Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cartea noimelor și Azilanta, cu vernisaj de expoziție

Aurel Brumă a lansat cărțile: Cartea noimelor și Azilanta, vineri, 13 noiembrie 2015, în Casa de Cultură "Mihai Ursachi" din Iași. Momentul cultural a început la ora 17.00 și a cuprins și un vernisaj de tablouri care reprezentau imagini din perioada comunistă realizate de Radu Bercea. Printre invitați s-au aflat: PS Petru Gherghel, pr. Cornel Cadar, Maria Beloșevschi, Nicolae Crețu, Nicu Gavriluță, Mihaela Grădinariu, acad. Alexandru Zub și Mihaela Werner. Moderator a fost scriitorul Adi Cristi.

Primul moment a fost captat de o "expoziție tulburătoare", cum a numit-o moderatorul, și anume "Memoria retinei gulagului românesc", creații grafice semnate de Radu Bercea. Maria Beloșevschi, critic de artă, a oferit anumite explicații pentru a facilita înțelegerea mesajului transmis de picturi. "Colegul de închisoare" al pictorului, acad. Alexandru Zub, a spus câteva cuvinte referitoare la expoziție și a mărturisit experiențe pe care le-a trăit alături de Radu Bercea.

A urmat apoi intervenția PS Petru Gherghel care a ținut să precizeze faptul că, mai întâi de toate, trebuie "să ne îndreptăm privirea spre Dumnezeu, ca să cerem iertare pentru tot ceea ce s-a întâmplat și că au fost astfel de realități dureroase în istoria noastră". După aprecierile făcute pictorului, poetului, profesorilor și celorlalte persoane stimate din sală, i-a sfătuit să aibă "curajul de a spune mai departe generațiilor noi despre ceea ce s-a întâmplat, pentru a să le cunoaște și pentru ca astfel de orori să nu se mai întâmple".

Al doilea moment al evenimentului a fost lansarea cărților: Cartea noimelor, publicată la Editura "Presa Bună", și Azilanta, apărută la Editura "Performantica". După ce invitații și-au expus punctul de vedere referitor la carte și la autor, a urmat intervenția directorului Editurii "Presa Bună", pr. Cornel Cadar. Părintele le-a spus celor prezenți: "Dacă ar fi să fac o antireclamă a cărții, cum ar suna această antireclamă? Dacă sunteți grăbiți și aveți o viață agitată, nu luați această carte; dacă, totuși, ați cumpărat-o, și nu aveți timp, puneți-o deoparte, o veți citi la pensie sau când veți avea mai multă zăbavă".

Cartea noimelor este un compendiu subiectiv de gânduri, aforisme și provocări adresate cititorului pentru a fi desăvârșite cu propriile experiențe, trăiri, proiecții, așa cum o descrie însuși autorul, care le propune cititorilor să se înalțe către propria lor lumină prin credință.

Azilanta este o poveste a românilor migranți, o propunere de cunoaștere a Italiei de pe "scara de serviciu", "un spațiu înfrigurat, paratopic, la mijloc de rău și bun, în ciuda preciselor determinări geografice în care emblemele moralității și-au sărăcit culorile și puterea", după cum scrie în prefață Mihaela Grădinariu.

Aurel Brumă este cunoscut publicului ca autor a peste 20 de cărți, având cărți publicate începând din anul 1975, colaborator la antologii și dicționare, realizator de filme documentare, proiecte muzicale, traducător, producător coordonator al ciclului de audio-book-uri realizate de Episcopia Romano-Catolică de Iași, cu adaptări ale scrierilor evanghelice din Noul Testament, dar și ca realizator radio și de televiziune.

Andrei Gherghel

* * *

Impresii:

"O nouă carte, o nouă bucurie a așteptării, a înfrigurării domoale. Pagini, una după cealaltă, cărare frântă în cuvinte, către fântâna din crucile drumului și ale sufletului. Brumă, rouă, promoroacă: miracol la îmbrățișarea cerului cu pământul. Câte ursitoare se adună și răsucesc fire de gând și cuvânt, menind înflorirea unui om întru spinii scrisului? Aurel Brumă, omul despre care se poate toca, științificește și în sec, înșiruind titluri, comentarii critice sau prietenești pe toate paginile acestei cărți, e, însă, lemn de rezonanță, sonoră și vindecătoare, îndulcind apele cele amare ale clătinării sufletului. Cărțile lui, fie că adăpostesc poeme, proză ori mărturisiri, împrăștie cu generozitate idei cu rost și șart și noimă, risipite pe câmpuri albe, în căutarea cărărilor spre izvoare. Izvoare de înțelepciune, rostuite spre stâmpărarea celor însetați din veac". (Mihaela Grădinariu)

"Lansarea a fost cu supramăsura prezenței PS Petru Gherghel, episcop de Iași, alături de nume mari și bine tipărite în cultura română (acad. Alexandru Zub, Ștefan Oprea, Nicu Gavriluță, Mihaela Grădinariu, Nicolae Crețu, Valentin Talpalaru, sculptorul Ilie Bostan, istoricul Ion Solcanu, Mircea Ciubotaru, Liviu Papuc, pr. Cornel Cadar, Maria Beloșevschi etc.). Expoziția lui Radu Bercea a tăiat suflarea tuturor, a determinat introspecții și asumarea de lacrimă. Au venit, dintre colegii de la Radio Iași, Irina Fiedler și Doina Bazgan și mulți, foarte mulți prieteni consacrați de internet. (...) Aștept fotografii și trecerea timpului de așezare a zațului pentru a înțelege noima cuvintelor de acolo. A lipsit dl. Boris Plăhteanu, prieten și director al Editurii «Performantica» aflat exact în acea zi sub exercițiul chirurgical (Dumnezeu să-i dea plusul de sănătate de care are atâta nevoie!). (...) Da. Cred că nu am supărat pe nimeni! Iar «doamna cuvântului», Mihaela Werner, nu și-a dezmințit grația". (Aurel Brumă)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 noiembrie: Iași: Cartea noimelor și Azilanta, cu vernisaj de expoziție. Foto: Paul Ciupitu

* * *

Cartea noimelor
Aurel Brumă, Ed. "Presa Bună", ISBN 978-606-8116-51-8, 14x20 cm, 178 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat