Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cinste femeilor misionare

Sărbătoarea de 8 martie după măcelul din Aden

De Fabrizio Contessa

"Continuăm să ne rugăm împreună pentru sora care a supraviețuit și pentru părintele salezian despre care nu mai există știri". Sora Cyrene, provincială pentru Italia ale misionarelor carității, a cunoscut-o în urmă cu zece ani pe sister Marguerite, originară din Rwanda, una dintre cele patru călugărițe ucise în mod oribil la 4 martie împreună cu alte douăsprezece persoane într-un centru de primire pentru bătrâni și neputincioși în apropierea orașului yemenit Aden.

Călugărița este tulburată de cele întâmplate însă cuvintele pe care le spune într-un scurt colocviu telefonic cu "L'Osservatore Romano" toate sunt pentru a explica sensul misiunii moștenite de la maica Tereza de Calcutta și al tenacității cu care în fiecare colț al planetei misionarele cu sari alb încearcă să rămân fidele și în fața dificultăților, a fricii, chiar și atunci când totul ar recomanda să abandoneze și să fugă. "Noi nu-i părăsim pe săraci. Este de neimaginat", spune călugărița care la fiecare frază amintește lecția primită de la fondatoare. "Maica ne-a învățat asta. Dacă suntem singure și nu avem persoane de îngrijit, desigur, în fața pericolului, ne mutăm, mergem în altă parte. Dar dacă avem săracii, bolnavii, paraliticii, cum reacționăm? Maica a făcut mereu așa, mi-o amintesc încă la Beirut cu copiii sub bombardamente. Așa am făcut mulți ani în Liberia. Așa facem în Siria. Și așa facem încă în Yemen unde, să nu uităm, avem alte case". Ceea ce într-adevăr "face rău" - adaugă călugărița - este "indiferența în inima atâtor oameni față de destinele și de condițiile celor săraci, ale celor din urmă".

Gândul este așadar în întregime proiectat spre viitor, spre necesitatea de a ști să se răspundă în mod adecvat nevoilor oamenilor care în fiecare zi sunt întâlniți pe drum, la Roma, ca și în peninsula arabică. Astfel, dincolo de rugăciunea pentru sărmanele victime, cuvintele sorei Cyrene invită la reculegere în favoarea preotului salezian Tom Uzhunnalil, căzut în mâinile comandoului, și a sorei Sally, superioara casei care din fericire a reușit să se salveze de la măcel: "Vă rog, să continuăm să ne rugăm împreună".

Conștiința este că numai privirea rugăciunii poate aduce lumină și speranță într-o situație care, așa cum a spus Papa Francisc, apare marcată de o "violență diabolică și lipsită de sens". La patru zile de la măcelul oribil, și în tăcerea aproape totală a lumii informației, faptele din Aden se îmbogățesc cu noi amănunte înfiorătoare care arată cum cele patru călugărițe din congregația întemeiată de maica Tereza de Calcutta au fost ucise din ură față de credință. Probabil numai cu vina de a-i sluji pe cei mai săraci și lipsiți de apărare. Nu întâmplător deasupra tradiționalului sari alb cele patru victime purtau încă șorțul albastru cu care îi slujeau pe cei bolnavi. Populația locală, relatează agenției Fides monseniorul Paul Hinder, vicar apostolic al Arabiei de Sud, "iubea surorile maicii Tereza, admira modul lor de a-i sluji pe ceilalți fără a privi la apartenența religioasă, ci numai la alegerea de a avea predilecție față de cel care are mai mare nevoie. Acest lucru trezea simpatie și afect în rândul poporului. Și probabil chiar acest lucru deranja".

În urmă cu circa un an, când în acea țară a izbucnit conflictul dintre forțele guvernamentale și rebeli, episcopul Hinder amintește că s-a confruntat cu surorile despre oportunitatea rămânerii lor într-un scenariu care a devenit foarte riscant. "Ele - amintește prelatul - mi-au spus că nu era nimic de discutat: nu vor pleca, orice s-ar fi întâmplat, pentru că doreau să rămână alături de cei care le-au fost încredințați. Era evident că din partea acelor surori lipsite de apărare nu era vorba de o exhibiție de eroism, ci numai de dorința lor de a-l urma pe Cristos. Am respectat alegerea lor și sunt sigur că martiriul lor va aduce rod, și pentru viețile creștinilor care trăiesc în peninsula arabică". Mai ales, prelatul exprimă după aceea recunoștință pentru cuvintele rostite de Papa Francisc la Angelus din duminica trecută cu care a condamnat ferm atacul la adresa misionarelor carității, victime nu numai ale violenței teroriștilor ci și ale "indiferenței" lumii.

Cuvinte de condamnare pentru indiferența generală cu care evenimentul a fost urmărit de mass-media au fost exprimate și de monseniorul Camillo Ballin, vicar apostolic al Arabiei de Nord. "Papa are dreptate - a declarat prelatul agenției AsiaNews - pentru că este un lucru diabolic a ucide în numele lui Dumnezeu. Și este la fel de grav a observa indiferența mass-mediei, tăcerea absolută cu privire la masacru" a principalelor canale de informație. Pentru prelat această tăcere reprezintă un "fapt foarte grav" și este tot mai esențială misiunea de "a informa și de a comunica oamenilor ceea ce se întâmplă în lume".

Conform monseniorului Ballin, călugărițele au mărturisit cu însăși viața lor "pătimirea lui Cristos", care "le-a implicat în pătimirea și moartea sa, iar astăzi le face părtașe de bucuria învierii". Comentând situația din vicariatul din nord, cel puțin cât privește Qatar, Bahrain și Kuwait, el afirmă că "există libertate de cult, deși cu anumite limite". Totuși, de ceva timp "este evident climatul de tensiune și guvernele insistă mult asupra controlului, asupra siguranței, pentru că teama unei intrări a Statului Islamic este concretă".

Surorilor ucise în Yemen dedică între timp tradiționala zi a femeii Uniunea Mondială a Organizațiilor Feminine Catolice (UMOFC). Maria Giovanna Ruggieri, președinta organizației, la care aderă 100 de asociații din toate continentele care implică peste 5 milioane de femei, amintește călugărițele ca "martire din timpul nostru, martire ale milostivirii". Și cu ele intenționează să adreseze solidaritate, se citește într-un comunicat al UMOFC, "femeilor persecutate, obiect al violenței în propriile case și pe străzi, femeilor care din cauza stării de lipsuri și sărăcie sunt victime ale traficului pentru exploatare sexuală, pentru a fi supuse uterului închiriat în numele unei «prefăcute libertăți de acțiune»".

Surorilor ucise în Yemen, informează agenția Fides, le dedică ziua femeii și organizația australiană Catholic Mission. "În ultimii cinci ani - a spus directorul, părintele Brian Lucas - Catholic Mission a scos în evidență dăruirea femeilor misionare angajate în toată lumea. Și în circumstanțele cele mai dificile curajul lor este indiscutabil și credința lor este neclintită. Astfel, pentru 8 martie Catholic Mission a adresat un apel tuturor susținătorilor invitându-i să amintească marea contribuție a femeilor în cadrul Bisericii. "Femeile - continuă părintele Lucas - sunt parte integrantă a operei Bisericii în toată lumea, inclusiv Catholic Mission. Organizația noastră a fost întemeiată de o misionară laică, Pauline Jaricot, și îi invită pe toți să se unească în rugăciune pentru surorile și laicele misionare angajate în toată lumea pentru a promova credința, dreptatea și bunăstarea comunităților".

(După L'Osservatore Romano, 9 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 5.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat