Bad Deutsch-Altenburg: Pioasa amintire și invocare a fericitului Anton Durcovici în locul său de naștere
Și noi, din Parohia Bad Deutsch-Altenburg, în Austria, am dat ascultare invitației Preasfințitului episcop de Iași Petru Gherghel de a fi alături de Preasfinția Sa și de Dieceza de Iași, chiar și de la mare distanță, împărtășindu-ne bucuria comemorării a unui an de la sărbătoarea din Iași, când episcopul martir Anton Durcovici a fost declarat oficial ca fericit al Bisericii noastre catolice.
Pentru mine și pentru cei care anul trecut au fost la Iași, dar și pentru cei care au privit la televizor în sala parohială transmisia celebrării festive de pe stadionul municipal, a fost ocazia de a retrăi trup și suflet acele momente extraordinare de neuitat.
În acest sens am avut două celebrări pline de o profundă credință în "împărtășirea sfinților": noi, pelegrinii pământeni austrieci, am invocat ajutorul milostivului Dumnezeu prin mijlocirea fericitului Anton Durcovici și totodată ne-am rugat pentru declararea lui ca sfânt ocrotitor. Fotografiile alăturate vorbesc de la sine!
Sâmbătă, 16 mai 2015, seara, după sfânta Liturghie, am fost din nou atrași de piatra comemorativă unde ne-am rugat prin mijlocirea fericitului Anton Durcovici atât pentru întărirea noastră în credință, cât și pentru toți cei prigoniți pentru credința lor. Nu a putut lipsi nici imnul omagial închinat de mine fericitului Anton cu refrenul: "Fericite Anton Durcovici, episcop sfânt, fi-ne călăuză și-ajutor pe-acest pământ" (text: pr. Eduard Soare). Îndemnul meu a fost ca în evlavia noastră să-l avem mereu prezent pe cel care provine de aici și este pentru toți un mijlocitor.
A doua zi, la 17 mai, eu am fost în Parohia Hundsheim unde am avut sărbătoarea Primei Sfinte Împărtășanii a opt copii. De aceea pr. doctorand vicar ajutor Yohanes Monteiro (din Indonezia) a celebrat sfânta Liturghie duminicală în biserica parohială "Înălțarea la cer a Sfintei Fecioare Maria" din Bad Deutsch-Altenburg, unde sunt expoziția de fotografii și icoana mare a fericitului Anton.
În cadrul predicii părintele vicar a amintit de comemorarea unui an de la declararea ca fericit a episcopului martir, care ca un bun păstor nu a părăsit turma din România în timp de restriște, ci a rămas acolo dându-și viața pentru credință și Biserică pe care nu a acceptat să o rupă de Sfântul Scaun așa cum și-ar fi dorit cei puternici ai acelor vremuri teribile.
La sfârșitul sfintei Liturghii s-au rugat toți împreună trecând pe lângă icoana fericitului pe care au atins-o cu evlavie.
Binecuvântarea finală a fost dată cu monstranța în care este relicva Durcovici, primită de mine anul trecut din mâna Preasfințitului Petru cu ocazia celebrării Liturghiei de mulțumire în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.
Pr. Pavel Balint
lecturi: 47.