Deschiderea "Porții Sfinte a Carității" și sfânta Liturghie
Căminul Caritas-ului din Via Marsala, Roma
Vineri, 18 decembrie 2015
Dumnezeu vine ca să ne mântuiască și nu găsește manieră mai bună ca să facă asta decât să meargă cu noi, să trăiască viața noastră. Și în momentul de a alege modul, cum să trăiască viața sa, El nu alege un mare oraș dintr-un mare imperiu, nu alege o principesă, o contesă ca mamă, o persoană importantă, nu alege un palat de lux. Pare că totul a fost făcut în mod intenționat aproape în ascuns. Maria era o tânără de 16/17 ani, nu mai mult, într-un sat pierdut în periferiile imperiului roman; și, cu siguranță, nimeni nu cunoștea acel sat. Iosif era un tânăr care o iubea și voia să o ia de soție, un tâmplar care își câștiga pâinea de fiecare zi. Totul în simplitate, totul în ascuns. Și chiar repudierea... - pentru că erau logodiți, și într-un sat așa de mic, voi știți cu sunt bârfele, se răspândesc -; și Iosif și-a dat seama că ea era însărcinată, dar el era drept. Totul în ascuns, în pofida calomniei și a bârfelor. Și îngerul îi explică lui Iosif misterul: "Acel copil pe care logodnica ta îl poartă în sân este lucrare a lui Dumnezeu, este lucrare a Duhului Sfânt". "Când Iosif s-a trezit din somn a făcut ceea ce i-a poruncit îngerul Domnului" și a mers la ea și a luat-o de soție (cf. Mt 1,18-25). Dar totul în ascuns, totul umil. Marile orașe din lume nu știau nimic. Și așa este Dumnezeu printre noi. Dacă tu vrei să-l găsești pe Dumnezeu, caută-l în umilință, caută-l în sărăcie, caută-l acolo unde El este ascuns: în cei nevoiași, în cei mai nevoiași, în bolnavi, înfometați, în cei închiși.
Și Isus, când ne predică viața, ne spune cum va fi judecarea noastră. Nu va spune: tu vino cu mine pentru că ai făcut atâtea oferte frumoase Bisericii, tu ești un binefăcător al Bisericii, vino, vino în cer. Nu. Intrarea în cer nu se plătește cu bani. Nu va spune: tu ești foarte important, ai studiat mult și ai avut atâtea distincții, vino în cer. Nu. Distincțiile nu deschid poarta cerului. Ce ne va spune Isus pentru a ne deschide poarta cerului? "Am fost flămând și mi-ai dat să mănânc; am fost fără adăpost și mi-ai dat o casă; am fost bolnav și ai venit să mă vizitezi; am fost în închisoare și m-ai vizitat" (cf. Mt 25,35-36). Isus este în umilință.
Iubirea lui Isus este mare. Pentru aceasta astăzi, deschizând această Poartă Sfântă, eu aș vrea ca Duhul Sfânt să deschidă inima tuturor romanilor și să le arate care este drumul mântuirii! Nu este luxul, nu este drumul marilor bogății, nu este drumul puterii. Este drumul umilinței. Și cei mai săraci, bolnavii, cei închiși - Isus spune mai mult - cei mai păcătoși, dacă se căiesc, ne vor preceda în cer. Ei au cheia. Cel care face caritatea este cel care se lasă îmbrățișat de milostivirea Domnului.
Noi astăzi deschidem această Poartă și cerem două lucruri. Primul, ca Domnul să deschidă poarta inimii noastre, tuturor. Toți avem nevoie de asta, toți suntem păcătoși, toți avem nevoie să auzim Cuvântul Domnului și Cuvântul Domnului să vină. Al doilea, ca Domnul să ne facă să înțelegem că drumul îngâmfării, drumul bogățiilor, drumul vanității, drumul orgoliului, nu sunt drumuri de mântuire. Fie ca Domnul să ne facă să înțelegem că mângâierea sa de Tată, milostivirea sa, iertarea sa, este atunci când noi ne apropiem de cei care suferă, cei rebutați în societate: acolo este Isus. Această Poartă, care este Poarta Carității, Poarta unde sunt asistați atâția, atâția rebutați, să ne facă să înțelegem că ar fi frumos ca fiecare dintre noi, fiecare dintre romani, dintre toți romanii, să se simtă rebutat și să simtă nevoia ajutorului lui Dumnezeu. Astăzi noi ne rugăm pentru Roma, pentru toți locuitorii din Roma, pentru toți, începând de la mine, pentru ca Domnul să ne dea harul de a ne simți rebutați; pentru că noi nu avem niciun merit: numai El ne dă milostivirea și harul. Și pentru a ne apropia de acel har trebuie să ne apropiem de cei rebutați, de săraci, de cei care au mai multă nevoie, pentru că despre această apropiere noi toți vom fi judecați. Fie ca Domnul astăzi, deschizând această Poartă, să dea acest har întregii Rome, fiecărui locuitor din Roma, pentru a putea merge înainte în acea îmbrățișare a milostivirii, unde tatăl îl ia pe fiul rănit, dar rănitul este tatăl: Dumnezeu este rănit de iubire și pentru aceasta este capabil să ne mântuiască pe toți. Fie ca Domnul să ne dea acest har.
_______________
Cuvinte rostite de Sfântul Părinte la sfârșitul Sfintei Liturghii:
Este aproape Crăciunul, este aproape Domnul. Și Domnul când s-a născut era acolo, în acea iesle, nimeni nu-și dădea seama că era Dumnezeu. La acest Crăciun eu aș vrea ca Domnul să se nască în inima fiecăruia dintre noi, ascuns... așa încât nimeni să nu-și dea seama, dar ca Domnul să fie acolo. Vă urez asta, această fericire a apropierii Domnului.
Voi să vă rugați pentru mine și eu mă rog pentru voi. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 17.