Iași (Caritas): Gânduri de la exercițiile spirituale "Mergi și fă și tu la fel!"
În perioada 6-8 martie 2015, un grup de angajați ai Centrului Diecezan Caritas Iași, împreună cu doi studenți ai Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași (care fac o experiență la Caritas Iași în anul lor pastoral), alături de directorul executiv și de directorul general, pr. Egidiu Condac, au participat la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (Neamț) la reculegerea anuală cu ocazia Postului Mare.
Seria meditațiilor ținute de pr. Corneliu Berea, misionar verbit, a plecat de la întrebarea foarte directă adresată lui Isus "Cine este aproapele meu?". Nu ni se oferă un răspuns simplu, ci o invitație de a străbate un drum, la care noi înșine trebuie să căutam un răspuns. Această călătorie personală este un prilej și un pretext de a transforma binecunoscuta parabolă a samariteanului milostiv într-o reflecție asupra compasiunii evanghelice. Aceasta se traduce într-o implicare concretă, alături de îndemnul lui Isus: "Du-te și fă și tu la fel".
Căderile personale pe drumul Damascului, care constituie, asemenea lui Paul, și un drum al descoperirii lui Cristos, nu fac altceva decât să adâncească neliniștea interioară, datorată îndepărtării noastre de Isus. Uneori cuvântul Domnului provoacă în noi teamă, nesiguranță și întuneric. Acestea îl transformă pe Saul în apostolul Paul și ne ajută și pe noi să căpătăm alți ochi: cei ai credinței. Un creștin poate, deci, să privească în mod diferit crizele și dificultățile sale, acestea fiind și o adevărată șansă de a-l căuta din nou pe Isus, cu speranță și încredere, nu cu descurajare și teamă.
Puterea Botezului este enormă: Domnul îl eliberează pe om din puterea păcatului, dăruind omului adevărata putere, cea a prezenței personale a lui Isus, care a murit și a înviat pentru fiecare dintre noi. De aceea, noi, cei eliberați de întuneric, teamă și rău, deși rămânem slabi și greșitori, putem fi vestitori fervenți ai evangheliei.
Asemenea ucenicilor trimiși să vestească evanghelia, și noi suntem chemați să aducem o veste bună în lume. Isus, prin noi, vrea să contribuie la alinarea suferințelor celor bolnavi, prin îngrijirea infirmităților aproapelui nostru, aducând o perspectivă nouă, de o societate posibilă în viitor, bazată pe mesajul evangheliei lui Cristos.
Marius Pușcașu
lecturi: 8.