Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Întâlnirea decanală

În joia din octava Paștelui, 31 martie 2016, preoții din Decanatul de Bacău s-au întâlnit pentru a trăi bucuria Învierii experimentată de ucenicii de la Emaus și pentru a împărtăși ceea ce s-a discutat în cadrul Consiliului Prezbiteral.

Părintele decan Isidor Dâscă a deschis întâlnirea la 10.30 cu rugăciunea de introducere și cântecul "Cristos a înviat". Primul subiect a fost cel legat de Anul jubiliar, prezentat de pr. Iosif Dămătăr. Părintele ne-a prezentat sintetic ce presupune acest An al milostivirii și care sunt semnele caracteristice. Unul dintre acestea este pelerinajul ca drum care trebuie parcurs de credincioși pentru a experimenta milostivirea lui Dumnezeu. Papa Francisc spune că pentru a dobândi milostivirea divină trebuie să contribuim prin jertfa noastră, iar aceasta poate fi trăită făcând un pelerinaj, la finalul căruia se primește indulgența la trecerea prin Poarta sfântă. Tot acest efort presupune o dorință profundă de adevărată convertire.

Un alt loc semn este Poarta sfântă. Scopul final al pelerinajului este trecerea prin Poartă care, așa cum spune și Sfântul Părinte trebuie să fie unită cu sacramentul Spovezii, expresie a dorinței de reconciliere și unită cu mărturisirea de credință, semn al dorinței de reînnoire. Astfel "inima se lasă plăsmuită de harul care transformă", ne spune într-un mod foarte frumos Papa. Poarta este locul de trecere spre o nouă viață, presupune orientarea propriei vieți spre Cristos.

Apoi, au urmat discuții cu privire la pelerinajele parohiilor la Poarta sfântă din Bacău sau din celelalte locuri.

Într-un al doilea moment, pr. Dominic Ciobanu a prezentat succint Misericordiae vultus. Isus dă un chip milostivirii Tatălui prin învățătura și faptele sale. Parabolele milostivirii ne vorbesc despre respingerea păcatului din viața omului, iar indulgența este ocazia de a ne lăsată viața atinsă de harul divin. Apoi au fost prezentate propunerile concrete prezentate de PS Petru în scrisoarea pastorală cu ocazia Anului jubiliar. După această prezentare au urmat discuții, unele atingând și subiecte care privesc Spovada.

Un alt subiect pe ordinea zilei a fost prezentat de pr. Marius Sabău, despre Radio Maria. Preoții sunt invitați să participe la emisiuni înregistrate sau în direct sau chiar seriale de emisiuni în care să abordeze o anumită temă. Pentru ca susținerea financiară a Radioului Maria să continue, reprezentații lui vor vizita parohiile din zona Bacăului și vor lăsa o cutie în care să se strângă eventualele donații.

S-a întocmit și o listă a parohiilor care doresc să organizeze ora de rugăciune a preoților.

Părintele Ciprian Antălucă a anunțat organizarea unor cursuri de dirijori la Bacău pentru a răspunde necesităților pastorale din parohii.

Preoții prezenți au încununat discuțiile cu rugăciunea Orei medii.

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 martie: Bacău: Întâlnirea decanală


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat