Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

După atentatele din Franța

Gallagher: "Comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a se opune terorismului".

De Vincenzo Corrado

"Atrocități intolerabile și niciodată justificate". Este ferm Monseniorul Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele, comentând atentatele din 13 noiembrie de la Paris. I-am cerut o reflecție despre ceea ce s-a întâmplat în Franța, despre reacțiile care au apărut și despre scenariile viitoare.

Excelență, un alt atentat în inima Europei. Care este comentariul dumneavoastră la ceea ce a avut loc la Paris?

"Am rămas înduioșați și uluiți, așa cum a spus și Sfântul Părinte Francisc. În aceste ore suntem aproape de rudele victimelor, de răniți, de Franța și chiar de toate persoanele care în alte acte teroriste i-au pierdut pe cei dragi ai lor. În fața acestor atrocități, mereu intolerabile și niciodată justificate, lumea întreagă trebuie să se unească pentru a salvgarda demnitatea persoanei umane".

Papa Francisc, vorbind cu Tv2000, în ziua de după atentate, a spus că ceea ce a avut loc este o bucată din "al treilea război mondial pe bucăți"...

"Sfântul Părinte a folosit această expresie pentru a descrie, pe bună dreptate, drama pe care o trăiește omenirea în acești ultimi ani. Sunt multe părțile implicate în conflicte, sunt multe zonele geografice care suferă consecințele războiului, sunt multe culturile și țările care-și plâng copiii. Nu trebuie să uităm o altă caracteristică a acestui așa-numit «al treilea război mondial pe bucăți»: câmpul său de bătălie este o lume globalizată, unde chiar și conflictele locale și regionale au capacitatea de a se extinde cu mai multă forță și rapiditate, provocând daune enorme întregii comunități mondiale".

Și cum trebuie să se comporte în cadrul propriilor granițe? În Franța, de exemplu, "dușmanul" era în țară. Este posibil să se apere? Și cum? Este de dorit sau, oricum ar fi, justificabilă intervenția militară?

"Statul, în cadrul frontierelor naționale, are obligația de a-i proteja pe cetățenii săi de atacuri și de prezența teroristă. Intervenția în străinătate, în schimb, trebuie să caute legitimitatea prin consensul Comunității internaționale conform dreptului internațional. Totuși, s-a văzut cu claritate că nu se poate încredința rezolvarea problemei numai răspunsului militar. În acest moment, Comunitatea internațional trebuie să se unească, să mobilizeze toate mijloacele de siguranță, pentru a se opune terorismului. Fără o unitate de intenții ale tuturor actorilor politici și religioși, această luptă nu va fi posibilă".

Poziția Sfântului Scaun față de Statul Islamic este clară: "Nu este posibil a dialoga". Așadar, ce-i de făcut? Poate să existe o diplomație cu niște fanatici?

"Sfântul Scaun consideră, în general, că pentru a rezolva controversele și dificultățile calea trebuie să fie mereu aceea a dialogului și a negocierii. Soluționarea conflictelor, care trebuie înfruntat în mod global și regional, nu este aceea a ciocnirii. Asta cere decizii curajoase pentru binele tuturor, dar este calea maestră care conduce la pace. Diplomația pontificală promovează aceste valori, îndemnându-i pe toți, la diferite nivele, de la șefii de stat la simplii credincioși și la oamenii de bunăvoință, să fie artizani ai păcii, făcând cu perseverență răbdătoare alegeri de dialog și de reconciliere și gesturi concrete pentru a construi pacea. În acest caz, ne putem întreba: cum este posibil a dialoga cu acela care nu este sensibil la dialog și refuză să cunoască umanitatea celuilalt? Cum este posibil a dialoga când există poziții fundamentaliste? În acest moment deosebit văd dialogul foarte dificil deoarece pentru a dialoga trebuie să se intre în relație cu celălalt, trebuie să fie respectat, chiar și minim, celălalt".

În acest context, ce rol pot să joace liderii musulmani responsabili?

"Liderii religioși evrei, creștini și musulmani, pot și trebuie să desfășoare un rol fundamental în a favoriza atât dialogul interreligios și intercultural cât și educația la înțelegerea reciprocă. Astăzi cred că există o responsabilitate deosebită a liderilor religioși musulmani în a denunța clar instrumentalizarea religiei pentru a justifica violența".

(După agenția SIR, 19 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat