Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc. Curs de pregătire umană pentru a intra în viața de familie

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc. Curs de pregătire umană pentru a intra în viața de familie, scrisă de pr. dr. Felician Tiba. Cartea apare în colecția "Cateheza", formatul 14x20 cm, are 138 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Catehismul Bisericii Catolice afirmă următoarele: "Legământul Căsătoriei, prin care un bărbat și o femeie formează împreună o comunitate pe viață, rânduit prin însăși natura sa spre binele soților, precum și spre nașterea și educarea copiilor, a fost ridicat de Cristos Domnul, printre cei botezați, la demnitatea de sacrament" (art. 1601).

Pregătirea care precedă sacramentul Căsătoriei trebuie privită într-un dublu sens, și anume: mai întâi, din perspectiva Bisericii și, apoi, din perspectiva logodnicilor. Pentru Biserică, această pregătire se prezintă ca fiind una necesară, iar pentru logodnici, una utilă. De pregătire la căsătorie are nevoie în primul rând Biserica, pentru că, deși în cazul de față, sunt mirii cei care celebrează sacramentul, Biserica are misiunea să asiste, adică să se asigure de validitatea sa, motiv pentru care, pentru Biserică, pregătirea pentru căsătorie reprezintă mijlocul prin care își poate da seama că mirii îndeplinesc condițiile recerute pentru celebrarea Căsătoriei. Pentru miri însă, pregătirea nu e atât "necesară", în sensul că reușita căsătoriei lor ar depinde strict de această pregătire, dar este "utilă", în sensul că îi poate ajuta foarte mult să facă acest important pas într-un mod mult mai conștient.

Părintele Felician Tiba, prin lucrarea Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc. Curs de pregătire umană pentru a intra în viața de familie, apărută recent la Editura Sapientia, dorește să ofere tinerilor care se pregătesc în vederea constituirii unei familii, un ghid plăcut de conversație, între cel care caută răspunsuri, punând întrebări, și cel care e chemat să dea răspunsuri, punând și el întrebări, pentru clarificări cu privire la obiectul în discuție.

Întrebările la care încearcă autorul să răspunsă în acest curs, pe lângă multe altele, sunt: "Ce vor să spună cuvintele Cărții Genezei că «Dumnezeu i-a făcut bărbat și femeie»?"; "Cum trebuie tratate familia și căsătoria?"; "Cum se poate împlini voința Creatorului?"; "Care sunt principiile coordonatoare ale acestei instituții divine?"; "Cum trebuie pregătită întemeierea unei familii?" etc.

Lucrarea se deschide cu o prefață semnată de PS Petru Gherghel, care accentuează că sacramentul Căsătoriei este "un legământ sfânt de iubire pentru viața lumii", și cu o introducere sub forma unei istorioare, prin care se încearcă să se ilustreze necesitatea unei pregătiri înainte de "a da un nume iubirii dintre doi îndrăgostiți", nume care nu este altul decât "familia".

Apoi, părintele Felician, după ce oferă o definiție a sacramentului Căsătoriei, pornind de la Catehismul Bisericii Catolice, ia fiecare moment cheie care este presupus de acest moment deosebit: vorbește la început de "Căsătoria ca vocație", apoi tratează despre protagoniștii acestui sacrament, și anume, "logodnicii" și iubirea curată care trebuie să existe între ei, apoi analizează momentul propriu-zis al "Căsătoriei" (moment în care cei doi logodnici se văd în postura de "soț și soție"), dar și responsabilitățile ce decurg din acest act, urmând ca în final să prezinte viața de familie (moment în care cei doi sunt "părinți"), incluzând aici bucuriile și problemele cu care se confruntă în mod normal aceasta.

Concluzia acestui curs este cât se poate de pozitivă: privirea îndreptată spre Dumnezeu și colaborarea cu planul lui sunt modul cel mai eficace prin care acest "drum anevoios" devine unul care îi împlinește "pe cei doi".

Lucrarea părintelui Felician Tiba se adresează în special tinerilor care doresc să înțeleagă misterul pe care-l poartă în suflet la vârsta întrebărilor pentru un adevărat proiect de viață (căsătoria și familia), dar poate fi utilă și tuturor celor care vor să redescopere valoarea și frumusețea trăirii acestui sacrament.

Laurențiu Turbuc

* * *

Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc. Curs de pregătire umană pentru a intra în viața de familie,
Felician Tiba, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-203-7, 14x20 cm, 138 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat