Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Între degete strângea acel creion mic

A murit sora Nirmala, timp de doisprezece ani superioară a Misionarelor Carității

De Giampaolo Mattei

Lumea a cunoscut-o pe sora Nirmala datorită unui mic gest de duioșie în timpul funeraliilor maicii Tereza la Calcutta, când i-a mângâiat chipul și apoi și-a unit propriile mâini în semn de rugăciune. Lumea a cunoscut-o când a văzut-o mergând, singură, câțiva metri în spatele trupului Terezei "sale", de lungul străzilor din Calcutta pline de femei și bărbați, necreștini, veniți pentru a spune mulțumesc celei care pentru ei a fost mamă.

Sora Nirmala Joshi - decedată la Calcutta la 23 iunie 2015, la optzeci și unu de ani - a fost timp de doisprezece ani, de la 13 martie 1997 la 27 martie 2009, superioara generală a Misionarelor Carității, congregația întemeiată în 1950 de maica Tereza. "Dacă Dumnezeu a putu să găsească pe cineva mic ca mine, atunci înseamnă că poate să găsească pe cineva și mai mic", i-a spus maica Tereza celui care o întreba cine era sora Nirmala, al cărei nume în limba din Bengala înseamnă "puritate". În capitlul general, surorile n-au ținut cont că noua superioară contractase o formă incurabilă de malarie endemică și că avea să sufere mereu de febre foarte mari. Tocmai boala, avea să destăinuiască Nirmala, "era răspunsul la gândul dominant cu exigențele sale exagerate de presupuse perfecțiuni".

Nu voia să fie numită "maică", așa cum i s-ar fi cuvenit. Și îți explica așa: "Recunosc trei maici: Fecioara Maria, mama mea naturală și Tereza". Apoi, cu ea era imposibil să te lovești de raționamente lungi și complicate: era de cuvinte puține, esențiale. Mai mult, părea aproape că cuvintele nu-i erau necesare și astfel le folosea brusc, ca și cum era constrânsă. Însă glasul ei era mereu unul foarte proaspăt, de fetiță. Însă acest stil al său concis nu avea nimic de-a face cu frica. S-a văzut bine asta în ajunul funeraliilor maicii Tereza, când o "hoardă" de jurnaliști a invadat casa mamă a congregației pentru a-i smulge o declarație cu privire la intrările economice și cu privire la pozițiile referitoare la avort și contracepție. Nirmala nu s-a derutat și a răspuns cu fermitate, eliminând aroganța interlocutorilor săi: "Vom continua să-l slujim pe Isus în cei săraci și să-l adorăm în Euharistie, nimic nu se va schimba. Maica Tereza va continua să se roage pentru noi, să fie cu noi. Avortul rămâne o omucidere și este împotriva lui Dumnezeu". Și și-a luat rămas bun încredințând fiecărui jurnalist o mică medalie a Sfintei Fecioare Maria cu invitația spontană, simplă, maternă: "Rugați-vă".

Când o constrângeai să vorbească despre sine, ținea între degete un mic creion consumat: aproape că se juca pentru a învinge timiditatea. Într-o epocă de "realități virtuale", acel creion venea aproape ca simbol al "rețelei" foarte concrete de caritate aprinsă de maica Tereza. Deja la prima întâlnire era ca și cum o cunoșteam din totdeauna: soră, mamă "mereu alături chiar și la mii de kilometri distanță!". Te "recunoștea", chiar dacă nu te văzuse niciodată înainte. Mergea mereu direct la esențial și când te asigura că vei rămâne în rugăciunile sale, erai sigur că așa avea să fie. Pentru totdeauna. Așa încât a voit să viziteze redacția "L'Osservatore Romano", la 7 mai 1998, expres "pentru a cunoaște femeile și bărbații care făceau ziarul Papei așa încât să se poată ruga și mai bine și mai mult pentru ei". Era modul său de a fi. Așa cum avea să confirme frère Roger: când a venit el în redacție, după un an, informat despre vizita sorei Nirmala, a destăinuit că ar fi vrut să aibă capacitatea sa de a se ruga a acelei femei mici pe care Isus a chemat-o de departe, dintr-o familie care nici măcar nu era creștină".

Chiar așa, adevăratul său nume era Kusum, adică "floare". S-a născut în 1934 la Duranda, nu departe de orașul Ranchi, într-o bogată familie hinduistă, originară din Nepal, apartenentă la prima și cea mai ilustră castă, cea sacerdotală a brahmanilor. Tatăl era oficial al armatei. Mama s-a ocupat mai ales de educația copiilor: opt fete, doi băieți. Ea era cea mai mare.

