Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma, cinci mii de țigani îl întâlnesc pe papa

De Giorgio Bernardelli

Sosesc în aceste ore la Roma din toată Europa - dar și din unele țări din America și din Asia - reprezentanțele comunităților țigănești care iau parte la un pelerinaj internațional promovat de Consiliul Pontifical pentru Migranți. Ocazia inițiativei este celebrarea celor cincizeci de ani ai vizitei lui Paul al VI-lea la tabăra din Pomezia, prima întâlnire a unui papă cu lumea țiganilor, care a avut loc la 26 septembrie 1965.

Cinci mii sunt așteptați la Roma pentru acest eveniment care va avea momentul său culminant luni dimineața, 26 octombrie 2015, cu audiența cu Papa Francisc în aula "Paul al VI-lea". dar deja sâmbătă, 24 octombrie 2015, după-amiază un moment foarte semnificativ va fi o Via Crucis a țiganilor la Colosseum împreună cu cardinalul vicar de Roma, Agostino Vallini. Duminică dimineață, 25 octombrie 2015, la sanctuarul "Divino Amore" este programată Liturghia care va fi prezidată de președintele Consiliului Pontifical pentru Migranți, cardinalul Antonio Maria Vegli?.

Într-adevăr a fost o zi fără precedent aceea trăită cu Paul al VI-lea în urmă cu cincizeci de ani la Pomezia: și cu acea ocazie împreună cu romii și sinti italieni erau prezenți și grupuri de țigani veniți la Roma de departe. Paul al VI-lea a ajuns la Pomezia după o foarte violentă rupere de nori care a constrâns să se mute o parte a întâlnirii în afara taberei, invadată de nămol. "Pelerini perpetui" i-a numit Montini în discursul său, care a fost un imn adus primirii. "Voi în Biserică nu sunteți la margine - le-a spus țiganilor -, ci, sub anumite aspecte, voi sunteți în centru, voi sunteți în inimă. Sunteți în inima Bisericii, pentru că sunteți săraci și aveți nevoie de asistență, de instruire, de ajutor; Biserica îi iubește pe săraci, pe suferinzi, pe cei mici, pe cei dezmoșteniți, pe cei abandonați".

În acea zi în urmă cu cincizeci de ani - însă - Paul al VI-lea n-a ignorat istoria complexă și dureroasă a raportului dintre țigani și orașele în care își așază tabăra. A amintit victimele persecuțiilor rasiale, dar a și invitat comunitățile nomade să recunoască pașii înainte făcuți în primire. Mai ales Montini a indicat în mod concret un drum posibil pentru o fraternitate adevărată: "Așa cum vouă vă place să găsiți primire și ospitalitate gentilă, acolo unde vă așezați tabăra - a spus el -, tot așa va trebui să vă străduiți să lăsați la fiecare etapă o amintire bună și simpatică: drumul vostru să fie presărat de exemple de bunătate, de onestitate, de respect. Probabil calificându-vă mai bine în vreo muncă artizanală veți putea perfecționa stilul vostru de viață în folosul vostru și al altora".

Și este drumul pe care - în acești cincizeci de ani, nu fără dificultăți și noi prejudecăți - Biserica a încercat să-l ducă înainte cu prezența sa pastorală printre romi, sinti și celelalte populații nomade. Statisticile oficiale vorbesc despre 36 de milioane de țigani, răspândiți în Europa, America și câteva țări din Asia. 18 milioane trăiesc numai în India, un alt milion este reprezentat numai "țiganii de pe mare", care se mută pe bărci între Bangladesh, Filipine și Indonezia. Sunt 24 de țări în care există o pastorație structurată din partea Bisericii locale față de aceste comunități. O însoțire care nu este numai de asistență, ci și mărturie a credinței țiganilor. Tocmai gestul pelerinajului este unul dintre acelea prin care această credință se exprimă în manieră mai vizibilă. Însă - în nota pe care o prezintă întâlnirea din aceste zile - Consiliul Pontifical pentru Migranți nu ezită să amintească de exemplu că sunt în creștere vocațiile la viața călugărească ce provin din aceste comunități.

De altfel, Biserica are deja printre fericiții săi un țigan: Zefirin Giménez Malla, fiu de nomazi, proclamat de papa Benedict al XVI-lea "martir al Rozariului". Și pentru alte două figuri - care provin tot din lumea caravanelor și moarte în timpul persecuției religioase în vremea războiului civil spaniol - este în curs procesul de beatificare: Emilia Fernández Rodríguez - moartă datorită complicațiilor la naștere în timp ce era în închisoare - și Juan Ramón Gil Torres, ucis pentru că n-a voit să renunțe la o procesiune.

(După Vatican Insider, 23 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat