Nunțiul apostolic, Mons. Miguel Maury Buendía, a sosit în România
Mons. Miguel Maury Buendía a sosit în România duminică, 10 ianuarie, iar luni, 11 ianuarie, a fost primit de ministrul de externe al României. Vineri, 15 ianuarie, Excelența sa a efectuat prima vizită oficială în România, la Blaj. Prezentarea oficială a avut loc duminică, 17 ianuarie, în cadrul sfintei Liturghii din catedrala "Sfântul Iosif" din București. Luni, 18 ianuarie, Mons. Buendía s-a întâlnit cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Postul de ambasador al Sfântului Scaun în țara noastră a fost vacant din iulie 2015, după plecarea fostului nunțiu apostolic în România, Mons. Francisco-Javier Lozano.
Mons. Miguel Maury Buendía a ajuns la București duminică, 10 ianuarie. Însoțit de Mons. Baudouin Biajila Muankembe, consilier la Nunțiatura Apostolică, Excelența sa s-a întâlnit cu IPS Ioan Robu și cu PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București.
Luni, 11 ianuarie 2016, a fost primit de ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu, căruia i-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare.
Excelența sa a făcut prima vizită oficială ca nunțiu în România la Blaj, vineri, 15 ianuarie, unde s-a întâlnit cu preafericitul cardinal Lucian Mureșan, întâistătătorul Bisericii Romane Unite cu Roma. Vizita a coincis în mod fericit cu sărbătorirea nașterii lui Mihai Eminescu și se desfășoară la exact 150 de ani după ce acesta a venit la Blaj pentru a-și încheia studiile gimnaziale, astfel că înaltul prelat a depus o coroană de flori la statuia poetului din Piața 1848 și a asistat la momentele pregătite în cadrul evenimentului cultural "Porni Luceafărul... " ce a marcat în acest an, la Blaj, Ziua Culturii Naționale. După acest moment, nunțiul s-a îndreptat spre catedrala "Sfânta Treime" pentru a se reculege la mormintele episcopului Ioan Inocențiu Micu Klein și cardinalului Alexandru Todea.
Noul nunțiu apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, a fost prezentat oficial duminică, 17 ianuarie 2016, în catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif", din București, în cadrul sfintei Liturghii de la orele 10.30, informează site-ul Arhiepiscopiei de București www.angelus.com.ro. La celebrarea prezidată de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor catolici din România, au luat parte și PS Petru Gherghel, PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București, preoți romano-catolici și greco-catolici din parohiile din capitală și împrejurimi.
La începutul sfintei Liturghii, s-a citit scrisoarea de recomandare din partea cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun, prin care și-a manifesat încrederea că noul nunțiu apostolic "își va îndeplini în mod strălucit misiunea încredințată lui", și prin care i-a îndeamnat pe episcopii catolici din România să îi fie aproape de acesta "cu toată sârguința și bunăvoința".
IPS Ioan Robu i-a adresat apoi noului nunțiu apostolic urarea de "bun venit", "în numele episcopilor catolici din România, de ambele rituri, în numele preoților, a persoanelor consacrate și al credincioșilor".
La finalul sfintei Liturghii, Mons. Maury Buendía le-a împărțit celor prezenți binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte papa Francisc.
Luni, 18 ianuarie, Mons. Miguel Maury Buendía a fost primit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În timpul întrevederii a fost abordată problema stadiului actual al relațiilor dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică), în special în ceea ce privește diferendul patrimonial. "Dialogul și cooperarea practică sunt mult mai eficiente decât polemica și atitudinea intransigentă", a concluzionat Preafericirea sa. La rândul său, Mons. Miguel Maury Buendía a precizat că în viziunea Vaticanului dialogul la nivel local între comunitățile ortodoxe și cele greco-catolice reprezintă calea cea mai potrivită de soluționare a divergențelor privind proprietatea asupra locașurilor de cult.
În cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, care a început luni, 18 ianuarie, la catedrala patriarhală din București a avut loc un moment de rugăciune la care au participat din partea Bisericii Catolice Mons. Miguel Maury Buendía, ÎPS Ioan Robu, PS Mihai Frățilă, preoți, persoane consacrate și credincioși catolici, de ambele rituri.
Mons. Maury Buendía (60 de ani) a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1987, desfășurând până în prezent activitate diplomatică în Ruanda, Uganda, Maroc, Nicaragua, Egipt, Slovacia, Macedonia, Irlanda, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. Este arhiepiscop titular de Italica și vorbește, în afară de spaniolă, limbile engleză, italiană, franceză, slovenă și rusă.
Pr. Claudiu Bulai
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
10-18 ianuarie: București: Nunțiul apostolic, Mons. Miguel Maury Buendía, a sosit în România
lecturi: 58.