privind spiritualitatea și profilul preoților care lucrează în penitenciare, căci deținuții sunt scoși, într-un anumit fel, din societate, dar nu și din Biserică.
În încheiere, pr. Helmut Rakowski, reprezentantul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, a oferit câteva informații privind Jubileul Deținuților care va avea loc la 6 noiembrie 2016, în Roma.
Anul Milostivirii este o ocazie deosebită de a ne aminti de criteriul judecății finale: "Veniți, binecuvântații Tatălui meu..., căci am fost în închisoare și voi ați venit la mine... Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,34.36.40).
Pr. Cristian Bîrnat
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
30 mai - 1 iunie: Strasbourg: "Radicalizarea în penitenciare: o perspectivă pastorală"
lecturi: 9.