După îmbrățișarea dintre papa Francisc și patriarhul Chiril
Întâlnire în istorie
De Hilarion de Volokolamsk
Întâlnirea dintre papa Francisc și Chiril, patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, care a avut loc la 12 februarie la Havana, a fost definită, pe bună dreptate, istorică. Istorică nu numai pentru că a fost vorba despre prima întâlnire dintre primații Bisericii catolice și al Bisericii ortodoxe ruse, ci și pentru că în Cuba a avut loc un eveniment care este exprimare vizibilă a nivelului de încredere și de înțelegere la care s-a ajuns în relațiile dintre cele două Biserici în decursul ultimilor ani și care deschide pentru ele noi perspective istorice.
Rezultatele întâlnirii care a avut loc "departe de vechile conflicte din «Bătrânul Continent»" ar trebui să determine multe decizii și acțiuni din partea celor două Biserici, menite să influențeze cursul istoriei. Trebuie să recunoaștem cu regret, și acest lucru se reflectă în Declarația comună, că ortodocșii și catolicii sunt separați de aproape zece secole. Această dezbinare are motivații teologice și culturale. Totuși, contextul istoric în care se află astăzi creștinii și provocările pe care trebuie să le înfrunte toată omenirea ne determină să trăim și să acționăm în această lume nu ca rivali ci ca frați, pentru a apăra împreună valorile pe care le avem în comun. Încredințăm studierea chestiunilor teologice comisiilor competente. Întâlnirea dintre Primații celor mai mari două Biserici creștine a mărturisit că, din ambele părți, există conștiința că situația mondială are nevoie de acțiuni urgente și, așa cum a fost indicat în declarație, coordonate.
O atenție centrală a fost rezervată, în timpul întâlnirii și în textul care a fost semnat, tragediei genocidului creștinilor din Orientul Mijlociu și din țările din Africa de Nord și centrală. Din gura papei și a patriarhului a răsunat un apel la o acțiune comună adresată forțelor care se opun extremismului, pentru ca liderii politici să depășească divergențele lor și să se unească în lupta împotriva amenințării comune. Slavă Domnului, acest apel a fost ascultat și am aflat o știre vestitoare de speranță: Rusia și Statele Unite s-au pus de acord cu privire la o încetare a ostilităților în Siria și acest acord a fost semnat și de guvernul sirian și de opoziție. Este vorba despre un prim pas în direcția sugerată de declarația comună a papei și a patriarhului.
Este de dorit ca apelul celor doi primați să se facă orice efort posibil pentru a pune capăt vărsării de sânge în Ucraina să fie primit de părțile implicate în conflict pentru ca în țară, unde ortodocșii și catolicii trăiesc unii lângă alții, să poată fi instaurată o pace durabilă. Acest obiectiv nu va putea fi atins fără eforturile comune ale ortodocșilor și greco-catolicilor pentru a depăși o ostilitate istorică. O condiție preliminară importantă pentru a restabili încrederea a fost declarația făcută din nou la cel mai înalt nivel, conform căreia uniatismul nu este un instrument pentru a realiza unitatea dintre Biserici, iar prozelitismul, în relațiile dintre ortodocși și catolici, este inacceptabil în toate manifestările sale.
Vechea psihologie de rivalitate trebuie să facă loc unei colaborări fraterne în fața provocărilor pe care Bisericile noastre le înfruntă în Europa, unde, cu pretextul de a promova ideile de toleranță și de democrație și de a răspândi valorile liberale, este realizată o adevărată persecutare a creștinismului și a valorilor morale evanghelice. Ortodocșii și catolicii deja și-au unit forțele pentru a combate aceste tendințe, dar, după întâlnirea de la Havana, această colaborare va trebui să ajungă la un nou nivel calitativ.
În timpul întâlnirii dintre papa și patriarh au fost menționate diferite proiecte care vor contribui la apropierea dintre credincioșii din Bisericile noastre. Asta se referă îndeosebi la pelerinajul la locurile sfinte pe care le avem în comun. De exemplu, în fiecare an un flux enorm de pelerini ortodocși merge la relicvele sfântului Nicolae din Bari și pelerini catolici vizitează sanctuare ortodoxe. Putem intensifica aceste două fluxuri, pentru ca persoanele care merg la locurile sfinte ale celeilalte Biserici să se întâlnească și să se cunoască mai bine.
Întâlnirea de la Havana va avea fără îndoială consecințe profunde. Cuvintele papei și ale patriarhului, pătrunse de spirit pastoral și de iubire, sunt adresate celor mai disparate persoane, inclusiv liderii politici și religioși. De faptul că ele reacționează sau nu la aceste cuvinte va depinde în mare parte viitorul omenirii.
(După L'Osservatore Romano, 4 martie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 7.