Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Diplomația evangheliei

Cardinalul secretar de stat pentru cei 25 de ani ai raporturilor diplomatice cu România

"Sfântul Scaun dorește să colaboreze cu România pentru întărirea raporturilor bilaterale și pentru promovarea înțelegerii și a păcii în lume". Este dorința exprimată de cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat, intervenind în după-amiaza zilei de miercuri, 18 martie 2015 la celebrarea celor 25 de ani a restabilirii relațiilor diplomatice, desfășurată la palatul Cancelariei, la Roma.

În prezența ministrului de externe român, Bogdan Arescu, cardinalul a amintit de vizita făcută la București în martie 2004, ca sub-secretar pentru raporturile cu statele, pentru consultări bilaterale la nivel de vice-miniștri de externe. Apoi a subliniat că "Sfântul Scaun, ca organism central al unei comunități de credincioși, nu este o putere politică, nici nu are o putere politică. Diplomația sa nu urmărește interese comerciale, economice, financiare sau militare". Dimpotrivă, "Biserica predică Evanghelia" și făcând asta "contribuie la întărirea păcii în orice parte a lumii". În această privință a citat vocea autoritară a lui Pius al XII-lea, înainte, în timpul și după al doilea război mondial, enciclica lui Ioan al XXIII-lea Pacem in terris, învățătura Conciliului al II-lea din Vatican în constituția Gaudium et spes și apelurile foarte numeroase ale papilor care au urmat, ca "mărturie a activității desfășurate cu asiduitate de Sfântul Scaun în favoarea păcii". În afară de asta, a adăugat el, "tot prin Evanghelia lui Cristos, Biserica vestește și proclamă libertatea fiilor lui Dumnezeu. De fapt, pacea se poate obține" numai dacă sunt tutelate binele persoanelor și demnitatea omului.

Printre libertățile fundamentale "ocupă un loc foarte special libertatea de conștiință și de religie", a evidențiat Secretarul de Stat, remarcând cum Biserica a sintetizat rodul reflecției sale în materie în declarația conciliară Dignitatis humanae. Prin urmare, "în practica libertății religioase se întâlnește prezența unor aspecte individuale și comunitare, private și publice, strâns legate între ele. Biserica, fiind autoritate spirituală, revendică pentru sine libertatea de a putea îndeplini obligația de a merge în toată lumea ca să predice Evanghelia și de a putea să se constituie ca o societate de oameni care au dreptul de a trăi conform normelor credinței creștine". De altfel, "libertatea Bisericii este un principiu fundamental în relațiile dintre Biserică și orânduirea juridică a societății civile, care contribuie la pacea societății și întărește pacea internațională, care, dimpotrivă, este amenințată de orice încălcare a drepturilor omului".

După aceea cardinalul a reafirmat și că "Sfântul Scaun susține eforturile menite să combată mizeria, să lupte împotriva nedreptății și să favorizeze îmbunătățirea condițiilor de viață". Și în sfârșit a afirmat că idealul de fraternitate este adesea întunecat în societățile moderne și contemporane, mai ales din cauza ideologiilor individualiste și colectiviste. Acestea, conform Papei Francisc, pot să ducă la o răstălmăcire a conceptului de drepturi umane și la un abuz paradoxal al său.

Dimpotrivă, a conchis cardinalul Parolin, "desfășurând misiunea sa spirituală, Biserica unește persoanele în acea unitate care favorizează o coabitare umană armonioasă, unitatea oamenilor creați după chipul lui Dumnezeu".

În cursul întâlnirii la palatul Cancelariei a fost prezentată cartea România și Sfântul Scaun. Douăzeci și cinci de ani de raporturi diplomatice, îngrijită de Bogdan Tătaru-Cazaban și Mihail-Constantin Banciu (Libreria Editrice Vaticana, 170 de pagini) care reparcurge etapele fundamentale ale drumului parcurs din 1995 până astăzi. Prefața este încredințată cardinalului Parolin și ministrului Aurescu; introducerea este a lui Tătaru-Cazaban, ambasador român la Sfântul Scaun. În afară de o culegere fotografică, volumul conține discursurile pontifilor și ale reprezentanților diplomatici cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare și antologia "România, punte între Orient și Occident", care conține discursuri și mesaje despre această temă rostite sau scrise de Pontifi, de președinții români, de patriarhii Bisericii Ortodoxe din România și de alți reprezentanți ai Bisericii catolice.

(După L'Osservatore Romano, 19 martie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat