Djébonoua: Timpul "culesului"
În Coasta de Fildeș, duminică, 24 mai 2015, în solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, a avut loc la Kondoukro, ultima cea mai recentă celebrare cu botezuri în parohia din Djébonoua.
Prima celebrare cu botezuri a avut loc chiar în ziua de Paști. De atunci, duminică de duminică, am tot "cules" pe cei pe care Domnul i-a pregătit pentru a face parte din Biserica sa.
Este interesant de știut că pe teritoriul parohiei noastre, protestanții au ajuns înaintea catolicilor. Modul lor de a evangheliza este diferit de-al nostru. Pastorii lor au o anumită presiune pentru a convinge, mergând din casă în casă, încercând să atragă cât mai mulți în confesiunea lor.
În schimb, noi nu-i căutam, îi primim în Biserică. Duhul Sfânt este cel care îi convertește și-i trimite la biserică. Noi, preoții misionari, îndeplinim aceeași misiune ca toți preoții din întreaga lume: de a vesti Evanghelia și de a celebra sacramentele.
Faptul că suntem în misiune este ceva foarte important, prin exemplul bun încurajăm pe toți aceia pe care Domnul i-a pregătit pentru împărăția cerurilor.
Numărul lor este mereu în creștere, anul trecut (2014) am celebrat trei (3) căsătorii și 84 de botezuri, anul acesta (2015) cinci (5) căsătorii și 89 de botezuri.
Un alt lucru important este că Duhul Sfânt convertește și persoane din ce în ce mai importante la nivel tradițional: în 2009, pr. Marius Catrințașu a botezat șeful tradițional din Djébonoua, în 2011, a fost întronizat primul șef de trib catolic (sunt trei triburi pe teritoriul parohiei), anul acesta un unchi al șefului de canton (cea mai mare autoritate tradițională de pe teritoriul parohiei) s-a căsătorit la biserică și mulți catolici s-au dus să sărbătorească la el acasă (în curtea șefului de canton).
Acum pot spune că nu mai există pe teritoriul parohiei din Djébonoua vreun sat, vreo casă unde să nu se vorbească de Isus Cristos, de Biserica Catolică. Cu siguranță în anii următori credința catolică va crește și mai mult.
Toate aceste "roade" sunt mai întâi ale Duhului Sfânt, apoi ale misionarilor, dar și a tuturor acelora care fac posibilă prezența misionarilor în zonele de misiune.
Cum să nu continuăm a culege roadele Duhului Sfânt?
Domnul să răsplătească cu darurile sale pe toți aceia care ne susțin ca să fim în misiune, pe cei care susțin proiectele misionarilor și se roagă neîncetat pentru ca evanghelia lui Cristos să ajungă până la marginile pământului.
Pr. Gabriel Cimpoeșu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
24 mai: Djébonoua: Timpul "culesului"
lecturi: 6.