Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Profeția lui Ioan Paul al II-lea făcută Cubei

Prima etapă a papei Francisc în noua sa călătorie pastorală în continentul american este Cuba: pontiful va rămâne în insula caraibiană de la 19 la 22 septembrie 2015, pentru a pleca apoi spre Statele Unite. Cuba primește al treilea succesor al lui Petru în 17 ani: în ianuarie 1998 s-a desfășurat vizita istorică a lui Ioan Paul al II-lea, urmată în 2012 de cea a lui Benedict al XVI-lea. Să reparcurgem călătoria papei Wojtyła în acest reportaj de Sergio Centofanti.

Cuba să se deschidă lumii și lumea să se deschidă Cubei!

O călătorie istorică (21-25 ianuarie 1998), caracterizată de întâlnirile cu Fidel Castro și cu o populație cubaneză entuziastă, care a inaugurat o nouă perioadă în raporturile dintre stat și Biserică în insula caraibiană. Papa Wojtyła vine ca "pelerin al adevărului și al speranței". În ceremonia de bun-venit (21 ianuarie) lansează apelul, profetic, care va rămâne emblematic al acestei vizite: "Cuba să se deschidă cu toate posibilitățile sale magnifice lumii și lumea să se deschidă Cubei". Papa vine "cu dorința de a da un nou impuls operei evanghelizatoare pe care, și în mijlocul dificultăților, această Biserică locală o continuă cu vitalitate". În primul său discurs anunță în mod deschis "adevărul despre Isus Cristos, care ne-a revelat adevărul despre om... și demnitatea sa inviolabilă". Și reafirmă în exortația sa: "Nu vă fie frică să deschideți inima voastră lui Cristos, lăsați ca El să intre în viața voastră, în familiile voastre, în societate, pentru ca în acest mod totul să fie reînnoit". Exprimă dorința ca Biserica să poată "dispune de spațiul necesar" pentru misiunea sa care în Cuba o desfășoară "cu un număr insuficient de preoți și în circumstanțe dificile". Le mulțumește "atâtor credincioși cubanezi pentru fidelitatea lor față de Cristos, față de Biserică și față de Papa". Apoi se roagă pentru ca "această țară să poată oferi tuturor un climat de libertate, de încredere reciprocă, de dreptate socială și de pace durabilă".

Nicio ideologie nu este mai puternică decât Isus

La Santa Clara (22 ianuarie) Ioan Paul al II-lea reafirmă necesitatea ca să fie garantate drepturile fundamentale, libertatea de asociere, dreptul părinților de a fi "primii și principalii educatori ai copiilor lor". Autoritatea publică nu poate "să-i înlocuiască pe părinți". Apoi denunță mentalitatea antinatalistă, avortul, "crimă abominabilă", despărțirea forțată a familiilor datorată emigrației și șomajului. "Calea pentru a învinge aceste rele nu este altul decât Isus Cristos" - afirmă el -. "Nicio ideologie nu poate înlocui înțelepciunea sa infinită și puterea sa".

Creștini curajoși în adevăr și îndrăzneți în libertate

La liturghia de la Camaguey (23 ianuarie) vorbește despre relativismul moral și despre materialismul neînfrânat: "Creștinii - spune el - pentru a respecta valorile fundamentale care caracterizează o viață curată, uneori trebuie să îndure, chiar în manieră eroică, marginalizarea sau persecuția". Apoi lansează un apel credincioșilor "să fie virtuoși... curajoși în adevăr, îndrăzneți în libertate... generoși în iubire". Și invită autoritățile să-i educe pe tineri "în libertate, pentru ca să poată avea un viitor de autentică dezvoltare umană integrală".

Glasul Bisericii părea sufocat

În mesajul adresat tinerilor cubanezi îndeamnă să se întoarcă "la rădăcinile cubaneze și creștine" pentru "a construi un viitor tot mai demn și tot mai liber", în timp ce în ultimele decenii glasul Bisericii "părea sufocat". "Există o urgentă necesitate de preoți", afirmă el. Spune nu embargoului SUA care îi lovește pe cei mai săraci și îi invită pe creștini la "o prezență activă și îndrăzneață în toate domeniile societății".

Părintele Varela, părinte spiritual al patriei cubaneze

Discursul la Universitatea din Havana (23 ianuarie) este dedicat părintelui spiritual al patriei, preotul și patriotul Felix Varela, promotor, în 1800, al independenței cubaneze. Ioan Paul al II-lea amintește că răspândea democrația, libertatea și o societate impregnată de valorile creștine.

Libertatea înseamnă a recunoaște drepturile umane și dreptatea socială

La Liturghia de la Santiago de Cuba (24 ianuarie) afirmă că libertatea "include recunoașterea drepturilor umane și dreptatea socială". Reafirmă că toți catolicii au "dreptul de a participa la dezbaterea publică cu oportunități egale". Biserica este chemată să asume "poziții curajoase și profetice în fața corupției puterii politice și economice".

Persoanele în închisoare pentru idei pașnice, conștiința lor nu-i condamnă

Întâlnind bolnavii la San Lazaro din Havana (24 ianuarie) vorbește despre suferința celor care "trăiesc segregați, persecutații, deținuții pentru diferite delicte sau pentru motive de conștiință, pentru ideile lor pașnice, dar neîmpărtășite". Aceștia din urmă suferă "o pedeapsă la care conștiința lor nu-i condamnă".

Liturghia istorică în "Plaza de la Revolución" din Havana

La 25 ianuarie, Papa celebrează Liturghia în istorica "Plaza de la Revolución" din Havana anunțând "vestea bună a speranței în Dumnezeu": "nu e vorba - afirmă el - nici de o ideologie nici de un sistem economic sau politic nou, ci de un drum de pace, dreptate și libertate autentice". "Sistemele ideologice și economice care s-au succedat în ultimele secole au evidențiat adesea ciocnirea"; unele "dintre aceste sisteme au pretins chiar să reducă religia la sfera pur individuală, despuind-o de orice influență sau relevanță socială" în timp ce "este bine de amintit că un stat modern nu poate face din ateism sau din religie una din propriile orânduiri politice. Statul, departe de orice fanatism sau secularism extrem", trebuie să facă în așa fel încât fiecare persoană și fiecare confesiune religioasă să trăiască "liber propria credință, s-o exprime în locurile vieții publice". Papa denunță acel "neoliberalism capitalist care subordonează persoana umană și condiționează dezvoltarea popoarelor față de forțele oarbe ale pieții, apăsând din propriile centre de putere asupra popoarelor mai puțin favorizate cu poveri insuportabile" și impunând "națiunilor, drept condiție pentru a primi noi ajutoare, programe economice nesustenabile": astfel "bogații sunt tot mai bogați și săracii tot mai săraci". Biserica "propune lumii o dreptate nouă", unită cu libertatea și cu responsabilitatea. Vorbește despre drumul de eliberare a omului: "eliberarea nu se reduce la aspectele sociale și politice, ci ajunge la plinătatea sa în exercitarea libertății de conștiință, bază și fundament al celorlalte drepturi umane". Mari au fost aplauzele mulțimii la aceste cuvinte ale lui Ioan Paul al II-lea care continuă: "Pentru multe dintre sistemele politice și economice" provocarea cea mai mare este "reprezentată de conjugarea libertății și dreptății sociale, libertății și solidarității, fără ca niciuna dintre ele să fie izolată la un nivel inferior". În acest sens, doctrina socială a Bisericii încearcă să "concilieze raporturile dintre drepturile inalienabile al fiecărui om și exigențele sociale". "Cuba - a spus el - are un suflet creștin" și este "chemată să învingă izolarea, trebuie să se deschidă lumii și lumea trebuie să se apropie de Cuba... A venit ora de a întreprinde noile drumuri pe care timpurile de reînnoire în care trăim le cer". Dar este nevoie de "a construi punți pentru a apropia mințile și inimile".

Biserica din Cuba fidelă în pofida dificultăților

În discursul adresat episcopilor cubanezi (25 ianuarie) Papa Wojtyła exprimă recunoștința sa față de această Biserică "rămasă fidelă în pofida nu puținelor dificultăți": "crucea a fost rodnică în această țară". Reafirmă dreptul la libertatea religioasă, dorește ca toți catolicii să poată participa la viața publică asemenea celorlalți cetățeni, și cu o prezență în mass media. "Voi, dragi episcopi din Cuba - spune el - ați predicat adevărul despre om".

Biserica luminează conștiințele

Vorbind clerului în catedrala din Havana (25 ianuarie), invită să nu piardă speranța datorită "numărului redus de preoți" și "în fața lipsei de mijloace materiale"; îndeamnă să continue să "lumineze conștiințele", dorește "ca într-un viitor nu îndepărtat Biserica să poată asuma propriul rol în învățământ".

Inacceptabile embargoul SUA și limitările libertăților fundamentale

În sfârșit, în ceremonia de rămas-bun (25 ianuarie), reafirmă că nu poate fi izolată Cuba și definește "nedrepte și inacceptabile" măsurile restrictive impuse de embargoul SUA. Dar denunță și "limitările libertăților fundamentale, depersonalizarea și descurajarea indivizilor". Apelul conclusiv este la schimbare: "Toți pot și trebuie să facă pași concreți pentru o schimbare" pentru binele tuturor, în special al celor mai săraci și al celor mai slabi.

(După Radio Vaticana, 12 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat