Într-un interviu dat la mass-media vaticane marele imam de Al-Azhar cere să se acționeze împotriva terorismului
Un apel adresat oamenilor liberi din lume
Un apel adresat întregii lumi pentru ca "să se poată uni și strânge rândurile pentru a înfrunta și a pune capăt terorismului" a fost lansat de Ahmad Al-Tayyib, mare imam de Al-Azhar, la sfârșitul întâlnirii avute cu papa Francisc luni, 23 mai. Într-un interviu exclusiv acordat mass-media vaticane, șeicul a subliniat că "islamul nu are nimic de-a face cu terorismul", pentru că acela care ucide a "răstălmăcit textele islamului fie intenționat fie din neglijență", și că este fundamentală o angajare comună a marilor religii pentru a da omenirii, în acest timp de mare criză, "o nouă orientare spre milostivire și pace". După audiență, marele imam a mers la reședința ambasadorului Egiptului pe lângă Sfântul Scaun unde a întâlnit doi redactori a Radio Vatican - Jean-Pierre Yammine, responsabil al secțiunii arabe, și Cyprien Viet, de la secțiunea franceză - împreună cu Maurizio Fontana de la L'Osservatore Romano. Interviul a fost preluat în audio și video de Radio Vatican și de Centrul de Televiziune Vatican și s-a desfășurat în întregime în limba arabă. Traducerea italiană pe care o publicăm a fost îngrijită de secțiunea arabă de la Radio Vatican.
Ioan Paul al II-lea a fost primul Papă care l-a vizitat pe marele imam de Al-Azhar în călătoria sa în Egipt în cadrul marelui jubileu al anului 2000. Astăzi marele imam este primul care-l vizitează pe Papa în Vatican cu ocazia jubileului milostivirii. Care este semnificația acestor evenimente așa de importante?
În numele lui Dumnezeu iertător și milostiv, la început aș vrea să adresez o mulțumire Sanctității Sale Papa Vaticanului, Papa Francisc, pentru că m-a primit cu delegația mea de la Al-Azhar, și pentru buna primire și afectul călduros pe care mi l-a rezervat. Astăzi facem această vizită a noastră cu o inițiativă a Al-Azhar și organizarea dintre Al-Azhar și Vatican pentru a continua misiunea noastră sacră, care este misiunea religiilor: a face fericită ființa umană pretutindeni. Al-Azhar are un dialog sau mai bine zis o comisie de dialog interreligios cu Vaticanul care s-a suspendat datorită unor circumstanțe precise, dar acum când aceste circumstanțe nu mai sunt, noi reluăm drumul de dialog și dorim ca să fie mai bun decât era înainte. Și sunt fericit că sunt primul sheikh de Al-Azhar care vizitează Vaticanul și stă cu Papa într-o ședință de discuție și de înțelegere.
Cu puțin în urmă marele imam l-a întâlnit pe Papa Francisc în Vatican. Ce anume ne puteți spune despre această întâlnire și atmosfera în care s-a desfășurat?
Prima impresie, care a fost foarte puternică, este că acest om este un om de pace, un om care urmează învățătura creștinismului, care este o religie de iubire și de pace; și urmărindu-l pe Sanctitatea Sa am văzut că este un om care respectă celelalte religii și demonstrează considerație față de adepții lor, este un om care consacră și viața sa pentru a-i sluji pe săraci și pe cei lipsiți și care își ia responsabilitatea persoanelor în general; este un om ascetic, care a renunțat la plăcerile efemere ale vieții lumești. Toate acestea sunt calități pe care le împărtășim cu el și pentru aceasta ne-am simțit doritori să întâlnim acest om pentru a lucra împreună pentru omenire în acest vast domeniu comun.
Care sunt îndatoririle marilor autorități religioase și ale responsabililor religioși în lumea de astăzi?
Sun responsabilități grele și grave în același timp pentru că știm - așa cum ne-am spus și cu Sanctitatea Sa - că toate filozofiile și ideologiile sociale moderne care au luat în mână conducerea omenirii departe de religie și departe de cer au eșuat în a-l face fericit pe om și în a-l duce departe de războaie și de vărsarea de sânge. Cred că a venit momentul pentru reprezentanții religiilor divine să participe puternic și concret pentru a da omenirii o nouă orientare spre milostivire și pace, pentru ca omenirea să poată evita marea criză de care suferim acum. Omul fără religie constituie un pericol pentru semenul său și cred că oamenii acum, în acest secol al douăzeci și unulea, a început să privească în jurul său și să caute călăuze înțelepte care să-i poată conduce în direcția corectă. Și toate acestea ne-au determinat la această întâlnire și la această discuție și la acordul de a începe pasul corect în direcția corectă.
Universitatea Al-Azhar este angajată într-o importantă lucrare de reînnoire a textelor școlare. Ne puteți spune ceva despre această activitate?
Da, noi le reînnoim în sensul că clarificăm conceptele musulmane care au fost deviate de cei care folosesc violența și terorismul și de mișcările armate care pretind că lucrează pentru pace. Am identificat aceste concepte greșite și le-am propus - în cadrul unui curriculum - studenților noștri în școlile medii și superioare, am arătat partea deviată și înțelegerea deviată și în același timp am încercat să-i facem pe studenți să înțeleagă conceptele corecte, de la care acești extremiști și teroriști au deviat. Am întemeiat un observator mondial, care face o monitorizare în opt limbi a materialului difuzat de aceste mișcări extremiste și a ideilor otrăvite care deviază tineretul. Și acest material este astăzi corectat și apoi tradus în alte limbi. Și prin "Casa Familiei Egiptene" - care reunește musulmanii cu toate confesiunile creștine din Egipt, și este un proiect comun între Al-Azhar și Biserici - încercăm să dăm un răspuns celor care profită de ocazii și așteaptă la pândă pentru a semăna dezordini, dezbinări și conflicte între creștini și musulmani. Avem și Consiliul înțelepților musulmani, prezidat de șeicul de Al-Azhar și acest consiliu trimite delegații de pace în diferitele capitale din lume și desfășoară o activitate importantă în favoarea păcii și în a face cunoscut islamul genuin. Am ținut în trecut, în urmă cu circa un an, o conferință la Firenze, chiar aici în Italia, despre tema "Orientul și Occidentul", adică "Colaborarea dintre Orient și Occident". În afară de asta primim la Al-Azhar pe imamii moscheilor care se găsesc în Europa, în cadrul unui program care durează două luni pentru a oferi formare la dialog, a dezvălui conceptele greșite și a trata integrarea musulmanilor în societățile lor și națiunile europene pentru ca să poată fi o resursă pentru siguranța, bogăția și forța acelor țări.
Orientul Mijlociu este supus la mari dificultăți. Ce mesaje vreți să ne dați în această privință cu ocazia acestei vizite a dumneavoastră în Vatican?
Eu vin din Orientul Mijlociu unde trăiesc și îndur, împreună cu alții, consecințele fluviilor de sânge și cadavre și nu există nicio cauză logică pentru această catastrofă pe care o trăim zi și noapte. Desigur există motivații interne și externe a căror convergență a inflamat aceste războaie. Astăzi mă aflu în inima Europei și aș vrea să profit de prezența mea în această instituție așa de mare pentru catolici - Vaticanul - pentru a lansa un apel întregii lumi pentru ca să se poată uni și să strângă rândurile pentru a înfrunta și a pune capăt terorismului, deoarece cred că dacă acest terorism este neglijat, nu numai orientalii vor plăti prețul, ci orientalii și occidentalii ar putea să sufere împreună, așa cum am văzut. De aceea acesta este apelul meu adresat lumii și oamenilor liberi din lume: puneți-vă de acord imediat și interveniți pentru a pune capăt fluviilor de sânge. Permiteți-mi să spun un cuvânt în această declarație: da, terorismul există, însă islamul nu are nimic de-a face cu acest terorism și acest lucru este valabil pentru ulema musulmani și pentru creștini și musulmani în Orient. Și aceia care-i ucid pe musulmani și îi ucid și pe creștini au răstălmăcit textele islamului fie intenționat fie din neglijență. Al-Azhar a convocat în urmă cu un an o conferință generală pentru ulema musulmani, sunniți și șiiți, și au fost invitați liderii Bisericilor orientale, de diferite religii și confesiuni, și chiar yazidi au trimis un reprezentant al lor la această conferință ținută sub egida lui Al-Azhar. Și printre punctele cele mai importante ale declarației comune s-a spus că islamul și creștinismul n-au nimic de-a face cu aceia care ucid și am cerut Occidentului să nu confunde acest grup deviat și rătăcit cu musulmanii și am spus într-un singur glas, musulmani și creștini, că suntem stăpâni ai acestui pământ și suntem parteneri și fiecare dintre noi are drept la acest pământ. Am respins emigrația forțată, sclavia și vânzarea-cumpărarea femeilor în numele islamului. Aici aș vrea să spun că această chestiuni nu trebuie să fie prezentată ca o persecuție față de creștinii din Orient, dimpotrivă, există mai multe victime musulmane decât creștine, și noi toți îndurăm împreună această catastrofă. Pe scurt aș vrea să închei despre acest punct spunând că nu putem să învinovățim religiile din cauza devierii unora dintre adepții lor, pentru că în fiecare religie există o facțiune deviată care a ridicat stindardul religiei pentru a ucide în numele său.
Înainte de a încheia, aș vrea să exprim din nou mulțumirile mele vii, aprecierea și speranța - pe care le voi duce cu mine - de a lucra împreună, musulmani și creștini, Al-Azhar și Vaticanul, pentru a ridica ființa umană oriunde ar fi, făcând abstracție de religia sa și de crezul său și s-o salveze din criza războaielor distructive, a sărăciei, a ignoranței și a bolilor.
(După L'Osservatore Romano, 25 mai 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 15.