Semn de speranță
Cardinalul Parolin despre călătoria în Mexic și întâlnirea cu Chiril
Întâlnirea dintre papa și patriarhul de Moscova, vineri, 12 februarie 2016, în Cuba, "este un mare semn de speranță, este cu adevărat un moment care dă curaj, care dă suflet pentru a continua încercarea de a construi tot mai mult raporturi de înțelegere, de întâlnire, de dialog".
Pentru cardinalul secretar de stat Pietro Parolin - care a dat un interviu la Centrul de Televiziune Vatican în ajunul călătoriei internaționale - "întâlnirea se situează din partea papei și cred că și din partea patriarhului tocmai în această voință de înțelegere și de întâlnire, în așa fel încât să contribuie împreună fie la drumul ecumenic fie la nivelul mai general al lumii și al situației societății actuale". Cardinalul a cerut și să se însoțească acest eveniment istoric cu rugăciunea "pentru ca să poată fi eficace".
Răspunzând întrebărilor lui Barbara Castelli, cardinalul Parolin a trasat itinerarul călătoriei lui Francisc în Mexic, de la 12 la 18 februarie, indicând teme și priorități. Și dacă "milostivirea, pacea și speranța" sunt mereu inima mesajului papei, în multele întâlniri care se vor succeda în Mexic nu vor înceta să fie trate chestiuni complexe ca "violența, criminalitatea, traficul de droguri și sărăcia". Însă dând mereu importanță "forței credinței Mexicului", "devoțiunii sale mariane extraordinare", culturii sale precum și "bogăției populațiilor care o compun, începând de la cele indigene".
Conform secretarului de stat, Francisc va relua "și punctele principale ale călătoriei lui Benedict al XVI-lea, în 2012, care s-a oprit mult asupra temei demnității persoanei și a libertății religioase, ținând cont că Mexicul din acest punct de vedere a avut și o istorie foarte zbuciumată cu prezența unui laicism puternic care nu a permis să se dezvolte o relație senină cu Biserica". Și "în acest sens - a afirmat el - mi se pare important de subliniat că pentru prima dată un papă va intra în palatul național, sediul oficial al autorității politice mexicane, al președintelui republicii".
În călătorie va fi centrală "dimensiunea mariană". De altfel, a explicat cardinalul, "știm toți că Sfânta Fecioară de Guadalupe este chiar în inima istoriei și a vieții mexicanilor. Eu însumi am putut constata mereu - a destăinuit el - câtă mare emoție a inimii, câtă venerație, câtă încredere, câtă abandonare există în Fecioara de Guadalupe pe care mexicanii o numesc Morenita del Tepeyac". Pentru cardinal, "papa, în această dimensiune mariană, va repeta adesea cuvintele pe care Sfânta Fecioară le-a spus lui Juan Diego: «De ce ți-e frică, nu sunt aici eu, care sunt mama ta?». Acesta este un mesaj care se adresează Mexicului, întregii Americi Latine și, putem spune, întregii lumi în aceste circumstanțe așa de dificile și de atâtea ori dramatice în care se află".
În afară de asta, în anul sfânt al milostivirii, "mi se pare că prezența Papei în Mexic - a explicat secretarul de stat - vrea să fie un ajutor dat țării, Bisericii pentru a redescoperi și a trăi, în viața zilnică, aspectul milostivirii, vestirea și mărturia milostivirii". Este "important că Papa se va întâlni cu atâtea categorii de persoane pentru a chema pe toți tocmai la această angajare, la acest compromis de a traduce milostivirea în viața zilnică, începând de la politicieni, de la popoarele indigene". Și astfel, a precizat el, "papa va vizita o închisoare, un spital, se va adresa familiilor, tinerilor, lumii muncii și, desigur, preoților, călugărilor și călugărițelor. Pentru toți va fi o chemare de a fi milostivi, precum este milostiv Tatăl din ceruri, care este și tema jubileului milostivirii".
Cardinalul a indicat după aceea "provocări și orizonturi de misiune" pentru Biserica mexicană. Pornind desigur de la "provocarea de a denunța răul care este prezent: a ridica glasul împotriva tuturor acelor fenomene negative, începând de la corupție, de la traficul de droguri, de la violență, de la criminalitate care împiedică țara de a înainta zvelt pe calea progresului material și spiritual". În substanță, Biserica trebuie "să devină bună samariteană față de atâtea situații ale persoanelor care suferă și se află în necesități: să ne gândim la fenomenul migrațiilor și la impactul dezagregator pe care-l are asupra familiilor".
Cardinalul Parolin a observat cum Biserica deja "face mult la acest nivel", dar "va trebui să continue să facă mult". Și apoi, a remarcat el, "rămâne mereu misiunea principală a Bisericii: educarea conștiințelor, în sensul de a face sensibili în fața fenomenelor negative, de exemplu a denunța și a educa împotriva unei idolatrii a banului care duce la nerespectarea nici unei valori, nici măcar aceea a vieții umane. Și apoi, și mai ales, vestirea Evangheliei, ținând cont că aceasta este forma cea mai bună pentru a combate toate aceste fenomene negative".
Fenomene negative - migrațiune forțată, trafic de arme și de droguri - care par uneori greu de contrastat. Însă, a asigurat Parolin, "papa ne dă un mare exemplu" cu "acest curaj de a continua, de a nu ceda, de a nu ne opri în fața răului care continuă să se răspândească și să facă să se simtă efectele sale în lumea de astăzi". Într-adevăr, a afirmat cardinalul, "papa se apleacă asemenea unui bun samaritean asupra acestor răni". Ceea ce face el "nu este atât o denunțare, cât mai ales o luare în serios a acestor situații negative și o invitație adresată persoanelor de a lupta împotriva acestor fenomene și mai ales de a schimba inima". O "atitudine", a precizat el, "mereu de milostivire, dar nu pentru a justifica răul" cât mai degrabă "pentru a schimba inima și a lupta împotriva răului".
Desigur "papa - a afirmat cardinalul - va scoate apoi în evidență și toate bogățiile Mexicului, care sunt atâtea. Într-adevăr cine a trăit în Mexic poate spune că e vorba despre o țară minunată, cu o varietate și o bogăție de cultură, de populație, de resurse, care este cu adevărat mare". Și, a încheiat el, "tocmai pe baza acestor daruri pe care le-a primit de la Domnul, Mexicul poate găsi curajul și drumul pentru a lupta împotriva răului și a înainta spre ținte de bunăstare pentru toți".
(După L'Osservatore Romano, 12 februarie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 15.