A 1400-a aniversare
Sfântul Columban, călugărul care a știut să vadă Europa
De Gianni Borsa
"Un far și pentru timpurile noastre, pentru o viață sinceră bazată pe Biblie, pentru un nou elan în urmarea lui Cristos". "Farul", adică lumina, este sfântul Columban, călugăr irlandez, "pelerin pentru Cristos" în Europa medievală, între a doua jumătate a secolului al XVI-lea și anul 615, când moare, după o viață de misiune, la Bobbio, pe Apeninii piacentini (Italia). Cu aceste cuvinte îl descrie părintele Notker Wolf, abate primat al ordinului benedictin, ajuns la Bobbio la 30 august pentru celebrările celei de-a 1400-a aniversări a lui Columban. Wolf a ținut omilia în timpul liturghiei în fața a o mie cinci sute de credincioși veniți din diferite țări din Europa și din alte continente, a o sută de preoți, circa douăzeci de episcopi, în afară de cardinalii Angelo Scola (arhiepiscop de Milano și "delegat special" al Papei Francisc) și de irlandezul Sean Brady.
Un creștin în mișcare. Wolf a vorbit despre Columban ca despre un om de credință angajat într-o "urmare radicală a lui Isus Cristos", angajat să ducă Evanghelie, în afară de țara sa natală, în actualele Franța, Germania, Elveția și Italia. "Sfântul Columban i-a provocat nu numai pe alții, ci mai ales pe sine însuși. Trebuia să reziste la atâtea piedici. Călătoriile prin Europa din acea epocă erau foarte dure. Teritorii greu accesibile, pericolele pe drumuri, a îndurat foame și privațiuni, a devenit locuitor într-o țară străină, departe de iubita sa mănăstire din Bangor în Irlanda". Persecutat în regatul francilor și în Elveția, a ajuns la Bobbio, unde a pus bazele pentru actuala abație, unde este înmormântat. A scris o regulă de viață foarte severă, depășită apoi de cea a lui Benedict. "Peregrinatio propter Christum a fost idealul său și această peregrinare înseamnă a lăsa toate și a arăta un curaj incredibil. Călugării săi au fost cei care cu acest ideal au dus creștinismul" în atâtea regiuni ale continentului.
Tinerii ne interpelează. Abatele primat al benedictinilor a amintit apoi capacitatea lui Columban de "a-i motiva pe atâția tineri la viața monastică", transmițându-le "iubirea necondiționată față de Isus". "Și aici ni se pune nouă o întrebare: cine mai transmite astăzi tinerilor fascinația urmării lui Cristos?". Pentru Wolf, "avem nevoie de un nou pelerinaj" spre Evanghelie și spre frați. "Europa nu mai este un continent creștin. De aceea Papa Benedict al XVI-lea a îndemnat Biserica la o nouă evanghelizare. Și Papa Francisc i-a chemat pe păstorii înșiși la o viață sinceră conform Evangheliei". Bergoglio "a proclamat un an al vieții călugărești pentru a reînnoi idealurile urmării lui Cristos, pe care insista Columban. Papa vrea o convertire a întregii Biserici pentru a converti lumea. Să facem să strălucească din nou frumusețea, bucuria de a-l urma pe Isus Cristos", în viața de fiecare zi, în familie, în orașe, în Europa.
Unitate și diferențe. Figura sfântului Columban, "sfânt călugăr", "stă în viața noastră în toată actualitatea sa puternică. Unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, Robert Schuman, obișnuia să-l citeze pe sfântul Columban ca «sfântul patron al celor care încearcă să construiască Europa unită». Asta ne amintește că în el credința creștină a fost un factor concret de edificare a vieții bune și a civilizației". Cardinalul Angelo Scola, care a intervenit la Bobbio ca trimis al Papei, a dezvoltat o reflecție despre figura călugărului. "Într-o situație în anumite aspecte asemănătoare cu situația noastră actuală, de amestec de popoare și culturi (celți, latini, slavi...), sfântul Columban - a afirmat el - a fost capabil să construiască unitate, valorizând diferențele". Columban s-a făcut "pelerin pentru Cristos", "străbătând ținuturi inculte și rănite de războaie și prădări; s-a îngrijit să ducă pace și reconciliere pretutindeni. A întemeiat abații și a întâlnit puternici fără a se teme să fie și semn de contradicție. Europa rătăcită de astăzi poate găsi în această nobilă figură de sfânt motive bune de revenire".
Pentru a trăi în pace. "Sfântul Columban, pe care cu Benedict al XVI-lea putem să-l considerăm realmente unul dintre «părinții Europei», era convins că în inima" continentului "poate să existe fraternitate între popoare numai dacă există o civilizație deschisă la Dumnezeu". Este ceea ce a scris cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, în scrisoarea trimisă în numele Papei monseniorului Gianni Ambrosio, episcop de Piacenza-Bobbio, cu ocazia Meeting-ului internațional al comunităților columbaniene la Bobbio. "Marea sa cultură, energia sa spirituală și stilul său moral ne arată clar de unde să luăm pentru ca și în timpul nostru această civilizație să se poată revitaliza în continentul european", a adăugat Parolin, amintind că "irlandez prin familie și formare, Columban a nutrit mereu o idee europeană a angajării sale ecleziale", mai ales în privința "misiunii tuturor creștinilor de a colabora pentru ca diferitele neamuri ale continentului să trăiască în pace și în unitate".
(După agenția SIR, 2 septembrie 2015)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 14.