Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Cazul Spotlight dă elan transparenței în Biserică"

De Iacopo Scaramuzzi

Filmul "Cazul Spotlight" și apelul adresat papei de producătorul său în noaptea Oscarurilor "dau un elan ulterior" muncii pentru contrastarea pedofiliei clerului: acesta este comentariul făcut la Radio Vatican de iezuitul german Hans Zollner, membru al Comisiei Pontificale pentru Tutelarea Minorilor și președinte al Centrului pentru Ocrotirea Minorilor al Universității Pontificale Gregoriana. L'Osservatore Romano scrie: "Nu este un film anti-catolic".

"Cazul Spotlight", în regia lui Tom McCarthy, relatează investigația jurnalistică prin care în 2001 Boston Globe a dezvăluit acoperirea sistematică a abuzurilor sexuale ale clerului asupra minorilor din Dieceza de Boston, condusă pe atunci de cardinalul Bernard Francis Law. Investigația, care a primit premiul Pulitzer, precedată de articole ale unor jurnaliști ca Jason Berry în National Catholic Reporter, a făcut să explodeze scandalul pedofiliei în Statele Unite, urmat după câțiva ani în Europa și în restul lumii. La premierea care a acordat peliculei Oscarurile ca filmul cel mai bun și cel mai bun scenariu original, azi noapte, producătorul, Michael Sugar, a comentat: "Papa Francisc: este ora de a-i proteja pe copii și de a restaura credința".

"Mult a fost făcut, din partea Sfântului Scaun, și apoi și de câteva Biserici locale", afirmă părintele Zollner. "Pentru asta, un film ca acesta precum și cuvintele spuse la premiere, dau desigur un elan ulterior acestei munci a noastre pe care, de exemplu, am început-o din 2012 aici la Gregoriana cu o întâlnire internațională, Simpozionul «Spre vindecare și reînnoire», la care au participat 110 episcopi din toate Conferințele episcopale din lume și care a fost un prim pas și pentru zonele din Africa și din America Latină, unde tema în acea epocă încă nu ajunsese".

Iezuitul german amintește că "încă de la sfârșitul anilor '90, cardinalul Ratzinger, ca prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, și-a dat seama de fapt că Biserica nu mai putea nici să tolereze aceste abuzuri, nici acoperirea lor din partea episcopilor. Și astfel Joseph Ratzinger, apoi ca papa Benedict, a făcut mari pași pentru a face Biserica o instituție transparentă și angajată în lupta împotriva abuzurilor. Apoi, papa Francisc a continuat pe linia papei Benedict, întărind iarăși legislația Bisericii, instituind Comisia Pontificală pentru Tutelarea Minorilor. Papa a pus în practică deja câteva măsuri și așteptăm ulterioare dezvoltări tot pe această linie, care vor da cu siguranță mesajul clar că Biserica Catolică în conducătorii săi își dă seama de gravitatea situației și vrea și trebuie să continue lupta pentru dreptate și pentru ca să nu mai existe victime ale abuzului". La Gregoriana, îndeosebi, "Centre for Child Protection" instituit recent vrea "să lucreze pentru a construi încet-încet o competență locală, adică persoane care să știe cum să reacționeze, cum să creeze spații sigure pentru copii și adolescenți".

Cât privește filmul, monseniorul Charles Scicluna, actual arhiepiscop de Malta și în trecut "promotor de justiție" de la Congregația pentru Doctrina Credinței, care a reprezentat "acuzarea publică" vaticană în cazuri ca acela al preotului mexican pedofil Marcial Maciel, "a spus public", într-un interviu la Repubblica, "el ar recomanda tuturor, și episcopilor, să se uite la acest film", subliniază Zollner. "Același lucru l-a spus și un episcop australian. Deci este o mare apreciere față de film și desigur și o apreciere față de mesajul și față de modul în care este transmis mesajul. Acești episcopi le recomandă confraților lor să se uite la acest film, deci este o puternică invitație de a reflecta și de a lua în serios mesajul central, adică Biserica Catolică poate și trebuie să fie transparentă, corectă și angajată în lupta împotriva abuzurilor și că trebuie să se angajeze pentru ca să nu mai aibă loc. Este important de a înțelege că trebuie să ne schimbăm atitudinea noastră care în italiană se poate exprima cu acel vestit cuvânt: "omertà" (= cârdășie). A nu vorbi, a voi să se rezolve totul punând totul sub covor, a se ascunde și a crede că totul va trece. Trebuie înțeles că nu va trece: de acum trebuie să ne dăm cont că ori cu mult curaj și capacitatea de a înfrunta lucrurile privindu-le în față ne ocupăm noi, ori într-o zi, mai devreme sau mai târziu, vom fi obligați să facem asta. Și acesta cred că este unul dintre mesajele centrale ale acestui film".

Și L'Osservatore Romano scrie, cu articol prezentat pe prima pagină, că filmul Cazul Spotlight "nu este un film anticatolic", pentru că "reușește să dea glas uluirii și durerii profunde a credincioșilor în fața descoperirii acestor realități oribile". Desigur, continuă cotidianul Sfântului Scaun, "copiii sunt ființe lipsite de apărare, deci victime privilegiate ale abuzurilor chiar și în familii, în cercurile sportive, în școlile laice. Balaurii nu poartă exclusiv sutană. Pedofilia nu derivă în mod necesar din votul de castitate. Dar este clar de acum că în Biserică prea mulți s-au preocupat de imaginea instituției decât de gravitatea faptei". Cât privește apelul adresat Papei în timpul nopții Oscarurilor, "trebuie să fie văzut ca un semnal pozitiv: încă există încredere în instituție, există încredere într-un papă care continuă curățenia începută de predecesorul său deja când era cardinal. Există încă încredere într-o credință care are la inimă apărarea victimelor, ocrotirea celor nevinovați".

(După Vatican Insider, 29 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat