Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Religie, femeile sunt mai practicante decât bărbații

De Andrea Tornielli

Femeile practică mai mult religia față de bărbați și acest lucru este adevărat în mod deosebit pentru creștinism. Este ceea ce reiese dintr-o cercetare aprofundată a Pew Research Center, făcută publică astăzi și dedicată incidenței genului în religiozitate și în rugăciune. Studiul a luat în considerație diferite grupuri - creștini, musulmani, budiști, hinduși, evrei și persoane în mod declarat atee sau agnostice - în 192 de țări din lume. În timp ce nivelul de religiozitate este mai accentuat printre femei decât printre bărbați în lumea creștină, în comunitățile musulmane se evidențiază nivele similare în orice domeniu al angajării religioase cu excluderea participării la rugăciune în moschee, mai practicată de bărbați.

Datele globale indică o estimare de 83,4% dintre femeile din lume care se identifică într-o apartenență religioasă, în timp ce bărbații se opresc la 79,9%. Această diferență de 3,5 procente este egală cu circa 97 de milioane de persoane. În 61 din cele 192 de țări obiect al cercetării, femeile care aparțin unei religii sunt cel puțin cu două procente în plus față de bărbați. Nu există țări în care bărbații care aparțin unei religii să depășească cu două procente sau mai mult femeile.

Printre creștini, femeile practică mai mult credința lor, în timp ce printre musulmani și evreii ortodocși bărbații practică mai mult. Numărul mai ridicat de bărbați care participă la rugăciunea săptămânală față de femei se datorează faptului - explică Pew Research Center - că printre musulmani și evrei există norme religioase care dau prioritatea participării masculine: în ebraismul ortodox rugăciunea comună nu poate avea loc fără prezența unui cvorum de măcar zece bărbați; în timp ce în credința islamică femeile pot să îndeplinească obligația rugăciunii de vineri și individual, atât înăuntrul cât și în afara moscheii.

Un alt indicator al religiozității se referă la rugăciunea zilnică, atât privată cât și publică. În circa jumătate din cele 84 de țări în care a fost efectuată această cercetare specifică, femeile care afirmă că se roagă zilnic sunt mai multe decât bărbații. Numai în Israel a fost înregistrat un procentaj mai mare de bărbați angajați în rugăciunea de fiecare zi. În cealaltă jumătate din țările analizate în această cercetare specifică procentele femei-bărbați sunt asemănătoare. În ansamblu, unind datele din cele 84 de țări pentru care a fost posibil de găsit răspunsuri cu privire la rugăciunea zilnică, femeile sunt în avantaj cu opt procente.

Așa cum am spus, în credința musulmană femei și bărbați sunt egali ca procente: în cel 40 de țări luate în considerare pentru obiceiurile de rugăciune islamice femeile care afirmă că se roagă zilnic sunt maxim numai cu două procente mai multe decât bărbații. În timp ce diferența există, așa cum s-a spus deja, cât privește participarea la rugăciunea de vineri, care are angajați 70% dintre bărbați și numai 42% dintre femei, cu o diferență de 28 de procente.

Dimpotrivă, diferența de gen este mai consistentă în cadrul creștin. În 54 de țări cu tradiție creștină, femeile care se roagă zilnic sunt mai multe decât bărbații cu un procentaj mediu de 10%. În toate aceste țări religia este "cu adevărat importantă" pentru șapte la sută mai mult dintre femei față de bărbați, un procentaj care în 15 țări, între care Peru, Chile și Statele Unite urcă la 10% și ajunge la 23 de procente în Coreea de Sud.

Mai multe femei decât bărbați participă la liturgia creștină duminicală: diferențele procentuale mai semnificative se înregistrează în Columbia și în Italia, respectiv cu 20% și 19% mai mult de femei decât de bărbați. În schimb nu există țări în care bărbații să fie o majoritate procentuală semnificativă față de femei în participarea la liturgia creștină.

Studioșii consultați de Pew Research Center discută despre posibilele explicații pentru aceste diferențe procentuale legate de gen și convingerea comună este că diferența este provocată de o confluență de diferiți factori. De exemplu, există unii care observă un posibil link între angajarea religioasă a femeilor și participarea lor la lumea muncii: femeile care lucrează în afara casei tind să arate un nivel mai scăzut de participare religioasă față de cele care nu lucrează. Diferența de gen, fiind diversificată în lume și în diferitele religii, include așadar motivații sociale și culturale și nu este o realitate care poate să fie legată numai de natură.

Apoi există obiceiuri și tradiții legate de diferitele locuri, chiar dincolo de diferitele apartenențe religioase: de exemplu, în Africa sub-sahariană, cercetarea a evidențiat diferențe mici de gen între creștini și musulmani, din cauza gradului ridicat de angajare religioasă atât a populației feminine cât și masculine. În Ghana 89% dintre femeile și dintre bărbații creștini afirmă că religia este foarte importantă în viețile lor zilnice; același lucru îl spun 98% dintre femeile musulmane și 96% dintre bărbații musulmani.

În sfârșit, diferența de gen se evidențiază și în cel care se proclamă ateu, agnostic sau afirmă că religia nu reprezintă "nimic deosebit" în viața sa: între persoanele care în lume sunt în această poziție, bărbații sunt 55% și femeile 45%. Pew Research Center a adunat suficiente date pentru a analiza compoziția de gen a persoanelor care se identifică drept atee în opt țări: Australia, Regatul Unit, China, Franța, Germania, Spania, Statele Unite și Uruguay. Mai mult de doi atei din trei în SUA (68%) și în Uruguay (69%) sunt bărbați. Bărbații reprezintă o majoritate clară printre populația atee din Germania (62%) și din Spania (61%). În celelalte țări citate diferența este mai mică și mai puțin relevantă din punct de vedere statistic. În ansamblu, în toate cele opt țări cota procentuală de atei de sex masculin este de 59%.

(După Vatican Insider, 22 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat