Traian: Busola interioară spre fericire. Zile de reculegere pentru tineri
Oficiul pentru Pastorația Tineretului a organizat, în perioada 14-15 martie 2015, două zile de reculegere spirituală pentru perioada Postului Mare, pornind de la tema Zilei Mondiale a Tineretului 2015. Zilele de reculegere s-au adresat tinerilor peste 18 ani și au avut loc la Centrul Gaudium et Spes, din Traian (NT). Întâlnirea a stat sub tema "Busola interioară spre fericire", motoul biblic călăuzitor fiind "Fericiți cei curați la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8).
Încă de la primele ore ale dimineții, tinerii participanți erau prezenți la Traian, manifestându-și nerăbdarea pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Identificându-se astfel ca fiind adevărați căutători de fericire, ei au încercat, împreună cu părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului, să descopere care este dorința care stă în spatele fericirii. S-au întrebat ce este fericirea și ce este deșertul și au încercat să înțeleagă mai bine care este răspunsul lui Cristos în ceea ce privește acest sentiment înălțător al ființei umane.
"Adevărata fericire este atunci când nu uităm de Dumnezeu. În tot ceea ce facem, trebuie să avem în vedere legea Domnului, deoarece el ne vrea binele. Am înțeles mult mai bine acest aspect. Am înțeles mult mai bine că, fără Dumnezeu, omul este un animal rațional care vine de nicăieri și se îndreaptă spre niciunde. Doar trăind cu Dumnezeu putem gusta din fericirea veșnică pe care ne-a promis-o. Doar avându-l pe Dumnezeu putem fi cu adevărat mulțumiți, împliniți, fericiți" (Florentina Ciuraru).
La exercițiile de reflecție comună, tinerii participanți au discutat despre sursele și manifestările fericirii în viața lor, despre ceea ce ne ajută pe noi să construim un drum în fericirea autentică a noastră și a celor din jurul nostru. Putem cu foarte mare facilitate să ne lăsăm amăgiți de acele fericiri superficiale și să uităm aspectele fundamentale ale vieții noastre de creștini și fii ai lui Dumnezeu.
"Oamenii întâlniți în aceste două zile, împreună cu principiile și experiențele lor de viață, te fac să conștientizezi că definiția fericirii nu este cum credeam și anume o stare de bine fizic și psihic; ea înseamnă mult mai mult decât ne putem imagina" (Bianca Iacob).
Părintele Felix a vorbit apoi despre cât de important este pentru un tânăr să aibă grijă de tot ceea ce este în viața lui și să țină la distanță sursele de poluare, răul care poate să-i contamineze relația apropiată și autentică cu Dumnezeu. Toată această grijă se rezumă, în fapt, la atenția pe care o acordăm celor cărora le deschidem porțile inimii noastre, pentru că, deseori, fericirea poate să vină sub forma unor baloane de săpun: strălucitoare și colorată la prima vedere, dar numai niște stropi de apă atunci când încercăm să o atingem.
"Dacă dorim să fim fericiți, ar fi bine să îl lăsăm pe Dumnezeu să ne arate calea și să nu îl îndepărtăm zicând că ne putem descurca și singuri. Și dacă vor fi momente când vom cădea (și sigur vor fi), să nu uităm că el nu ne părăsește niciodată; așteaptă doar ca noi să îi acordăm o șansă, să ne întoarcem și să îl prindem de mână" (Maria Șolot)
Tinerii prezenți au putut de asemenea să aprofundeze care este binele cel mai prețios pe care-l putem avea în viață: relația noastră cu Dumnezeu. Binele și răul nu există în fapt, intenția este cea care schimbă moralitatea unui act. Și totul se poartă în interioritatea noastră. Încredințarea vieții noastre lui Dumnezeu, lui Cristos este semnul că suntem capabili să împărtășim valorile noastre cu cei din jur, că îl purtăm pe Cristos în noi zi de zi, în gândurile, cuvintele și faptele noastre. Iar asta înseamnă, în esență, a avea o viață curată. O viață curată înseamnă o viață lângă Dumnezeu și o relație consistentă și autentică cu cel de lângă noi.
Nu este suficient să ne numim creștini, să mergem la Liturghie și să citim Biblia... trebuie să ne mărturisim credința prin faptele noastre. Fără o intenție bună, fără o atitudine corectă, faptele noastre nu au nicio valoare. Faptele noastre trebuie să fie efectul unei intenții care izvorăște din iubirea față de Dumnezeu. Aceasta trebuie să ne ghideze viața.
Momentele de reflecție personală, precum și participarea la Calea crucii și adorația euharistică au fost și ele piloni importanți în reculegerea spirituală la care tinerii au participat. Ocazii de aprofundare și interiorizare a legăturii cu Dumnezeu, îndrumări în analiza parcursului vieții, toate momentele liturgice au fost de un real sprijin în înțelegerea mai profundă a relațiilor tinerilor cu ei înșiși și cu cei de lângă ei, prin Cristos.
"În contextul unei societăți tot mai gălăgioase și tot mai agitate în căutarea fericirii, am avut bucuria dar și darul de a participa în acest Post Mare la două zile de reculegere care au reprezentat cu adevărat busola interioară spre fericire. Acest mod de a te retrage din activitățile cotidiene te ajută să te aduni, să te regăsești ca om, dar, mai mult decât atât, să acorzi spațiu și timp lui Dumnezeu să-ți vorbească și să-ți indice pașii spre fericirea adevărată. Acest sentiment mult râvnit de noi toți se află în trăirea și practicarea învățăturilor evanghelice. Noi, tinerii, avem nevoie de această busolă interioară care să ne conducă spre fericire!" (Paul Balint)
Raluca Cocuț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
14-15 martie: Traian: Busola interioară spre fericire. Zile de reculegere pentru tineri
lecturi: 18.