"Părinții mei - amintea ea - erau foarte evlavioși față de valorile hinduismului și erau îndrăgostiți de spiritul lui Gandhi. De copilă l-am rugat pe Dumnezeu cu numele de Ran, Krishna și Shiva. Și deja simțeam dorința de a-i iubi și a-i sluji pe săraci. Astfel divinitatea pe care o preferam era chiar Shiva, puțin iubită datorită aspectului său urât". Nirmala n-a renegat niciodată educația primită de la familie: "Rădăcinile mele sunt în hinduism și nu le uit. Însă numai Cristos este adevărul".

La șapte ani am auzit vorbindu-se "pentru prima dată despre un anumit Isus" în școala catolică unde părinții au înscris-o. Și la nouă ani, în timp ce se juca împreună cu prietenele, a ajuns în curtea unei biserici catolice la Duranda, față în față cu "marea statuie a unui om care își arăta inima". A trebuit să scoată o mare doză de curaj ca să n-o ia la fugă.

Apoi, la șaptesprezece ani, "întâlnirea adevărată": la Patna pentru a studia științe politice, s-a cazat într-un pensionat catolic. "În ziua următoare după sosirea mea - povestea ea - a auzit sunând un clopot. Și am văzut-o pe colega mea de cameră, studentă la medicină, îngenunchind pentru a se ruga în tăcere. M-am înduioșat. În acel moment Isus mi-a atins inima. Am înțeles că îl aveam înlăuntrul meu de mult timp: eu nu-l căutasem, însă mă găsise. Și m-am îndrăgostit la nebunie de El".

Însă pentru Nirmala nu a fost o convertire imediată. Au urmat șase ani de "lupte". Înainte de toate a avut "problema" de a vorbi despre asta în familie, asaltată de frica de a pierde numai într-o clipă afecte și siguranțe. În India o alegere așa de radicală este "o revoluție inimaginabilă". Însă, repeta cu vigoare, "binomul Isus și săracii nu putea decât să mă ducă, în India de atunci, s-o întâlnesc pe maica Tereza". Și totuși avea cu totul alte proiecte: să meargă în Nepal "pentru a susține renașterea țării de origine a familiei mele". A vorbit despre asta cu maica Tereza: "I-am deschis inima, cu toate incertitudinile unei tinere licențiate care voia să schimbe lumea. M-a ascultat și mi-a sugerat să mă rog ca și cum totul ar depinde de Dumnezeu și să acționez ca și cum totul ar depinde de mine. Din acea zi capitulat definitiv în fața iubirii lui Isus. Și am hotărât să rămân cu maica Tereza".

Kusum a fost botezată la 5 aprilie 1958. La 24 mai a intrat în congregația Misionarele Carității, tocmai cu numele de Nirmala: "Prin harul lui Dumnezeu am devenit o călugăriță catolică. Numai prin harul lui Dumnezeu m-am convertit la Cristos". Povestea cu emoție istoria convertirii celei mai mici surori, devenită carmelită cu numele de Marie-Thérèse. "Vocația sa mi-a dat un zdruncin", recunoștea ea. Așa încât după primele voturi călugărești, în 1961, maica Tereza i-a cerut să facă practică de avocat "pentru a garanta asistență legală gratuită săracilor". În schimb, în 1976 a venit o nouă cotitură în viața sa: Nirmala a dat viață ramurii contemplative a congregației. Chiar dacă, explica ea, "toate suntem contemplative, altminteri n-am putea suporta jertfele unei vieți așa de sărace".

Dacă o întrebai care era "moștenirea" lăsată ei de maica Tereza, răspundea "un mic crucifix de lemn și o coroniță a rozariului". Două "instrumente eficace, indispensabile, pentru a-l sluji pe Cristos în cei săraci". Și, ca orice misionară a carității, Nirmala le-a purtat cu sine până la capăt. Le-a avut cu ea și miercuri după-amiază, pentru funeralii. Întrebarea este dacă acele două obiecte au aparținut chiar maicii Tereza. Dar dacă se impunea curiozitatea, se ocupa sora Nirmala să o țină în frâu, făcând să se înțeleagă, cu privirea, că era așteptată de un Oaspete foarte important. Așa încât pentru a-L întâlni își scotea mereu sandalele și se punea în genunchi.

(După L'Osservatore Romano, 24 iunie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat