Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent trei cărți: Raportul final al sinodului episcopilor dat Sfântului Părinte Francisc (24 octombrie 2015), document elaborat de Sinodul Episcopilor la a XIV-a adunare generală ordinară și tradus în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu; Celebrarea milostivirii, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu și volumul 50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican. Cursuri de formare pentru cler, sub egida Oficiului pentru Cler al Diecezei Romano-Catolice de Iași.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Raportul final al sinodului episcopilor dat Sfântului Părinte Francisc (24 octombrie 2015), document elaborat de Sinodul Episcopilor la a XIV-a adunare generală ordinară și tradus în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium", formatul 14x20 cm, are 108 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Dintre toate realitățile de pe pământ există una inexprimabil de eficientă, prin însăși prezența sa. Cumulează în cadrul specificațiilor proprii mai multe domenii de activitate, iar repercursiunile în fața socialului nu rămân imuabile. Potrivit relatărilor Bibliei, dar și istoriei universale în general, cea mai veche formă de organizare umană, care a apărut pe pământ, este familia.

De-a lungul istoriei aceasta s-a dezvoltat armonios, participând intens la prosperitatea demografică a lumii. Familia s-a confruntat însă și cu probleme, care în zilele noastre s-au amplificat foarte mult. Din acest motiv, suveranul pontif împreună cu sinodul episcopilor au luat decizia de a analiza mai în detaliu acest subiect în cadrul celei de a XIV-a adunări generale ordinare, care s-a ținut la Roma între 4 și 25 octombrie și care a avut ca temă: "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană".

Documentul apărut recent la Editura Sapientia constituie raportul final pe care sinodul episcopilor l-a prezentat Papei Francisc, raport concretizat într-o observare atentă a familiei în raport cu istoria universală, cu istoria bisericii și cu propriul progres de-a lungul secolelor.

Datorită problematicii vaste analizate, acest document își întinde arealul de evaluare luând în considerare mai multe aspecte, care privesc direct sau indirect dimensiunea familială în lume. Împărțirea tripartită propusă de părinții sinodali ajută foarte mult pentru organizarea materialului, pornind de la ascultarea Bisericii acordată familiei, apoi privirea realității familiei din perspectiva planului lui Dumnezeu, pentru ca în ultima parte să se sublinieze rolul și misiunea familiei într-o lume marcată profund de mentalitatea propusă de marile ideologii ale secolului trecut.

Înainte de toate, documentul dezvoltă relaționarea familiei la diferite contexte (antropologic-cultural și socio-economic), pentru ca mai apoi să se ocupe de fenomenul de incluziune în societate. Nu se lasă în urmă nici domeniul științelor umaniste, adică ramura psihologică, capitol în care se tratează despre dimensiunea afectivă a familiei în contextul evoluției acestor științe.

În partea a doua, sinodul încadrează familia în optica planului divin făcând o radiografie a familiei în istoria mântuirii, apoi în magisteriul Bisericii și în doctrina creștină. Ultimul punct al acestei părți a doua subliniază plinătatea eclezială a familiei, punând accent pe milostivirea divină în inima revelației.

În ultima parte, părinții sinodali oferă familiei câte sfaturi despre misiunea ei autentică în cadrul societății. Printre principalele roluri jucate de familie se numără: formarea și educarea generației tinere; transmiterea responsabilă a vieții; posibilitățile de adopție sau de încredințare; însoțirea pastorală și implicarea acesteia în bunul mers al vieții Bisericii, și nu în ultimul rând, dimensiunea evanghelizatoare de care se face responsabilă familia.

Recomandăm acest document tuturor celor interesați de problema familiilor: fie familiștilor cu experiență pentru aducerea la cunoștință a noilor perspective, fie tinerilor în căutare de un sens în viață și în căutarea unor răspunsuri cu privire la această temă. Acest document este emis pentru a da speranță și bucurie familiilor, orientare păstorilor și lucrătorilor pastorali și stimulent operei de evanghelizare.

Gabriel Cochiorca

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Celebrarea milostivirii, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu. Cartea apare în colecția "Cateheză", formatul 14x20 cm, are 86 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Pentru o mai bună cunoaștere și trăire a Anului jubiliar al Milostivirii, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări propune documentul intitulat "Celebrarea milostivirii". Acesta prezintă modul în care poate fi contemplat misterul milostivirii lui Dumnezeu în cadrul diverselor celebrări, a diferitelor momente de rugăciune, precum și ritul deschiderii Porții Milostivirii.

