Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

De Paști la Ciugheș

Satul Ciugheș este satul sufletului meu. Este satul în care am văzut lumina zilei într-o dimineață de martie, în mirosul de pământ reavăn de pe care abia se topise zăpada iernii. Înconjurat de munți și scăldat de apa Ciugheșului, acest sătuc de munte, își duce existența de multe decenii. Tăcut, așteaptă an de an să revin cu familia, acasă de Paști.

Aș vrea să sorb din apa vie

Din mare să devin iar mic.

Și-n zile de copilărie,

Să retrăiesc de Paște un pic.

Dar nu oriunde aș vrea să fiu,

Ci doar acolo-n satul meu!

Unde românul, plin de sacru,

Este vecin cu Dumnezeu.

Joi, 2 aprilie - Joia Mare

Fiind în localitatea de domiciliu, am urmărit Liturghia de Joia Mare pe calculatorul personal, prin intermediul mijloacelor moderne, transmisiunea în direct pe internet.

Preotul paroh Anton Egner, în predica Sfinției sale, a arătat importanța acestui sacru eveniment, când Isus Cristos, la Cina cea de Taină, a oferit ucenicilor trupul și sângele său. De atunci, mai bine de două milenii, la fiecare sfântă Liturghie, Cristos se jertfește pentru noi, pe sfântul altar. Așa cum Mântuitorul în urmă cu peste două mii de ani a spălat picioarele ucenicilor, preotul paroh a spălat picioarele celor doisprezece micuți ministranți, ajutoarele lui de nădejde.

Vineri, 3 aprilie 2015 - Vinerea Mare

Am sosit în satul meu. Totul e sub zăpadă, de parcă sosește Moș Crăciun. Ghioceii din fața căsuței ne zâmbesc de sub stratul de zăpadă ce s-a așternut în cursul zilei . Prin sat e o liniște mormântală în adevăratul sens al cuvântului. Stația de amplificare din turnul bisericii nu mai anunță trecerea orelor zilei. Nu se mai aude dangătul de clopot de la miezul zilei.

Spre seară, creștinii merg în grupuri la slujba de Vinerea Mare. Chemarea la slujbă se face prin toacă. O scândură lovită cu două ciocane a cărui sunet este și mai lugubru.

Parohul Anton Egner se află în confesional pentru spovadă. Liturghia este oficiată de preotul Eugen Budău, devenit prietenul comunității noastre. Sfântul altar nu mai este împodobit ca altădată. Arată trist, sărăcăcios.

Apariția preotului la altar se face prin același sunet sec de lemn lovit. Nu mai răsună acel glas zglobiu de clopoțel. Ministranții sunt triști. Preotul nu mai îngenunchează în fața sfântului sacrament, ci se culcă trist, cu fața la pământ, de parcă ar plânge.

Orga a amuțit încă de miercuri seara. Se scoate sfânta cruce, care este acoperită cu o pânză violet. Printr-o procesiune pânza este înlăturată, iar Mântuitorul apare răstignit în fața creștinilor adunați în sfântul lăcaș. Într-o liniște mormântală, unul câte unul, oamenii merg și ating îndurerați picioarele Mântuitorului. Cu fețele îndurerate și tăcute, după Liturghie se retrag la casele lor. În sat persistă aceeași liniște profundă.

Sâmbătă, 4 aprilie 2015, ora 20.30 - Noaptea Învierii

Peste sat s-a așternut întunericul. Creștinii în grupuri compacte vin din toate văile la slujba de Înviere. Pe un munte, la 800 metri est de sfântul lăcaș, în întunericul nopții o cruce uriașă din lămpi de neon tronează valea Ciugheșului de parcă ar spune: "Fiți fără teamă! Sunt aici cu voi!".

În fața bisericii pe o vatră, licărește un foc. Este focul ce va da creștinilor "lumina lui Cristos". În procesiune apar preoții și ministranții, cu lumânarea pascală. Cei doi preoți se roagă, după care aprind lumânarea pascală. Pe rând toți credincioșii aprind lumânările și pătrund în biserică.

În sfântul lăcaș este întuneric. Licăresc doar lumânările creștinilor. Se citesc lecturi din Cartea Genezei, Cartea Exodului și cărțile proorocilor. Toate lecturile au fost prezentate de către tineri din comunitate, elevi de școală, elevi de liceu, studenți chiar și militari.

După cele nouă lecturi, de pupitru s-a apropiat Rebeca Ciotloș, eleva de la Liceul de Arte din Bacău. Din vocea ei superbă a răsunat psalmul "Voi schimba inima voastră".

Versurile, acordurile psalmului, precum și lumina din biserică ce creștea treptat în intensitate anunța momentul culminant. Când s-au sfârșit ultimele acorduri ale psalmului și lumina a ajuns la intensitatea maximă, în biserică a răsunat din vocea parohului "Gloria in ecelsis Deo".

Clopotele bisericii, clopoțeii de argint ale ministranților răsunau prelung. Toate anunțau Învierea Mântuitorului.

Corul bisericii acompaniat de orgă și întreaga asistență cântau "Aceasta e ziua cea mare, Cristos din mormânt a înviat". Pe fețele oamenilor a apărut zâmbetul și bucuria. A fost un moment sublim! Cutremurător!

După sfânta Liturghie oamenii mergând spre case veseli zâmbitori, rostindu-și fiecăruia: Cristos a înviat! - Adevărat că a înviat!

Privesc la crucea de pe munte. În dreapta crucii apare astrul nopții - luna, în toată plinătatea ei. Este prima duminică, de după luna plină, de după echinocțiul de primăvară. Este ora 00.00. Este sfânta zi de Paști. De trei milenii și jumătate în această noapte, luna este plină, amintind de exodul evreilor peste Marea Roșie cu Proorocul Moise.

Duminică, 5 aprilie 2015 - Duminica Învierii

Sfântul lăcaș este plin. Au venit la sfânta Liturghie cei plecați din sat cu părinții lor, copii, bătrâni, bărbați, femei, creștini de alte confesiuni. Parohul Anton Egner se află în mijlocul corului, de unde face ca minunatele cântări să ajungă în inimile oamenilor.

Liturghia este oficiată de preotul Eugen Budău. Biserica și altarul arată superb cu multitudinea de flori și podoabe adecvate Paștelui. Un grup de tineri oferă daruri de Paște: potirul, vinul, pâinea, rozariul, flori, lumina lumânării, precum și un miel alb plăpând cu o fundă roșie la gât.

În predica sa, preotul Eugen Budău, flancat de doisprezece ministranți, a recitat acestora poezia compusă de Sfinția sa: "Oul și găina". De multe veacuri, nici naturaliștii, nici Darwin n-au reușit să descopere ce a apărut prima dată. Oul sau găina? După predică, toți cei prezenți, copii, tineri și bătrâni, au aflat taina găinii și oului. Răspunsul a fost simplu. Dumnezeu cu puterea sa a descoperit atât oul, cât și găina, precum și toate câte sunt pe pământ. Așa cum au aflat și din lectura din Cartea Genezei, în noaptea Învierii.

Liturghia s-a încheiat cu imnul pascal "Cristos a înviat din morți!"

Spre bucuria celor mici parohul comunității a apărut în mijlocul lor cu o cutie uriașă plină cu iepurași de ciocolată. Pentru cadoul primit, copiii au promis preotului că pe viitor vor fi atenți la sfânta Liturghie.

Acolo unde-și culcă cerul fruntea lâng-un brad bătrân

Stând la foc aprins, la blânda lună,

Sub luciri de stele, vei găsi acel român

Versul mioriței să ți-l spună.

Prin povestea vorbei peste timp te va purta,

Pe tărâm de vis..... prin obștea mea.

Și oricine-ai fi și de-oriunde ai veni,

Plaiul nostru îl vei îndrăgi.

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 aprilie: De Paști la Ciugheș


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat