CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN CUBA, ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII
ȘI VIZITA LA SEDIUL ORGANIZAȚIEI NAȚIUNILOR UNITE
cu ocazia participării la a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor în Philadelphia
(19-28 septembrie 2015)
Angelus
Plaza de la Revolución, La Habana
Duminică, 20 septembrie 2015
Mulțumesc cardinalului Jaime Ortega y Alamino, arhiepiscop de Havana, pentru cuvintele sale fraterne, precum și fraților mei episcopi, preoți, călugări și credincioși laici. Îl salut și pe domnul președinte și toate autoritățile prezente.
Am ascultat în Evanghelie cum discipolilor le era frică să-l întrebe pe Isus când vorbea despre pătimirea sa și despre moartea sa. Îi înspăimânta și nu puteau înțelege ideea de a-l vedea pe Isus suferind pe cruce. Și noi suntem tentați să fugim de crucile noastre și de crucile altora, să ne îndepărtăm de cel care suferă. La sfârșitul Sfintei Liturghii, în care Isus ni s-a dăruit din nou cu trupul și sângele său, ne îndreptăm acum privirea noastră spre Fecioară, Mama noastră. Și îi cerem ca să ne învețe să stăm aproape de crucea fratelui care suferă. Ca să învățăm să-l vedem pe Isus în fiecare om epuizat pe drumul vieții; în fiecare frate înfometat sau însetat, care este despuiat sau în închisoare sau bolnav. Împreună cu Mama, sub cruce, putem înțelege cine este cu adevărat "cel mai mare" și ce înseamnă a fi uniți cu Domnul și a participa la gloria sa.
Să învățăm de la Maria să avem inima trează și atentă la necesitățile celorlalți. Așa cum ne-a învățat la nunta din Cana, să fim grijulii în micile detalii ale vieții și să nu încetăm să ne rugăm unii pentru alții, pentru ca nimănui să nu-i lipsească vinul iubirii noi, al bucuriei pe care Isus ni-l oferă.
În acest moment simt datoria să îndrept gândul meu spre iubita țară Columbia, "conștient de importanța crucială a momentului prezent, în care, cu efort reînnoit și mișcați de speranță, fiii săi încearcă să construiască o societate pașnică". Fie ca sângele vărsat de mii de nevinovați în timpul atâtor decenii de conflict armat, unit cu cel al lui Isus Cristos pe Cruce, să susțină toate eforturile care se fac, și aici în această frumoasă insulă, pentru o reconciliere definitivă. Și astfel noaptea lungă a durerii și a violenței, cu voința tuturor columbienilor, să se poată transforma într-o zi fără de apus de înțelegere, dreptate, fraternitate și iubire, respectând instituțiile și dreptul național și internațional, pentru ca pacea să fie durabilă. Vă rog, nu putem să ne permitem un alt eșec în acest drum de pace și reconciliere. Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru tot ceea ce faceți în această muncă de reconciliere.
Vă invit acum să ne unim în rugăciunea către Maria, pentru a pune toate preocupările și aspirațiile noastre lângă Inima lui Cristos. Și în mod deosebit o rugăm pentru cei care au pierdut speranța și nu găsesc motive pentru a continua să lupte; pentru cei care îndură nedreptatea, abandonarea și singurătatea; ne rugăm pentru cei bătrâni, pentru bolnavi, copii și tineri, pentru toate familiile aflate în dificultate, pentru ca Maria să șteargă lacrimile lor, să-i mângâie cu iubirea sa de Mamă, să le redea speranța și bucuria. Mamă sfântă, îți încredințez pe acești fii ai tăi din Cuba: nu-i abandona niciodată!
După binecuvântarea finală:
Și, vă rog, vă cer să nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.