Documentul debutează cu o scurtă Prezentare semnată de Rino Fisichella, Președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Acesta spune că volumul răspunde nevoii de a explica semnele care însoțesc Jubileul în cadrul celebrării liturgice pentru că aceasta este "momentul privilegiat pentru a putea observa și a ne lăsa fascinați de fața milostivă a Tatălui".

Misterul milostivirii, ca orice mister, trebuie aprofundat progresiv, iar anul liturgic este momentul prin excelență al acestui parcurs. Primul moment în care fața milostivă a Tatălui strălucește în mod deosebit este Postul Mare, iar culmea acestui timp de reconciliere este Săptămâna Sfântă și Timpul Pascal. Sunt amintite încă două mari sărbători care prin natura lor îndeamnă la meditarea milostivirii divine: Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci și Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus.

Al doilea punct al acestui ghid pastoral oferă directive pentru ca în celebrarea sacramentelor "să transpară milostivirea și grija Tatălui față de fiecare dintre fii săi, exprimate în harul sacramental". Unele sacramente scot mai mult în evidență această dimensiune. Păstorii sunt invitați să acorde o atenție specială celebrării Botezului, a Reconcilierii și a Ungerii bolnavilor. Totuși, culmea celebrării milostivirii este atinsă în celebrarea Euharistică, "consumare a iertării primite în cadrul sacramentului Reconcilierii".

Nici un drum spiritual nu este posibil fără rugăciune. În "Celebrarea milostivirii" sunt subliniate atât motivele, cât și modurile în care viața de rugăciune și locurile celebrării pot deveni instrumente importante pentru a experimenta și a ajuta să se trăiască mai bine milostivirea lui Dumnezeu.

Al patrulea punct propune aprofundarea prin Lectio divina a trei texte evanghelice care fac să transpară milostivirea lui Dumnezeu. Acest ghid recomandă apropierea de cuvântul lui Dumnezeu în trei momente: ascultarea, meditația și rugăciunea (cuvântul care devine rugăciune).

"Celebrarea milostivirii" se încheie cu Ritul de deschidere a Porții milostivirii în bisericile particulare, precum și celebrarea închiderii Jubileului în aceste biserici.

Acest ghid propus de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări este un instrument util atât pentru păstori, cât și pentru credincioși în acest timp special de contemplare a misterului milostivirii care să fie pentru fiecare "izvor de bucurie, de seninătate și de pace...condiție a mântuirii noastre" (Papa Francisc).

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent, sub egida Oficiului pentru Cler al Diecezei Romano-Catolice de Iași, volumul 50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican. Cursuri de formare pentru cler. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20 cm, are 170 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Conciliul al II-lea din Vatican rămâne unul dintre evenimentele cele mai de seamă din istoria recentă a Bisericii deoarece a avut ca scop transmiterea integrală și nealterată a depositum fidei, însă cu instrumente noi pentru ca Biserica "să pătrundă în viața concretă a societății" (E. Soare). Una dintre caracteristicile sale importante este faptul că se definește ca un conciliu pastoral. Un alt aspect deosebit este bogăția textelor conciliare care se constituie ca un răspuns potrivit la provocările noi cu care se confruntă Biserica.

Biserica Catolică din România a fost privată în perioada imediat următoare Conciliului de roadele acestui eveniment. După evenimentele din '89, când a fost redobândit dreptul la libertate religioasă, s-a depus un efort considerabil ca ceea ce a fost transmis de Duhul Sfânt prin părinții conciliari să fie pus în practică. Și acest efort continuă! Volumul "50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican" cuprinde opt conferințe prezentate la Cursurile de formare pentru Cler organizate de Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Cler în perioada 8 septembrie -23 octombrie 2015, care au avut ca scop "lectura principalelor documente conciliare care privesc provocările pastorale mai urgente... dar și ca un omagiu adus acestui mare eveniment eclezial" (PS Aurel Percă).

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, propune o reamintire, o "memorie a unui eveniment eclezial". Excelența sa face o sinteză a modului în care a luat naștere ideea acestui Conciliu, dar și a modalităților în care au fost receptate, adică asimilate și puse în practică directivele sale, mai ales în România, unde situația nu era deloc favorabilă acestor lucruri.

Responsabilul Oficiului pentru Cler, pr. Eduard Soare, prezintă Conciliul al II-lea din Vatican ca "Speranță pentru Biserică și pentru lume". Părintele, amintind despre optimismul care îi caracteriza pe mulți la începerea acestui mare eveniment, punctează câteva întrebări în acest moment de sărbătoare (50 de ani la Conciliu), întrebări care vot fi lămurite pe parcursul conferințelor: "Care sunt rezultatele acestui Conciliu? A fost el corect interpretat?"

Pr. dr. Ștefan Lupu face o analiză a documentului Lumen gentium în conferința intitulată "Dieceza și spiritualitatea ei din perspectiva Constituției dogmatice Lumen gentium". Rodul reflecției conciliare cu privire la natura, structura și sensul misiunii Bisericii este ecleziologia de comuniune. Conferința, structurată în patru puncte, prezintă nașterea acestei ecleziologii, dezvoltarea ei, dezbaterile teologice pe această temă și diferite perspective adoptate în prezentarea acesteia.

Una dintre provocările actuale ale Bisericii este apărarea demnității familiei într-un context istoric care pune sub semnul întrebării însăși identitatea ei. Conferința pr. dr. Felician Tiba, "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lume: O analiză a problemelor actuale ale familiei în lumina Sinodului episcopilor" prezintă eforturile depuse de Biserică, mai ales în ultimele două întâlniri ale Sinodului episcopilor, pentru a evangheliza familia, pe fondul unei crize sociale și spirituale evidente. Preocuparea pentru familie s-a născut în timpul Conciliului, iar unul dintre militanții acestei re-evanghelizări a fost sfântul papă Ioan Paul al II-lea.

Pr. dr. Lucian Farcaș a prezentat conferința intitulată "Gaudium et spes - punct de sosire (dar) și de plecare pentru magisteriul social al Bisericii. Lumini și umbre în perspectivă moral-socială". Gaudium et spes este constituția pastorală despre Biserica în lumea contemporană, iar părintele subliniază tocmai această deschidere a Bisericii (Idealul deschiderii - cine, față de ce, de cine?) încadrând constituția în arhitectura Conciliului al II-lea din Vatican, precum și aspectele locale ale acesteia.

În contextul anului dedicat persoanelor consacrate, pr. dr. Corneliu Berea, SVD, propune o analiză a vieții consacrate în lumina Conciliului Vatican al II-lea, iar reflecția sa intitulată "Cinci cuvinte-cheie ale prezenței vieții consacrate în Biserica locală: carismă, dar, sfințenie, opere, semn" pornește de la Decretul privind reînnoirea vieții călugărești Perfectae caritatis.

Biserica afirmă că Pâinea vieții se primește de la masa Euharistiei, dar și de la masa cuvântului. Despre acest cuvânt divin vorbește pr. dr. Iulian Faraoanu în conferința "Cuvântul și revelația în viziunea documentului Dei Verbum". Prezentarea este structurată în trei puncte care analizează pe rând trei mari teme: Cuvântul lui Dumnezeu, Revelația și noi idei referitoare la interpretarea biblică, având la bază Constituția dogmatică despre revelația divină.

Pr. dr. Daniel Iacobuț a prezentat conferința "Nobilă frumusețe: slujirea liturgică a artei sacre în Sacrosanctum concilium". Pornind de la premisa că frumusețea liturgiei izvorăște din frumusețea gesturilor lui Cristos, părintele identifică principiile slujirii liturgice a artei sacre în Constituția despre liturgie și indică regulile prin care este realizată "frumusețea nobilă a artei sacre".

"50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican" este un volum folositor celor doritori să cunoască mai mult învățătura Conciliului al II-lea din Vatican, precum și celor implicați în activitățile pastorale. În special credincioși laici sunt invitați să lectureze această carte pentru a ajunge la o mai profundă înțelegere a realităților pastorale care îi privesc și pentru a-și asuma o implicare mai activă.

David Eduard Cristian

* * *

Raportul final al Sinodului Episcopilor dat Sfântului Părinte Francisc (24 octombrie 2015),
Sinodul Episcopilor, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-229-7, 14x20 cm, 108 p., 10 lei

Celebrarea milostivirii,
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-232-7, 14x20 cm, 86 p., 10 lei

50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican. Cursuri de formare pentru cler,
Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-226-6, 14x20 cm, 170 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat