Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O nouă enciclică

Sfântul Părinte pregătește o nouă enciclică referitoare la tema ecologiei. Acest nou document va apărea în lunile următoare.

Sanctitatea sa a vorbit în mai multe rânduri despre importanța protejării mediului înconjurător spunând că natura este creația lui Dumnezeu, iar noi am primit misiunea de a o îngriji. În cadrul audienței generale din 5 iunie 2013, Sfântul Părinte atrăgea atenția omenirii întregi că atunci când Dumnezeu i-a încredințat omului misiunea de a cultiva și de a îngriji pământul se referea la "A face să crească lumea cu responsabilitate, făcând-o să devină o grădină, un loc în care toți oamenii să poată trăi". Și continuă papa, citându-i pe predecesorii săi, spunând că trebuie să fim atenți la ecologia mediului, dar trebuie să fim atenți și la ecologia umană.

În cadrul aceleiași audiențe papa Francisc vorbea despre "cultura deșeurilor" spunând: "Oamenii ajung să fie aruncați, asemenea deșeurilor". Preocuparea pentru tehnică face ca moartea unui om să nu pară o știre, iar consumismul face ca foametea sau malnutriția să pară ceva superfluu. "Cultura deșeurilor" nu pune în centru viața, a mai spus Sfântul Părinte.

În enciclica Evangelii Gaudium, la numărul 56, papa vorbește despre faptul că trebuie să spunem nu idolatriei banului. Sistemul actual care guvernează lumea divinizează economia, transformând-o în regulă absolută. Sanctitatea sa atrage atenția că în acest ritm cei fragili, ca de exemplu mediul înconjurător, rămân fără apărare și deci la bunul plac al intereselor economice. De aceea, la numărul 216 îi îndeamnă pe creștini astfel: "Mici, dar puternici în iubirea lui Dumnezeu, precum sfântul Francisc din Assisi, toți creștinii suntem chemați să avem grijă de fragilitatea poporului și a lumii în care trăim".

În mesajul dat pentru cea de-a 47-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie 2014) Sfântul Părinte amintea familiei umane că "a primit de la Creator un dar comun: natura". "De aceea - spunea papa - este necesar să se găsească metode care să le permită tuturor oamenilor să beneficieze de roadele pământului". "Destinația universală a bunurilor este unul din principiile cardinale ale doctrinei sociale a Bisericii" a mai spus Sanctitatea sa.

Pe acest fundal este pregătită noua enciclică care are menirea de a ne face mai atenți la importanța mediului care ne înconjoară, dar și la importanța oamenilor de lângă noi.

În așteptarea învățăturii suveranului pontif fiecare dintre noi este invitat să pună în practică aceste valori creștine, care ne confirmă titlul de creștin.

Pr. Claudiu Bulai


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat