Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Italia: A IX-a Adunare Generală a Federației Biblice Catolice

În perioada 18-23 iunie 2015 a avut loc, la Nemi, Italia, a IX-a Adunare Generală a Federației Biblice Catolice (FEBIC). Din România au participat pr. Claudiu Eva, SVD, din partea Fundației "Verbum" (ca membru asociat) și pr. Eduard Pătrașcu, din partea Conferinței Episcopilor din Romania (ca membru cu drepturi depline) și a Departamentului de Cercetare Biblică din cadrul Episcopiei de Iași (ca membru asociat).

Având ca moto "Sfânta Scriptură, izvor al evanghelizării", întâlnirea a fost coordonată de noul președinte al FEBIC, ES cardinalul Luis Antonio Tagle, și de secretarul general, Jan Stefanow SVD. Au participat 124 de delegații oficiale din 65 de țări din toată lumea, reprezentând fie diferite conferințe episcopale, fie diferite asociații sau inițiative biblice din lume. Acest organism de conducere a FEBIC se întrunește în mod obișnuit o dată la șase ani. Scopurile întrunirii din acest an a fost, în principal, acela de supune la vot noile statute ale acestei asociații mondiale a bibliștilor catolici și, în același timp, alegerea reprezentanților din Comitetul Executiv, precum și ai responsabililor regiunilor si subregiunilor Federației.

După ce fiecare primise deja prin poștă documentele pregătitoare, inclusiv noul statut, s-a procedat imediat la discutarea statutului și la supunerea la vot, culminând cu votarea acestuia. Pe lângă aceasta, au fost trecute în revistă diferitele inițiative de pastorație biblică catolică ce se realizează în lume, precum și diferitele proiecte ale membrilor ca și ale Federației înseși. Programul, destul de intens, a permis totuși momente de întâlnire între membri și de împărtășire a experienței fiecăruia cât privește contactul cu Biblia, dar și în cel al pastorației biblice. Impresionat este ce și cât se face în acest sens în Africa, în America Latină și, în special, în Asia de est (Indonezia, Vietnam și mai ales Filipine), unde catolicismul este în mare expansiune și unde mai toate inițiativele pastorale sunt îmbibate de Sfânta Scriptură. Europa și America de Nord se remarcă îndeosebi prin inițiative academice (prea puține), dând dovadă și în acest sens de o anumită oboseală generalizată, atât la credincioșii simpli, cât și la nivel de ierarhie. Însuși card. Tagle spunea că în Filipine se țin diferite campusuri de vară unde participă sute, chiar mii de tineri și unde în principal se abordează teme specific biblice, nelipsind să participe efectiv la acestea preoții, episcopii sau chiar el însuși. De asemenea, mai toți membrii au susținut ideea referitoare la faptul că Sfânta Scriptură trebuie transmisă și prin mijloacele media pe care le dispune acum omenirea, inclusiv, deci, prin cele mai frecventate de oamenii de azi, cum sunt telefoanele mobile etc.

Per ansamblu, e impresionant să constați vitalitatea Bisericii Catolice din toată lumea, diversitatea și multitudinea de inițiative și, mai ales, pasiunea pe care chiar unii laici o pun în vestirea Cuvântului lui Dumnezeu. Deși a trecut ușor în surdină, poate ar fi util să se cunoască mai bine exortația post-sinodală a Sfântului Părinte emerit, Benedict al XVI-lea, Verbum Domini, și asupra căreia a insistat - adăugând la discursul oficial - și Sfântul Părinte papa Francisc, vineri, 19 iunie 2015, cu ocazia audienței acordate FEBIC:

"Sinodul (episcopilor, cel celebrat în 2008 despre Cuvântul lui Dumnezeu, n.a.) a invitat la o angajare pastorală deosebită pentru a face să iasă în evidență locul central al cuvântului lui Dumnezeu în viața eclezială, invitând să se mărească pastorația biblică nu în juxtapunere cu alte forme a pastorației, ci ca animare biblică a întregii pastorații... De aceea, îi îndemn pe păstori și pe credincioși să țină cont de importanța acestei animări: va fi și cel mai bun mod pentru a face față câtorva probleme pastorale, cum este de exemplu proliferarea sectelor... Acolo unde nu sunt formați credincioși pentru o cunoaștere a Bibliei conform credinței Bisericii în matca tradiției sale vii, se lasă un gol pastoral în care realități cum sunt sectele pot să găsească teren pentru a-și înfige rădăcinile" (VD 73).

N.B. Federația Biblică Catolică este o instituție pontificală, compusă din membri din 133 de țări din toată lumea (în total: 96 de membri cu drepturi depline - Conferințe Episcopale - și 236 de membri asociați - diferite asociații biblice) care are drept scop promovarea și susținerea inițiativelor referitoare la cunoașterea Sfintei Scripturi.

Pr. Edi Patrașcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-23 iunie: Italia: A IX-a Adunare Generală a Federației Biblice Catolice


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat