Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cei trei ani ai papei milostivirii

De Andrea Tornielli

Au trecut trei ani de la acea seară din 13 martie, când Jorge Mario Bergoglio s-a arătat îmbrăcat în alb de la loja din "Sfântul Petru" după conclavul fulger care a urmat după renunțarea papei Benedict al XVI-lea. Un timp limitat pentru a trasa adevărate bilanțuri, dar suficient pentru găsi câteva linii conducătoare în spatele numerelor simple. 12 călătorii în străinătate pentru un total de 20 de țări vizitate, 11 vizite în Italia, 168 de Angelus și 124 de audiențe generale, două enciclice, 15 constituții, o exortație apostolică - "Evangelii gaudium" - care reprezintă road map a pontificatului, alta care trebuie să vină în câteva zile dedicată familiei; 153 de mesaje, 130 de scrisori, 180 de omilii publice, 628 de discursuri, 382 de meditații în timpul Liturghiilor de la "Sfânta Marta". Aceste omilii libere reprezintă una dintre noutățile cele mai semnificative ale pontificatului lui Bergoglio, un magisteriu zilnic simplu și profund.

Milostivire și duioșie

La trei ani distanță de la acea zi de 13 martie, în prim plan nu mai sunt micile sau marile schimbări de protocol, folosirea utilitarei, locuirea la "Sfânta Marta", acea "normalitate" distantă de obiceiurile consolidate de la curtea pontificală. Toate sunt elemente care au contribuit desigur la apropierea papei de oameni, dar care reprezintă numai niște semne. Inima mesajului lui Francisc este mărturia unei Biserici care arată fața unui Dumnezeu milostiv și primitor. "Este nevoie de o Biserică - spunea papa episcopilor din Brazilia în iulie 2013 - capabilă să redescopere viscerele materne ale milostivirii. Fără milostivire nu se reușește pentru a se insera într-o lume de «răniți», care au nevoie de înțelegere, de iertare, de iubire". Și în timpul recentei călătorii în Mexic a spus: "Singura forță capabilă să cucerească inima oamenilor este duioșia lui Dumnezeu. Ceea ce încântă și atrage, ceea ce îndoaie și învinge, ceea ce deschide și desface de lanțuri nu este forța instrumentelor sau duritatea legii, ci slăbiciunea atotputernică a iubirii divine, care este forța irezistibilă a dulceței sale și promisiunea ireversibilă a milostivirii sale".

A construi punți

Și pe scena internațională, pontificatul lui Francisc este caracterizat de acea "cultură a întâlnirii" care caracterizează raportul bun cu persoanele, adică de tentativa de a construi punți cu oricine lasă să se vadă orice minimă breșă de dialog. Este a papei constatarea realistă a unei lumi care se îndreaptă cu pași mari spre un al treilea război mondial, chiar dacă încă "pe bucăți". De la tentativele de a nu-l izola pe liderul rus Putin de la dialogul cu conducătorii de stat și cu autoritățile religioase musulmane, de la călătoriile în Cuba și în Statele Unite până la cele din Extremul Orient, Francisc a vorbit despre "ecumenismul sângelui" care îi unește pe creștinii de diferite confesiuni, l-a îmbrățișat pe patriarhul de Constantinopol Bartolomeu și a reușit să încoroneze visul de a întâlni pentru prima dată pe patriarhul de Moscova. Unitatea creștinilor nu are o valoare numai pentru viața Bisericilor, ci este un semn important pentru pacea în lume.

Cei din urmă

Magisteriul lui Francisc a pus în discuție actualul model de dezvoltare, actualizând pagini uitate din doctrina socială a Bisericii. În enciclica "Laudato si'" a explicat că păstrarea creației este legată de soluționarea gravelor probleme de sărăcie care chinuie o parte consistentă a populației globului. Cuvintele despre "economia care ucide" au readus în centrul atenției drama subdezvoltării și a consecințelor dezastruoase ale războaielor, împreună cu motivațiile economice oculte care le provoacă. Insistența sa asupra primirii refugiaților cheamă înainte de toate Europa să nu uite valorile sale fundamentale.

Riscul slogan

La trei ani de la începutul său, pontificatul este caracterizat de "șantiere deschise": dacă reforma sistemului economico-financiar din Vatican a intrat deja în faza sa de realizare, mai lent apare procesul de reformă a Curiei, în timp ce este încă la începuturi acela referitor la reorganizarea sistemului mediatic din Vatican. Din cuvintele papei apare clar că reforma inimilor, "convertirea pastorală", este condiție necesară pentru reformele structurale. De fapt, există riscul ca mesajul pontificatului să fie redus la slogan, ca și cum ar fi suficient să se schimbe câteva cuvinte-cheie: astăzi sunt la modă "periferiile". Mărturia papei, în realitate, sugerează tuturor - colaboratorilor, episcopilor, preoților, precum și laicilor din orice latitudine - o cu totul altă radicalitate evanghelică, fără de care și reformele riscă să meargă după criterii de întreprindere și să se închidă în tehnicisme care nu țin cont de natura Bisericii, care nu pot fi suprapuse niciodată pe aceea a uneia dintre atâtea multinaționale, așa cum a repetat adesea și papa Benedict al XVI-lea.

(După Vatican Insider, 12 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat