Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Vegheați și vă rugați". Considerații omiletice pentru duminica I din Advent

"Vor fi semne în soare, în lună și în stele, iar pe pământ popoarele vor fi îngrozite, năucite de vuietul mării și al valurilor".

Pare înfricoșător și aproape că nu-ți mai vine să trăiești sau mai bine zis începi să trăiești sub teroare și cu frica morții. Știm cu toții că mesajul lui Dumnezeu este asemenea unei semințe, iar noi oamenii suntem pământul, pentru că din pământ am fost creați și pământ devenim după ce nu mai avem viață. La fel ca în parabola semănătorului, și astăzi Dumnezeu pune sămânța în viața noastră. În fața seminței de astăzi oamenii vor reacționa ca în parabola semănătorului: unii vor fi marginea drumului, alții vor fi pământ pietros, alții pământ plini de spini, alții vor fi pământ bun și vor da rod. Creierul uman de cele mai multe ori respinge lucrurile dureroase sau pe care nu vrea să le accepte, dar acest lucru variază în funcție de fiecare persoană și cu exercițiu de voință fiecare ajunge să accepte durerosul adevăr.

Și evanghelia continuă: "Oamenilor li se va tăia răsuflarea de groază în așteptarea celor care vor veni în lume, căci puterile cerurilor vor fi zguduite".

Să ne gândim la profețiile făcute despre nașterea lui Isus. Cărturarii și învățații Legii aveau calculele lor despre cum va veni Fiul lui Dumnezeu pe pământ și totuși, atunci când Dumnezeu a hotărât ca Fiul său să vină în lume la timpul potrivit, ei nu au fost pregătiți. Câți oameni nu încearcă astăzi să-și dea cu părerea despre finalul acestei lumi sau chiar să afirme cu tărie și cu date concrete despre când va fi acesta. Dar dacă nu au prins mesajul pe care Dumnezeu vrea să ni-l transmită astăzi sau în alte texte apocaliptice? Profețiile făcute despre Isus s-au adeverit, este un lucru adevărat, dar trebuie spus că nu s-au împlinit așa cum au prognozat învățații și magii timpului. Dumnezeu are o măsură pe care noi, oamenii, încă nu o cunoaștem, doar că noi oamenii obișnuim să atribuim măsura noastră celor din jurul nostru și chiar lui Dumnezeu.

Revenim la evanghelie care ne spune: "Când vor începe să se întâmple acestea, întăriți-vă și ridicați-vă capul, pentru că se apropie eliberarea voastră!"

Dintr-o dată parcă totul se schimbă. După toate acele amenințări, după toți norii care au apărut pe cerul vieții noastre, dintr-o dată parcă apare o crăpătură pe cerul nostru întunecat și brusc răsare soarele. Îndemnuri ca "Întăriți-vă" și "Ridicați-vă capul" ne aduc speranța. Și acum este momentul să ne întrebăm: "Cum rămâne cu «Popoarele vor fi îngrozite, năucite de vuietul mării și al valurilor», «Oamenilor li se va tăia răsuflarea de groază»". Poate că Dumnezeu vorbește pe limba lui pentru a ne transmite un mesaj sau poate că, cel mai sigur, Dumnezeu știe ce face. Omului nu-i este dat să știe când se va sfârși această lume sau cum se va sfârși.

"Aveți grijă de voi înșivă, ca nu cumva inimile voastre să se îngreuieze în necumpătare, beție și grijile vieții, iar ziua aceea să se abată asupra voastră pe neașteptate, ca un laț! Căci ea va veni asupra tuturor acelora care locuiesc pe fața întregului pământ".

Aceasta trebuie să știe omul. Cum să trăiască pentru a fi pregătit pentru întâlnirea cu Dumnezeu. De multe ori avem impresia că Dumnezeu ne limitează viața. Avem impresia că Dumnezeu ne cere să trăim în afara acestei lumi. Dar ce ne cere Dumnezeu? Să facem binele și să răspundem răului cu bine. Creștinii au fost acuzați de-a lungul istoriei că trăiesc într-o lume a lor și că sunt visători. Dar oamenii cum sunt astăzi? Ce mentalitate se mediatizează astăzi atât de mult? "Fiți optimiști! Gândiți pozitiv! Bucurați-vă de viață!" Și greutățile vieții? Ce facem cu ele? Uităm de lumea plină de probleme în care trăim? Dintr-o dată ne întoarcem la viziunea creștină. Dintr-o dată societatea, pe cale rațională, și-a dat seama că trebuie să facă binele, chiar dacă primește răul. Să nu te oprești la răul primit este cheia succesului în viață. Isus nu s-a oprit când nu a fost înțeles atunci când făcea binele. A făcut binele până la capăt, până pe cruce, când se ruga pentru cei care îl blestemau.

"Căci ea va veni asupra tuturor acelora care locuiesc pe fața întregului pământ".

Este un lucru adevărat. Greutăți și nenorociri apar în viața fiecărui om. Dar marile caractere se văd după ce trec aceste momente dureroase. Felul în care omul își revine din aceste momente îl definesc ca persoană. Dar pentru a putea face acest lucru e nevoie de pregătire.

De aceea evanghelia continuă: "Vegheați, așadar, în orice moment și rugați-vă ca să fiți în stare să fugiți de toate cele ce se vor întâmpla și să stați în picioare în fața Fiului Omului!"

"Vegheați" și "rugați-vă" oare este atât de greu? Ce înseamnă a veghea? A fi atent să crești frumos, să faci binele, să faci lucruri bune pe care să nu le regreți. Înseamnă să-ți accepți limitele și să nu faci lucruri determinate de frustrare și nemulțumirea de sine. Înseamnă să trăiești frumos, după voința lui Dumnezeu. Apoi, rugăciunea. E atât de greu să-i mulțumești lui Dumnezeu pentru noua zi pe care ai primit-o sau pe care ai trăit-o? Cum de atunci când ești în suferință strigi la Dumnezeu? Dacă ai avea un prieten care ar apela la tine doar când ai nevoie, cum ai reacționa? Veghea și rugăciunea fac parte din viața fiecărui om. Sunt lucruri normale, cu care trebuie să ne obișnuim pentru a fi normali. Doar așa vom fi pregătiți pentru a fugi de relele acestei lumi și pentru a sta în picioare în fața Fiului Omului.

"Fraților, pe voi să vă facă Domnul să creșteți și să prisosiți în iubire unii față de alții și față de toți, așa cum suntem noi față de voi, ca să întărească inimile voastre, așa încât să fiți fără prihană în sfințenie înaintea lui Dumnezeu și Tatăl nostru la venirea Domnului nostru Isus împreună cu toți sfinții săi. Amin!"

Iată și răspunsul nostru. Dacă la începutul evangheliei ne-am speriat sau am refuzat să credem tot ce ni se spunea, iată că sfântul Paul, în lectura a doua, ne lămurește referitor la ceea ce trebuie să facem noi creștinii: "Creșteți și prisosiți în iubire". Ce poate fi mai pozitiv pentru noi oamenii decât să creștem normal și să facem binele în jurul nostru, adică să-i iubim pe cei din jurul nostru?

"În zilele acelea și în acel timp voi face să răsară pentru David o odraslă dreaptă: el va face judecată și dreptate în țară".

Noi, oamenii, suntem obișnuiți să privim la Isus ca la un om extraordinar, un Dumnezeu pe pământ, Fiul lui Dumnezeu, suntem obișnuiți să îl punem pe Isus pe un piedestal pentru a-l adora și admira. Prin aceasta pierdem din vedere esențialul. Dumnezeu nu a voit să îl punem undeva separat, să-i găsim un loc printre noi. El a venit să fie în mijlocul, pentru a fi cu noi. Isus s-a făcut asemenea omului, pentru a-l învăța pe om să fie asemenea lui Dumnezeu. Acesta este secretul vieții omului: să învețe să trăiască ca Dumnezeul său, adică să facă binele. Diferiți oameni din diferite zone ale lumii ajung să descopere singuri acest secret al vieții și trăiesc astfel. Zilnic există riscul ca noi, creștinii, să rămânem în urmă față de ei. Atunci când se întâmplă acest lucru vina noastră este mult mai mare, pentru că nouă Isus ne spune zilnic să facem binele. Fiii acestei generații ar putea fi acuzatorii noștri la întâlnirea cu Dumnezeu, dacă noi nu ne trezim și nu facem ceea ce trebuie să facem.

Doi bărbați grav bolnavi ocupau același salon în spital. Unui bărbat i s-a fost permis să stea în picioare pentru o oră în fiecare după-amiază pentru a i se drena lichidul din plămâni. Patul lui era lângă fereastra camerei. Celălalt bărbat a trebuit să-și petreacă tot timpul culcat pe spate. Oamenii au vorbit ore în șir despre soțiile și familiile lor, casele lor, locurile lor de muncă, implicarea lor în serviciul militar, unde au fost în vacanță etc. În fiecare după-amiază, atunci când omul din patul de lângă fereastră putea sta în picioare, el își petrecea o mare parte din timp pentru a-i descrie colegului lui de cameră toate lucrurile pe care le-ar putea vedea pe geam. Omul din celălalt pat a început să trăiască pentru ora aceea care îi anima lumea exterioară pentru scurt timp. Omul de la geam spunea că vede de la fereastră un parc cu un lac. Rățuște și lebede se jucau în apă în timp ce copiii navigau cu bărcile în jurul lor. Tineri îndrăgostiți mergeau braț la braț în mijlocul florilor de toate culorile și o vedere frumoasă la orizontul orașului putea fi văzută în depărtare. Omul de la fereastră descria toate acestea în detalii rafinate, iar omul din partea cealaltă a camerei își închidea ochii și își imaginea această scenă pitorească. Într-o după-amiază caldă, omul de la fereastra a descris cum trecea o paradă. Deși celălalt om nu a putut auzi nimic, el o putea vedea cu ochii minții în timp ce omul de la fereastră o descria până la cel mai mic detaliu.

Zile, săptămâni și luni au trecut. Într-o dimineață, asistenta a sosit pentru a aduce apă, dar a găsi trupul neînsuflețit al omului de la fereastră, care a murit liniștit în somn. Ea s-a întristat și a sunat însoțitorii pentru a veni să ia corpul neînsuflețit. De îndată ce a părut oportun, celălalt bărbat a întrebat dacă el ar putea fi mutat lângă fereastră. Asistenta a fost fericita să facă aceasta, iar după ce s-a asigurat că era așezat confortabil, ea a plecat lăsându-l singur. Încet, dureros, bărbatul s-a sprijinit în cot pentru a putea arunca o privire către lumea reală. A văzut un perete gol. Omul a întrebat asistenta care ar fi putut fi motivul pentru care colegul său decedat îi descria lucrurile acelea minunate! Asistenta i-a răspuns că omul era orb și nu putea vedea nici măcar peretele. Ea i-a spus: "Poate că el a vrut doar să te încurajeze pe tine".

Epilog: Există o fericire extraordinară în a-i face pe alții fericiți, în ciuda propriilor noastre situații. Durerea împărtășită se înjumătățește, dar fericirea împărtășită se dublează. Dacă vrei să te simți bogat, numără toate lucrurile pe care le ai și pe care banii nu le pot cumpăra. "Ziua de azi este un cadou și se numește: «Prezent»".

Concluzionând mesajul lecturilor de astăzi, putem spune că va veni un sfârșit pentru fiecare dintre noi, dar nu aici trebuie să cadă accentul, ci pe ceea ce avem noi de făcut. Trăim într-o lume care își dorește tot mai mult pacea și armonia între oameni. Noi, creștinii, suntem chemați să iubim, de aceea să nu rămânem în urmă cu faptele noastre de caritate. O suferință care apare în viața noastră nu scuză răul pe care îl vom face. Dumnezeu ne oferă darurile sale zilnic, iar prezentul este un dar pe care poate alții nu l-au primit astăzi, de aceea haideți să folosim bine acest prezent, pentru că nu este meritul nostru că suntem astăzi în viață.

Pr. Claudiu Bulai


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat