Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Măreția iubirii jertfelnice și gratuite în familie. PS Petru Gherghel la Sinodul episcopilor

Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică, dar și cu privire la voi: fiecare în parte să-și iubească soția ca pe sine însuși, iar soția să aibă respect față de bărbat (Ef 5,32-33).

Biserica trăiește în aceste zile un moment de har, celebrarea Sinodului Episcopilor care are ca temă: Vocația și misiunea familiei în Biserica și în lumea contemporană.

Ochii tuturor sunt îndreptați spre Roma unde are loc desfășurarea acestui eveniment istoric din viața Bisericii și a societății. De familie și de rolul ei este legat viitorul omenirii și al întregii societăți. Fără părinți și fără copii viața nu poate merge înainte. Demnitatea omului, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, stă tocmai în faptul că a fost chemat să colaboreze cu el pentru viața lumii și pentru desăvârșirea ei. Prima pagină a Sfintei Scripturi scoate în evidență tocmai acest adevăr incontestabil prin care este precizată misiunea omului, bărbat și femeie, și este subliniată măreția și misiunea sa (cf. Gen 1,27-28).

Prin scrisoarea pastorală "Familia, în inima Bisericii" adresam un apel către toți preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii noștri, mai ales către tinerii care se gândesc să aleagă drumul binecuvântat al căsătoriei, ca împreună să nu încetăm a ne ruga pentru ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze lumea întreagă, dar mai ales poporul nostru cu noi familii care să continue să-l preamărească pe Creator cu iubirea și cu chemarea tuturor de a face ca pe pământ să nu înceteze iubirea și viața, iar pământul să se bucure neîncetat de colaboratori fideli la înfrumusețarea și desăvârșire întregii creații.

Suntem fericiți să știm că înaintașii noștri au avut un respect profund față de familie și că au ținut să transmită generațiilor viitoare acest tezaur de vie și adâncă credință, ca un adevărat testament pentru o binecuvântare sfântă și rodnică.

În mentalitatea și tradiția poporului nostru creștin, imaginea familiei și a căsătoriei a fost și vrem să rămână un lucru sacru și o lucrare inspirată din partea Creatorului în care se explică și se verifică frumusețea misterului trinitar și fără îndoială izvorul vieții al iubirii divine și al fericirii adevărate.

Cunoscând acest mare mister revelat în Sfânta Scriptură și propus de întreaga tradiție, credincioșii noștri au înțeles că însuși Dumnezeu a întipărit în cuplul matrimonial, adică în bărbat și femeie, propria imagine și propria iubire, lucru subliniat recent de Sfântul Părinte papa Francisc în una dintre catehezele sale în Piața "Sfântul Petru" când spunea: "Nu numai omul, luat în sine, este o imagine a lui Dumnezeu, nu numai femeia este o imagine a lui Dumnezeu, dar chiar și bărbatul și femeia ca și cuplu sunt o adevărată imagine a lui Dumnezeu" (15 aprilie 2015).

Ce lucru și ce adevăr minunat cuprind aceste cuvinte ale Sfântului Părinte papa Francisc și ce nobleță ne precizează ele.

Isus, Fiul lui Dumnezeu, venind pe pământ ca să-i mântuie pe oameni, a ales să se nască într-o familie tocmai pentru a arăta măreția ei și marea chemare pe care au primit-o și o primesc părinții, bărbatul și femeia, aceea de a garanta opera începută de Creator pentru viața lumii și pentru fericirea tuturor oamenilor, chemați să fie și să poarte în lume chipul și imaginea sa iubitoare și creatoare. Iubirea lui Dumnezeu adusă de mântuitorul omului din ceruri și revărsată prin Duhul Sfânt în inima fiecărei persoane, este o iubire gratuită, o iubire jertfelnică, o iubire care se dăruiește. O asemenea imagine și un asemenea dar a voit Părintele ceresc să reverse, în creatura sa predilectă, adică în orice bărbat și femeie, ca și în orice familie care încheie un legământ adevărat de iubire, pe care Cristos a binevoit să-l transforme într-un sacrament de mântuire dintre cele șapte pe care ni le-a lăsat în testament. Despre acest legământ, consfințit de Isus drept cale de sfințire și de binecuvântare, avea să spună apostolul Paul că este un mister mare, în Cristos și Biserică, adică o oglindă a celei mai desăvârșite lucrări pentru viața și fericirea omului (cf. Ef 5,32-33).

Când se înțelege acest adevăr și când se trăiește cu adevărat această realitate, familia reprezintă o comoară și se realizează pe pământ un adevărat colț de cer, de iubire și de fericire.

Este de remarcat faptul că familiile noastre, cu toată simplitatea lor, au știut să-și apere cu strășnicie demnitatea de părinți, înfruntând, în perioada grea a dictaturii comuniste, nenumărate dificultăți și lipsuri pentru a rămâne fideli vocației lor. Remarcăm cu bucurie că mamele noastre și tații noștri au iubit această chemare de părinți oferindu-ne viața și iubirea lor pentru a fi transmisă apoi mai departe generațiilor viitoare. O adevărată bucurie și o mare bogăție pentru noi, cei de azi, și o mare lecție de demnitate creștină pentru cei de mâine. Pentru aceasta nu trebuie să încetăm să ne rugăm și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru marele dar al iubirii înaintașilor noștri care au știut să iubească și să apere această comoară, familia, cu valoarea ei veșnică și să le mulțumim neîncetat pentru acest exemplu de fidelitate față de învățătura Bisericii, maestra și interpreta autentică a planului lui Dumnezeu.

Evenimentul Sinodului Episcopilor a adunat în jurul Sfântului Părinte papa Francisc un număr impresionant de părinți sinodali (270) și mulți alți experți, consultori și familii din întreaga lume, ce au ținut să dea mărturie despre bucuria și chemarea lor. El reprezintă de fapt un nou dar ceresc, un timp special pentru Biserică, adică un kairós dedicat celei mai importante structuri a societății și a Bisericii, instituție hotărâtoare pentru viața lumii, pentru familie în general și pentru căsătorie în special, constituită cu înțelepciune ca un sacrament al mântuirii alături de celelalte șase, instituite de Cristos.

Sala sinodală s-a transformat pentru cele trei săptămâni într-un cenacol unde părinții sinodali au trăit în ascultare și rugăciune și unde Duhul Sfânt a fost implorat să reverse lumina sa asupra Bisericii și asupra misterului familiei și al căsătoriei creștine.

Sinodul este de fapt un program de mers împreună înspre lumina revărsată de sus, din cer, de la cel care este izvorul vieții și al iubirii atât de necesare și folositoare în orice casă-cămin și comunitate familială. Sinodul a început după o lungă pregătire, după multe consultări, cu o emoționantă priveghere comună, atât la Roma cât și în întreagă Biserică, pentru susținerea și binecuvântarea muncii Sfântului Părinte, a părinților sinodali și a celorlalți păstori uniți cu ei, dar și a întregului popor creștin, pentru a înțelege marea valoare a vocației încredințată oamenilor, bărbați și femei, dovezi ale lucrării geniale a Creatorului.

Așteptând și însoțind cu mare încredere cuvântul iluminat al părinților sinodali strânși în jurul papei Francisc, sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, Maica Bisericii, precum și a sfântului Iosif, ocrotitorul sfintei familii din Nazaret, și însoțiți de rugăciunea întregului popor creștin, suntem invitați cu toții să susținem această operă minunată a Bisericii de azi, care vrea să pună în lumină rolul familiei chemată să fie oglinda adevăratei imagini a lui Dumnezeu cel veșnic, care este iubire, iubire generoasă și jertfelnică, exprimată așa de clar în legământul de iubire dintre Cristos și Biserica sa și între Biserica sa și Mirele său, prototipul adevăratei și veșnicei iubiri dăruite de Creator familiei formate dintre un bărbat și o femeie (cf. Ef 5,32-33).

Știu că încă înainte cu mult timp de a se vorbi despre acest așteptat sinod și de a fi început lucrările sinodale destinate familiei și căsătoriei creștine și mai ales înainte de a pleca spre sinod, întreaga Biserică locală din România, încurajată și susținută de păstorii ei, ca și de toți cei angajați în diferite forme în pastorația familiei și a căsătoriei, a început o campanie de susținere a acestei opere importante prin diferite programe de rugăciuni, de novene și alte forme de însoțire și de sprijinire a eforturilor Sfântului Părinte papa Francisc și a părinților sinodali pentru marea cauză a misterului familiei și a vocației părinților, a taților și mamelor, în promovarea iubirii și a vieții.

Pentru aceasta, la 9 octombrie, în aula sinodală am prezentat din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, un mesaj de apreciere față de familiile noastre și un apel la continuarea susținerii promovării familiilor printr-o mai mare angajare în pregătirea și susținerea lor. Valoarea familiei reprezintă o speranță puternică pentru viitorul Bisericii și a societății.

Sunt convins că din întreaga Românie, din toate diecezele și eparhiile, vocea credincioșilor noștri, animați de cei ce iubesc familia și misiunea ei în lumea de azi, se va auzi și la Roma, unindu-se cu a celor din Sinod, și cu vocea tuturor celor ce doresc în lume armonie, iubire jertfelnică și o adevărată fericire.

Ca toți să fie una!

Roma, 4-25 octombrie 2015

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat