Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Raportul final al Sinodului retușat în vederea votului de mâine

De Iacopo Scaramuzzi

Este pe linia dreaptă de sosire raportul final al Sinodului despre familie, care va fi retușat vineri, 23 octombrie 2015 și sâmbătă, 24 octombrie 2015, și votat sâmbătă după-amiază, dar deja este deja schițat pe larg și a avut "satisfacția" părinților sinodali. Asta a prezentat purtătorul de cuvânt vatican, părintele Federico Lombardi, în cursul briefingului zilnic.

Adunarea despre familie, începută la 4 octombrie, se îndreaptă spre încheiere. Raportul final este elaborat de o comisie ad hoc pe baza celor 1355 amendamente (moduri) la documentul de lucru (Instrumentum laboris) propuse în cursul celor trei săptămâni de grupurile de lucru împărțite pe bază de limbă (circuli minores). În vederea votului de mâine, o primă schiță a documentului, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la Sinodul extraordinar de anul trecut, a fost prezentată deja joi, 22 octombrie 2015, părinților sinodali care în această dimineață au discutat și au propus alte modificări. Acum comisia va trebui "să integreze în măsura posibilului", așa cum a explicat Lombardi, ultimele "observații" propuse. "Este vorba despre mici detalii", a explicat în cursul briefingului zilnic cardinalul ghanez Peter Kodwo Appiah Turkson, președinte al Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii, "cred că marile lucrări sunt deja făcute", e vorba, a spus el de "a retușa (fine-tuning, în engleză, n.t.)" textul. Și ar greși cel care ar considera că, pentru a obține un consens larg, comisia ar fi "înecat" raportul, a mai spus Turkson, "ca și cum niciun punct n-ar fi tratat realmente": documentul final "respectă diferitele puncte de vedere", dar atinge și "puncte forte" fără a uita "colegialitatea" episcopilor din toată lumea reuniți în aceste săptămâni în Vatican. Și la Sinodul extraordinar de anul trecut, în orice caz, cardinalul ghanez a precizat că n-a avut impresia a "două blocuri contrapuse". Astăzi dimineață, a afirmat părintele Lombardi, au fost 51 de intervenții "scurte" ale părinților sinodali, și "toate au făcută o mulțumire clară, admirată, pentru lucrarea comisiei, pentru că este vorba despre un text mult mai ordonat și satisfăcător, conform părinților, decât Instrumentum laboris, care era mai fragmentar, mai puțin organizat și coerent. Cu toate acestea desigur - a adăugat Lombardi - scopul intervențiilor era să introducă alte îmbunătățiri". "Am fost raportor la Sinod anii trecuți", a spus la rândul său Turkson, și pentru aceasta "înțeleg ce muncă fac confrații mei" din comisie și exprim "mare admirație" față de ei: "În această după-amiază vor avea timp pentru a încorpora noile contribuții și a prezenta mâine un text asupra căruia noi toți să putem fi unanimi".

În privința textului, briefingul vatican n-a furnizat multe detalii, fiind vorba despre un document nepublicat care va fi votat, paragraf cu paragraf, abia mâine. Anul trecut Papa a decis, la sfârșitul Sinodului extraordinar, să se publice atât raportul final cât și voturile, decizie pe care ar putea s-o confirme și anul acesta. Intervențiile din această dimineață, a spus Lombardi, au atins o "gamă foarte largă", "referințele biblice folosite, migranții, formarea, pastorația, însoțirea, educația, spiritualitatea și suferința crucii în experiența familiilor" și "o temă asupra căreia un anumit număr de intervenții s-au concentrat este raportul complex dintre conștiință și legea morală", a spus Lombardi, fără a specifica dacă s-a discutat despre chestiuni precum recurgerea la "forul intern" pentru a trata chestiunea împărtășaniei pentru divorțații recăsătoriți, așa cum s-a propus de cercul mic de limbă germană. Monseniorul Lucas Van Looy, episcop de Gand (Belgia), a subliniat, la rândul său, că "documentul încearcă desigur să acorde atenție față de toate situațiile din diferite țări, diferite națiuni și diferite culturi, și conștiința persoanelor în aceste contexte, și este adevărat că conștiința răspunde la un har al Domnului, însă această conștiință trebuie să fie și educată și itinerarul de educare a conștiinței va fi desigur diferit pe baza punctului de pornire al persoanelor. Dacă pornești de la o cultură asiatică, africană sau europeană, punctul de pornire este diferit". În orice caz, "am putea să nu avem un consens cu privire la toate, însă Sfântul Părinte a ascultat importanța tuturor intervențiilor".

Cât privește familiile, "cel căruia îi este mai greu atrage mai mult atenție, așa se întâmplă și la școală, cel căruia îi este mai greu primește mai multă atenție, probabil pentru aceasta la Sinod s-a dat mai multă atenție familiilor cărora le este greu să fie fidele în diferitele moduri în care pot", a spus episcopul belgian, care a citat trei episoade evanghelice care i-au venit în mine în cursul acestor trei săptămâni, "femeia adulteră care-l întâlnește pe Isus, fiul rătăcitor pe care tatăl îl primește, omul de-a lungul drumului primit de samaritean". Cardinalul Gerald Cyprien Lacroix, arhiepiscop de Quebec (Canada), care a intervenit și el la briefing, a amintit că "munca pe care o facem nu va deveni un text legislativ, va fi un text care va reuni ceea ce am spus, probabil rezultatul nu va fi unanim, nu este o problemă, îi prezentăm Succesorului lui Petru reflecția noastră și el ne va ajuta să mergem înainte. Când toți gândesc la fel, niciunul nu gândește. La Sinod se caută împreună să se discearnă drumul cel mai bun, este un semn de bună sănătate".

La încheierea briefingului, cardinalul Turkson a răspuns la o întrebare cu privire la o intervenție în aulă deosebit de vehementă față de homosexualitate. "Dacă spuneți că această temă în Africa este un tabu, vizitați mai întâi Rusia", a spus el, "Când studiam teologia, în anii Șaptezeci, toate cărțile de psihologie prezentau homosexualitatea ca o anomalie, acum percepția s-a schimbat în așa manieră încât nu mai este considerată așa. Trebuie avut răbdare și cu aceste țări (africane, n.t.) cărora le este greu să crească în înțelegerea acestei experiențe. Nu înseamnă că dacă în Occident se gândește într-un anumit mod, trebuie să fie așa și în celelalte părți ale lumii. Trebuie permis și celorlalte țări să crească. Noi încurajăm țările noastre să nu încrimineze acest fenomen, dar încurajăm și celelalte (țări) să nu-i victimizeze pe cei care încă au probleme cu asta".

(După Vatican Insider, 23 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat