Roma: Viața consacrată: un dar pentru Biserică
Între 28 ianuarie și 2 februarie 2016, s-a desfășurat la Roma un eveniment internațional care a marcat încheierea Anului Vieții Consacrate. La acest eveniment au sosit participanți din toate colțurile lumii. Din România a participat un grup semnificativ de surori, iar Conferința Superioarelor Majore a fost reprezentată de sr. Regina Birou, SFMA, președinte CRSM, și de sr. Ildiko Homa, SSS, secretara generală CRSM. Întâlnirea de o săptămână a reunit bărbați și femei aparținând diferitelor forme de viață consacrată, având în comun aceeași chemare: urmarea mai îndeaproape a lui Cristos și consacrarea totală.
Alături de reprezentanții ordinelor monahale, congregațiilor și societăților de viață apostolică, au luat parte la acest eveniment festiv și un număr însemnat de participanți aparținând Ordinului Fecioarelor Consacrate, institutelor seculare și noilor institute de viață consacrată. Programul a cuprins o serie de conferințe interesante, care au schițat profilul de viitor al vieții consacrate. Provocările vieții consacrate, identificate de una dintre relatoare sunt: migrația, ecologia și relația bărbat-femeie.
Scopul acestui eveniment a fost, în formularea cardinalului João Braz de Aviz, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, să aducem mulțumire pentru Anul Vieții Consacrate, deoarece a fost pentru noi un an de har, și să încredințăm din nou lui Dumnezeu viața și misiunea noastră. Conform motoului programului: Viața consacrată în unitate, am trăit în aceste zile comuniunea dintre noi și am experimentat unitatea în diversitate. Viața consacrată de azi este chemată la un nou drum: să dea mărturie comună despre Sfânta Treime. Carismele nu ne despart, ci constituie un mozaic frumos prin care transpare frumusețea lui Dumnezeu.
Arhiepiscopul José Rodríguez Carballo, secretarul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată, la rândul său, a îndemnat toate persoanele consacrate: bărbați și femei, să aibă curajul de a se bucura. Bucuria nu este o posibilitate, ci este o responsabilitate. Calea vieții consacrate este calea fericirilor, Dumnezeu ne invită să fim fericiți, să trăim o viață din belșug (In 10,10), pentru ca bucuria noastră să fie deplină (In 15,11). Bucuria este unul dintre cuvintele primite de la papa Francisc, la care se adaugă încă patru cuvinte cheie care descriu viziunea papei Francisc despre viața consacrată: comuniunea, misiunea, capacitatea de a fi interpelați și profeția. Profeția este caracterizată de două atitudini: curajul și libertatea.
Papa Francisc, în discursul ținut în cadrul audienței pentru jubileul vieții consacrate, a mulțumit persoanelor consacrate, în special surorilor pentru serviciul lor adus Bisericii și a indicat trei pilaștrii legate de viața consacrată: atitudinea profetică trăită prin ascultare, proximitatea care implică în primul rând caritatea fraternă și speranța trăită în rugăciunea intensă pentru vocații.
Sr. Ildikó Homa, SSS
lecturi: 8.