Reflecție: Sfântul Francisc Xaveriu și "Xaverianum"
Suntem în Advent. Colindătorii cântă: "Dar deschideți poarta inimilor voastre/ N-am venit să cerem/ Am venit sa dăm"1. Ca misionarii dintotdeauna, ei vin să ne aducă și să ne dăruiască vestea cea bună. Soarele se oglindește și într-un bob de rouă, și într-un râu, și în mare, și în oceane - dar mai ales în inima omului, iar cântece de sărbători se află pretutindeni în lume și toate vorbesc, în felul lor, despre lumină și speranță.
Cu o astfel de speranță în inimă, Francisc2 a plecat de la castelul Xavier al familiei sale de lângă Pamplona3. Avea 19 ani și mergea la Paris pentru studii. Înainte de plecare, Francisc s-a oprit și s-a rugat îndelung în fața crucifixului romanic din capelă. Cristos, cu ochii închiși și purtând deja rănile aducătoare de moarte, surâdea, cu o bucurie aparent inexplicabilă. Imaginile actuale prezintă doar atât: crucifixul cu "Isus surâzând". Dar de ce și la ce surâdea Isus? Aveam s-o aflăm mult mai târziu, de la pr. Marius Taloș, iezuit, care a fost la castel. În spatele crucifixului, pe întreg peretele capelei, se desfășoară dansul macabru al morții. Comparativ, crucifixul pare mic, dar victoria sa asupra morții este adevărată, sigură și pentru totdeauna. Aceasta este imaginea cu care tânărul nobil a părăsit țara bascilor. Nu avea s-o mai revadă niciodată. Ajuns la Paris, plin de dorința de a realiza fapte mărețe - ca orice tânăr - visul lui avea să se împlinească: urmându-l pe Isus, avea să surâdă pentru totdeauna, învingând moartea.
Personalitate strălucitoare, carismatică, obținând în cursul studiilor la Universitatea din Paris rezultate de excepție, ar fi putut să ducă o viață îmbelșugată și plină de glorie, cunoscând succesul, după criteriile de atunci - și de astăzi - dar "ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă dacă își pierde sufletul?" (Mc 8,36). Convins de colegul său mai vârstnic, Ignatius de Loyola, a devenit, în 1534, unul din cei șapte fondatori ai Societății lui Isus, Ad Maiorem Dei Gloriam4. Francisc Xaveriu a fost hirotonit în 1537 la Veneția. Două misiuni au iezuiții: educația spre excelență având la bază trăirea adecvată și deplină a comuniunii cu Dumnezeu și evanghelizarea.
Timp de zece ani (1541-1552), Francisc a realizat munca a mii de misionari individuali, răspândind credința catolică din Goa (teritoriu portughez aflat în vestul Indiei), în sudul Indiei, în Ceylon, Bengal, Capul Comorin, insulele Molucce, Malacca, Japonia. A adus vestea cea bună, convertind sute de mii de persoane, la lumina și căldura speranței în Isus. Așteptând o ambarcațiune care să-l ducă spre China, ca să-și continue munca de evanghelizare, a murit singur, istovit, pe pământul gol și rece, în ceața și frigul insulei japoneze Sancian. Fusese adus în coliba sa, de un tânăr chinez, numit Antiry, care îl găsise în comă pe țărm. Era ziua de 3 decembrie 1552.
Francisc Xaveriu este cel mai mare misionar, după sfântul Paul. Avea darul limbilor, darul bilocației, putea să liniștească furtuna pe mare, să redea orbilor vederea etc.
Dar oare a învins moartea? Desigur, pentru cei pe care i-a convertit și pentru sine însuși.
Dar sfântul Francisc Xaveriu a fost victorios și într-un alt fel, "smulgându-i morții prada". Avea darul vindecărilor, dar și al "învierii din morți". Istoria amintește doar câteva cazuri: un tânăr mușcat de un șarpe veninos, un copil înecat într-o fântână, un tânăr și o tânără uciși de ciumă. O familie de tineri îl însoțea pe sfântul Francisc Xaveriu pentru catehizare. Într-o noapte, soțul a fost mușcat de o cobră și a fost găsit mort a doua zi dimineața. Sfântul Francisc Xaveriu a luat salivă din gura sa, a atins piciorul tânărului, a făcut semnul crucii asupra lui și apoi l-a luat de mână, cerându-i, în numele lui Isus Cristos, să învie. Și așa a fost. Cronicile mai amintesc despre învierea unui tânăr care murise de "febră malignă" și, după 24 de ore, înfășurat în giulgiu, era condus la mormânt. Ca Isus cu fiul văduvei din Naim, lui Francisc i-a fost milă de jalea părinților, a îngenuncheat în pulberea drumului, s-a rugat, apoi a făcut semnul crucii asupra cadavrului, l-a stropit cu agheasmă, a sfâșiat giulgiul și i-a poruncit tânărului, în numele lui Isus Cristos, să învie - ceea ce s-a și întâmplat. La fel, a procedat dezgropând cadavrul unui bărbat după 24 de ore (la Quilon, lângă Capul Comorin), sau al unei fetițe moartă de trei zile și îngropată, aflată deja în descompunere. Cronicile oferă amănunte privind locul, felul în care s-a produs învierea și faptul că, în fiecare caz, starea de sănătate a fost restabilită instantaneu. Cei care au asistat la asemenea minuni au cerut să fie botezați. La fel, și familia musulmană a fetiței care fusese înviată de sfântul Francisc în timp ce se afla pe vasul Santa Croce, spre San Chan - și multe alte cazuri.
Poate că nouă, celor dotați cu inteligența rece a epocii noastre, ni se par neverosimile toate acestea. Trăim într-o lume înstrăinată de ea însăși pentru că s-a înstrăinat de Dumnezeu, o lume căreia "îi clănțănesc dinții de frigul din inimi"5. Dar între noi sunt oameni-făclii care ne pot aprinde inimile, astfel încât în lumina credinței să-L putem vedea cu adevărat pe Isus - nu ca pe o filă de carte, ci așa cum este, în fiecare dintre noi - bucuria și viața noastră. Astfel de oameni-făclii sunt "copiii" sfântului Ignațiu de Loyola, ai sfântului Francisc și ai tuturor sfinților, martirilor, preoților și fraților iezuiți.
Și dacă, la cinci ani de când iezuiții și-au suspendat temporar activitatea în Iași, noi nu-i uităm, este pentru că inima nu uită niciodată.
La mulți ani, Xaverianum!
Dr. Ecaterina Hanganu
Note
1 Versuri de Elena Farago.
2 Sfântul Francisc Xaveriu: preot iezuit (7 aprilie 1506 - 2 decembrie 1552).
3 Se află în zona bască a Navarrei, în Spania.
4 "Spre mai marea glorie a lui Dumnezeu" - deviza iezuiților ("Instaurare Omnia Ad Maiorem Dei gloriam").
5 După expresia lui Georges Bernanos.
lecturi: 29.