Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia Conferinței Internaționale "Femeile spre Agenda pentru Dezvoltare post-2015: ce provocări vin de la Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (OSS)?" (Roma, 22-24 mai 2015)

Eminenței Sale cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson,

președinte al Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii

Domnule cardinal,

Sunt bucuros să transmit salutul meu și încurajarea mea participanților la a 2-a Conferință Internațională despre femei care se desfășoară în aceste zile la Roma, organizată de Consiliul Pontifical al Dreptății și Păcii, în colaborare cu Uniunea Mondială a Organizațiilor Feminine Catolice și cu World Women's Alliance for Life and Family, despre tema "Femeile spre Agenda pentru Dezvoltare post-2015: ce provocări vin de la Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (OSS)?".

Doresc să exprim satisfacția mea vie pentru inițiativă, menită să dea glas instanțelor promovate de universul catolic feminin în procesele internaționale care duc la configurarea, la nivelul Națiunilor Unite, a unei noi Agende pentru Dezvoltare post-2015. La acest document doresc să contribuie multe femei și bărbați angajați în apărarea și promovarea vieții și în lupta împotriva sărăciei, a sclaviilor și a nedreptăților care, din păcate, încă prea des sunt îndurate prevalent de femeile de toate vârstele și pretutindeni în lume.

În diferitele părți ale planetei, femeile trebuie să înfrunte provocări și problematici diferite. În lumea occidentală îndură încă, uneori, discriminări în domeniul muncii; viața lor de logodnice, soții, mame, surori, bunici, adesea experimentează din păcate violența. În țările în curs de dezvoltare și în cele mai sărace femeile sunt cele care poartă pe umeri povara mai mare; ele sunt cele care parcurg kilometri pe zi ca să caute apă; care prea adesea mor dând naștere unui copil; care sunt răpite cu scopuri de exploatare sexuală sau forțate să se căsătorească la vârstă prea tânără sau împotriva voinței lor; uneori chiar le este negat dreptul la viață numai pentru că sunt de sex feminin. Toate aceste problematici se reflectă în propunerile de Obiective pentru Dezvoltarea Sustenabilă care actualmente sunt discutate în sânul Națiunilor Unite.

Problemele legate de viață sunt în mod intrinsec legate cu cele sociale; când apărăm dreptul la viață, o facem și pentru ca acea viață să poată, de la zămislire la sfârșitul său natural, să fie o viață demnă, care să nu experimenteze plăgile foametei și sărăciei, a violenței și a persecuției. Papa Benedict al XVI-lea, în enciclica sa Caritas in veritate, sublinia cum Biserica propune "cu putere această legătură dintre etica vieții și etica socială având conștiința că nu poate avea baze solide o societate care - în timp ce afirmă valori cum ar fi demnitatea persoanei, dreptatea și pacea - se contrazice radical acceptând și tolerând cele mai diferite forme de dispreț și de încălcare a vieții umane, mai ales dacă este slabă și marginalizată" (nr. 15).

Vouă, care sunteți angajați în apărarea demnității femeilor și în promovarea drepturilor lor, aș vrea să vă cer să vă lăsați conduși de spiritul de umanitate și de compasiune în slujirea față de aproapele. Competența profesională să fie prima calitate fundamentală, dar fără individualism, fără simplu activism, ci cu angajare generoasă. Astfel veți face să reiasă darurile incomensurabile cu care Dumnezeu a îmbogățit femeia, făcând-o capabilă de înțelegere și de dialog pentru a rezolva conflictele mari și mici, de sensibilitate pentru a vindeca rănile și a se îngriji de orice viață, și la nivel social, și de milostivire și tandrețe pentru a ține unite persoanele. Aceste aspecte, împreună cu altele, fac parte din acel "geniu feminin" care este necesar ca să se poată manifesta pe deplin, în folosul întregii societăți.

Cu aceste urări, unite cu sentimente de recunoștință, reînnoiesc aplauzele mele pentru că ați promovat și organizat această Conferință despre o temă așa de importantă și urgentă. Vă asigur pe voi toți de o amintire specială în rugăciune pentru reușita rodnică a lucrărilor și, cerând o amintire către Domnul și pentru mine și pentru slujirea mea, din inimă trimit o specială Binecuvântare Apostolică.

Din Vatican, 22 mai 2015

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat