Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți înmormântați în Moldova (XII): Nicolae Bălcescu

Cu scopul de a recupera memoria preoților înmormântați în Moldova, continuăm să-i descoperim pe cei care odihnesc în Nicolae Bălcescu.

La Nicolae Bălcescu sunt înmormântați patru preoți. În cimitir, am fost la 3 februarie 2007 (cu ocazia înmormântării pr. Ioan Sociu) și la 23 ianuarie 2012 (cu ocazia înmormântării lui Dumitru Patrașcu). Atunci am fotografiat mormintele. Ultima dată când am ajuns, în ziua de 30 octombrie 2013, am luat legătura cu părintele paroh Gheorghe Cojocaru. A căutat registrele potrivite și mi le-a pus la dispoziție. Registrul care păstrează datele din anul 1964 nu a fost găsit cu ușurință. Părintele s-a interesat la Galbeni de care a aparținut Nicolae Bălcescu, însă registrul nu era acolo. La întoarcerea de la cimitir era găsit. De fapt este un dosar care cuprinde un tabel cu date sumare, incomplete.

Cimitirul se află în partea de sud, spre marginea satului, la o distanță destul de mare de centrul parohial. Aici sunt înmormântați patru preoți. Am fotografiat mai întâi biserica "Toți Sfinții", zidită în perioada 2004-2006, sfințită la 24 august 2006.

În partea de nord erau schele și muncitori care reparau peretele. În aceeași parte chiar lângă biserică este mormântul ctitorului: pr. Ioan Sociu. Ca să protejeze mormântul în timpul lucrărilor, muncitorii l-au acoperit. L-au descoperit pentru a-l fotografia. Este împrejmuit cu un soclu de beton placat cu marmură neagră. În interior erau sădite flori. Crucea mică este așezată pe un soclu în formă de piramidă placată cu marmură neagră care imită fațada bisericii din sat, ctitorită tot de părintele. Biserica este gravată chiar pe soclu. Dedesubt este un alt soclu cu chipul părintelui în stânga. În dreapta stă scris în alb: "Preot / Ioan Sociu / 18-06-1933 / † 31-01-2007 / «Acum slobozește Doamne pe slujitorul Tău / în pace...» / Lc 2.29". Pe latura din partea de nord a piramidei este gravată biserica din cimitir înconjurată de suflete care își iau zborul spre cer, reprezentat de triunghiul din partea de sus, aproape de baza crucii. Lângă biserică, în partea de jos un om îngenuncheat (poate chiar părintele) se roagă. M-am oprit... Am citit textul de dedesubt. Am înțeles că desenul ilustrează de fapt textul din Vechiul Testament notat pe soclul de la bază: "A visat că era o scară sprijinită pe pământ, / iar cu vârful atingea cerul; iar îngerii lui Dumnezeu urcau și coborau pe ea". Geneza 28,12". În partea stângă a textului apar crucea și porumbelul. Am privit din nou biserica. Abia acum am observat că e construită în formă de scară și ilustrează același text din prima carte a Sfintei Scripturi. Pe latura din partea de apus a piramidei este gravată o casă, un copac din care cad frunzele, un drum: atmosferă de toamnă și un tânăr recules îmbrăcat în reverendă care se îndepărtează de casă. Toate ilustrează textul de dedesubt, notat lângă o carte deschisă pe care se află o stolă: "Te voi urma, Doamne, oriunde te vei duce. / Isus i-a răspuns: «Vulpile au viziuni, păsările cerului / au cuiburi, însă Fiul Omului nu are unde-și rezema capul». / Luca 9,27". Registrul răposaților arată că părintele a decedat la 31 ianuarie 2007 la Bacău, la 74 de ani, de infarct miocardic, îngrijit fiind cu sfintele taine. S-a născut la Luizi-Călugăra în anul 1933. A fost înmormântat la 3 februarie 2007. La Liturghia prezidată de PS Aurel Percă au participat 128 de preoți. (Liber mortuorum, tom. III, p. 100, poziția 5).

În fața bisericii se deschide o alee printre morminte. Al patrulea sau al cincilea rând, primul de la alee este mormântul părintelui Albert Weber. Este împrejmuit cu un perimetru din beton placat cu marmură. Crucea din marmură este așezată pe un soclu în două scări. Marmura în dreptul crucii păstrează o cruce gravată sub care se află două mâini în rugăciune. Dedesubtul fotografiei este scris cu negru: "Preot / Albert Weber / N. 15.07.1907 / D. 3.03.1964 / Paroh la / N. Bălcescu / 1962-1964 / Preot în veci". În realitate, paroh la Nicolae Bălcescu a fost în perioada 1 iunie 1963 - 3 martie 1964. Datele din registru sunt sumare: a decedat pe neașteptate la 57 de ani, de meningită, Liturghia a fost prezidată de pr. Petru Andrei. (Dosar XII, nenumerotat). Crucea și împrejmuirea sunt noi. În anul 2007, când am mai fost în acest cimitir, acestea erau din beton, iar pe placa de marmură de la baza crucii era scris: "Aici odihnește / pr. Albert Weber / paroh de Văleni și / Nic. Bălcescu / Născut 15 VII 1907 / Decedat 3 III 1964 / Rugați-vă pentru el". Părintele paroh, Gheorghe Cojocaru, mi-a explicat că între timp au venit rudele aflate acum în Transilvania și au reînnoit totul.

Lângă acest mormânt, al doilea de la alee este cel al părintelui Anton Budău. Mormântul e îngrădit cu un soclu din beton pe care se ridică șase stâlpi mici legați între ei prin bare de fier. Crucea este simplă din marmură. În partea dreapta a crucii este o placă de marmură. Sub fotografie într-un dreptunghi este notat în relief: "Preot prof. Anton Budău / N. 23.06.1954-D. 24.07.1997 / "Am luat atunci cartea din mâna / îngerului și am mâncat-o. Și-m gura / mea este dulce ca mierea" Ap. 18,10". Pe partea cealaltă este doar fotografia părintelui răposat. Registrul răposaților precizează că a decedat la 23 (!) iulie 1997 la Iași. S-a născut în anul 1954 la Nicolae Bălcescu. A fost înmormântat la 26 iulie 1997, Liturghia fiind prezidată de ÎPS Ioan Robu. (Liber mortuorum, tom. III, p. 42, poziția 21). De remarcat diferența de o zi cu privire la ziua morții. Fără îndoială, textul de pe placa de marmură luat din ultima carte a Sfintei Scripturi amintește de pasiunea părintelui pentru Biblie și de faptul că a lucrat la traducerea acesteia în limba română.

Mergând pe alee până în capăt, în dreapta, lângă gard este cavoul părintelui Anton Roca. O cruce din fier cu corpus este înfiptă într-un soclu de beton cu stropi. Aceasta devine din ce în ce mai lată pe măsură ce se apropie de bază. În partea de jos a soclului este prinsă placa de marmură pe care abia se poate descifra: "Pr. Roca M. Anton / O.M.C. / N. Horgești 24.II.1910 / D. N. Bălcescu 21.IX.1990 / R.I.P.". Aceleași date la care se mai adaugă și altele se regăsesc și în registrul răposaților. A decedat la 21 septembrie 1990 la Nicolae Bălcescu în casa proprie. S-a născut în Horgești în anul 1910. A fost îngrijit cu sfintele taine. A fost înmormântat la 24 septembrie 1990, Liturghia fiind prezidată de pr. Gheorghe Patrașcu. (Liber mortuorum, tom. III, p. 4, poziția 22).

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Preoți înmormântați în Moldova (XII): Nicolae Bălcescu

* * *

Din aceeași serie:

Preoți înmormântați în Moldova (XI). Adjudeni

Preoți înmormântați în Moldova (X). Bălușești, Traian și Bijghir

Preoți înmormântați în Moldova (IX). Mărgineni

Preoți înmormântați în Moldova (VIII). Luizi-Călugăra

Preoți înmormântați în Moldova (VII). Tămășeni

Preoți înmormântați în Moldova (VI). Faraoani-Valea Mare

Preoți înmormântați în Moldova (V). Valea Seacă și Valea Mică

Preoți înmormântați în Moldova (IV). Focșani și Butea

Preoți înmormântați în Moldova (III). Rădăuți, Țibeni și Voievodeasa

Preoți înmormântați în Moldova (II). Vatra Dornei și Horlești

Preoți înmormântați în Moldova (I). Solonețu Nou, Cacica și Gura Humorului

Preoți înmormântați în Iași


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat