Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mexic, va fi naționalizată bazilica din Guadalupe

De Alver Metalli

Cu girul Arhidiecezei de Ciudad de Mexico și al Cabildo de Guadalupe face un ulterior, decisiv, pas înainte proiectul de naționalizare a celebrei bazilici a apariției, unde este păstrată tilma sfântului Juan Diego. Cu limbaj birocratic părțile în cauză informează că "nu va fi prezentat recurs" la procedura administrativă începută în timpuri îndepărtate și care se va încheia cu trecerea la stat a celui mai vestit sanctuar din lume. Cotidianul mexican Excelsior informează că "Declarația oficială cu care se formalizează naționalizarea imobilului denumit «Templo Nueva Basílica de Guadalupe, Atrio y Anexos», situat în Plaza de las Américas numerele 1 și 2, în colonia Villa de Guadalupe, urmează să fie publicată în Diario Oficial de la Federación (DOF)", un fel de Monitor oficial care notifică, prin publicare, concluzia unei proceduri administrative.

Ceea ce n-au reușit guvernele anticlericale mexicane de la sfârșitul secolului - exproprierea Bisericii și supunerea prerogativelor sale - va fi obținut de o democrație parlamentară înregistrată Peña Nieto și guvernul său? Nimic din toate acestea, chiar dacă există unii care au vehiculat scenarii tulburi ale unei revanșe istorice a statului mexican asupra Bisericii naționale care a trecut prin greutăți de tot felul dând fir de tors unei concepții de laicitate care presupunea eliminarea, nici mai mult nici mai puțin, a Bisericii din viața publică.

Atât episcopii din țara vizitată în mod repetat de papii din acest secol, ultimul Francisc în luna februarie, cât și guvernul federal mexican ar fi decis de comun acord și fără a ridica scuturile să netezească drumul spre naționalizare care altminteri ar fi fost complicată de revendicări și procese interminabile. Nimic de contestat nici din partea Arhiepiscopiei de Ciudad de Mexico avându-l în frunte pe cardinalul Norberto Rivera Carrera care în curând va trece în rândul emeriților. Nu rămâne decât ultima formalitate, declarația administrativă care va trebui să formalizeze trecerea imobilului la stat. Începând din acest moment acesta din urmă va asuma controlul proprietății, precum și administrarea însăși a bazilicii care păstrează celebra tilma unde este imprimată, cu termen impropriu de vreme ce studiile n-au putut dovedi prezența de enzime chimice pe țesătură, imaginea celebrei Fecioare de Guadalupe patroană a Americii Latine.

Așadar n-are nimic de-a face cu naționalizările la Plutarco Calles și persecuția care a determinat ridicarea catolică în 1923 cunoscută ca Guerra Cristera. "Exproprierea" Bazilicii și a anexelor nu este prima și nu va fi ultima, asigură surse ecleziale, care fac trimitere la legea despre asociațiile religioase publicată la 15 iulie 1992, care stabilește că toate bisericile deschise cultului public înainte de ianuarie 1992 când s-a concretizat reforma în materie religioasă voită de fostul președinte Carlos Salinas de Gortari, să treacă la națiune. Și dat fiind faptul că noua bazilică de Guadalupe a fost construită în 1979, așadar înainte de reformă, n-a fost posibil să fie înscrisă în Registro Público de la Propiedad. Lucru care se va face acum. Și chiar dacă administrarea va trece în mâinile statului - asigură de la Arhiepiscopia de Ciudad de Mexico - tot ceea ce are de-a face cu liturgia și cultul va continua ca astăzi sub tutela autorităților arhidiecezei și a Conferinței Episcopale Mexicane.

Cine nu este deloc liniștit cu privire la viitor sunt sutele de vânzători care umplu împrejurimile bazilicii vizitate anual de circa douăzeci de milioane de evlavioși ai morenita. Naționalizarea bazilicii implică și naționalizarea așa-numitei Plaza Mariana, ultima construcție a complexului guadalupan, care include piețe și câteva mega parcări. "Ar fi bine ca documentul care naționalizează bazilica să specifice cu precizie care sunt aceste «anexe»", reclamă asociațiile vânzătorilor, "pentru a evita orice tip de fraudă și de arbitraritate". În caz contrar, războiul pe care Biserica nu vrea să-l facă, îl amenință vânzătorii ambulanți.

(După Vatican Insider, 18 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat