Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Admiterea în rândul candidaților la ordinele sacre

Pentru cei 13 seminariști ai anului III și un seminarist al anului IV din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași prima duminică din Advent din anul acesta va rămâne cu siguranță vie în memoria lor, căci, în cadrul sfintei Liturghii celebrate de Mons. Benone Farcaș, rectorul institutului, la 29 noiembrie 2015, aceștia au fost admiși în rândul candidaților la ordinele sacre.

La această celebrare euharistică au luat parte părinți profesori și formatori din cadrul seminarului, părinți oaspeți din diferite parohii și, de asemenea, familiile seminariștilor.

Ce înseamnă a fi candidat la ordinele sacre? Cu siguranță, termenul de candidat nu ne este străin, mai ales că în fiecare campanie electorală, fie ea prezidențială, fie locală, suntem înconjurați de diferiți candidați care caută să primească votul pentru a ocupa o funcție de conducere. A fi un candidat la ordinele sacre, a subliniat Mons. Benone Farcaș în cadrul omiliei, înseamnă a te dedica în totalitate formării pentru sfânta Preoție; este un act care implică atât sufletul, deoarece răspunzi la chemarea lui Cristos, cât și rațiunea, căci alegi acest drum al formării sacerdotale, fiind conștient de importanța și însemnătatea acestei decizii. Mai mult decât atât, nu este candidatul la ordinele sacre cel care se propune pe sine, ci este Cristos cel care alege din rândul oamenilor pe cei pe care îi dorește să-l urmeze.

Este prima oară când acești seminariști au spus în fața poporului lui Dumnezeu "prezent!" și "vreau!", iar Biserica a confirmat dorința acestor tineri de a-l urma pe Cristos și, primindu-i pe aceștia, s-a angajat că îi va pregăti pentru slujirea sacerdotală, astfel încât să devină adevărați martori ai marelui preot în mijlocul lumii.

Bucuria, dar mai ales conștientizarea importanței pasului pe care l-au făcut seminariștii anului III, se poate observa în modul în care aceștia au trăit această sărbătoare și în sentimentele pe care le-au avut cu ocazia acestui moment special. Iată câteva impresii:

"Acest eveniment, pe care l-am trăit astăzi, marchează începutul unui parcurs de formare lung și complex care devine o provocare zilnică în construirea celor patru piloni (intelectual, spiritual, pastoral și uman) ai formării noastre pentru a realiza un templu al lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor. Este greu să descriu emoțiile pozitive pe care le-am trăit în timpul ritualului admiterii, însă întreaga sfântă Liturghie a început să limpezească tot mai mult diferența dintre faptul că nu Cristos este în slujba noastră, ci noi suntem în slujba lui Cristos. Asemenea Mariei, m-am făcut disponibil pentru a primi și împlini voința lui Dumnezeu". (Sociu Marian Cosmin - Barați)

"Pentru mine, acest eveniment a fost unul dintre cele mai emoționante evenimente din viața mea. Chiar dacă admiterea la ordinele sacre nu este ca o hirotonire, pentru mine este un eveniment foarte important, pentru că e ca o pregătire, un pas înainte în formarea mea ca preot. Îi mulțumesc Domnului pentru această chemare și îl rog să mă ajute în continuare în parcursul formării mele". (Gherghel Iulian-Robert - Tupilați)

"Iată-mă, Doamne! Îți dăruiesc iubirea mea imperfectă. Vreau să fii fericirea mea! Fericitul Vladimir Ghika spune: Iubindu-l pe Dumnezeu să nu-i iubiți mai puțin pe cei dragi, ci iubiți-i mai mult în Dumnezeu. Ajută-mă să conștientizez această chemare. Vreau să fiu om!" (Ștefan Lenghen - Pîrgărești)

Lista celor care au fost admiși în rândul candidaților la ordinele sacre:

  • Amariei Paul Eduard - Buhonca

  • Budău Iosif Eduard - Valea Seacă

  • Cochior Iulian - Valea Mare

  • Echert Michail Iulian - Rădăuți

  • Gherghel Iulian Robert - Tupilați (Nisiporești)

  • Hușanu Ovidiu - Buruienești

  • Lenghen Ștefan - Pîrgărești

  • Marcoș Marius - Răcăciuni

  • Pericică Felix Cristian - Roman "Sfânta Tereza"

  • Sabău Alin Corneliu - Bacău "Sfânta Cruce"

  • Sascău Adrian - Coman

  • Simon Ștefan Emanuel - Șcheia

  • Sociu Marian Cosmin - Barați

  • Vîrgă Paul Alexandru - Breaza (Talpa)

    Michail Iulian Echert

*

Zi de reculegere ca pregătire pentru Admissio

Seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au participat sâmbătă, 28 noiembrie, la o zi de reculegere ca pregătire pentru evenimentul de duminică, Admissio, admiterea seminariștilor din anul III printre candidații la ordinele sacre și îmbrăcarea reverendei, ca semn distinctiv.

Meditațiile acestei zile au fost ținute de pr. Petru Tamaș. Încă din momentul deschiderii de vineri seara, părintele predicator i-a invitat pe seminariști să aprofundeze sensul acestui prim pas vizibil: pe cei mai mari să-și amintească de acest eveniment și să reflecteze dacă au purtat sau nu cu demnitate acest semn exterior al slujirii, iar cei mici au fost invitați să viseze la acest moment și să se pregătească temeinic, să construiască dimensiunea lor umană și spirituală pentru ca haina pe care o vor purta (reverenda) să exprime sfințenia interioară. În cadrul aceleiași meditații, părintele a identificat patru factori care produc dificultăți în acest parcurs al formării pentru sfânta Preoție: narcisismul, pragmatismul, grija excesivă și viteza. Împotriva acestor "piedici" seminariștii pot lupta cu pasiunea lor pentru viață, cu inimă de apostol, adică să facă să conteze mai mult fericirea celuilalt decât frica lor de a fi nefericiți.

Subiectul primei meditații de sâmbătă a fost celibatul. Părintele a ținut să sublinieze că viața de celibat, dar al lui Dumnezeu care o susține cu harul său, este posibilă, frumoasă și rodnică. Pentru că o astfel de alegere se încadrează în "nebunia crucii" și necesită multă voință și discernământ, pr. Petru Tamaș a spus că celibatul se învață în genunchi, iar singura sa justificare este iubirea.

A doua meditație, s-a desfășurat mai mult sub forma unui dialog, în care seminariștii au avut ocazia să discute despre ideile propuse la meditație sau să pună diferite întrebări.

Această zi specială, în care fiecare a avut ocazia să se interiorizeze și să mediteze la propria vocație, s-a încheiat cu binecuvântarea coroanei de Advent, aprinderea primei lumânări și recitarea solemnă a Vesperelor, mulțumind Domnului pentru toate roadele spirituale.

David Eduard Cristian

* * *

Fotografii de la aceste evenimente au fost publicate pe site-ul www.itrc.ro la paginile: http://itrc.ro/admiterea-in-randul-candidatilor-la-ordinele-sacre/ și http://itrc.ro/zi-de-reculegere/


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat