Iași: Ecce homo - Reprezentarea pătimirii Domnului la ITRC
În Marțea Sfântă, 31 martie 2015, seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au dorit să marcheze aceste zile sfinte printr-un moment artistic deosebit. Seminariști din anul I, II, III și V, coordonați de colegul lor Leonard Farcaș, au pregătit o scenetă având ca titlu "Ecce homo!", în care au fost reprezentate pătimirea și moartea Domnului nostru Isus Cristos. La acest moment artistic, desfășurat din aula magna a institutului, începând de la ora 18,30, au luat parte PS Aurel Percă, părintele rector Benone Lucaci, părinții profesori, seminariștii și surorile din cadrul Seminarului diecezan.
Sceneta a fost așteptată cu mult entuziasm de întreaga comunitate seminarială, mai ales că protagoniștii acestui moment artistic ne-au promis posibilitatea de a participa trup și suflet la întreg sacrificiul lui Isus Cristos pe muntele Calvar. Și chiar au reușit! În cele aproximativ 60 de minute, publicul a putut să participe la cina cea de taină, la rugăciunea din Grădina Ghetsemani, la arestarea și judecata lui Isus în curtea lui Pilat și la moartea mântuitoare a Domnului nostru pe Calvar.
Punctul culminant al scenetei a fost răstignirea pe Calvar. O cruce mare din lemn a dominat întreaga scenă, având alături alte două cruci, astfel încât publicul a devenit martor al suferinței lui Cristos. Întreaga atenție a fost concentrată asupra lui Isus, care, deși aflat în suferință, i-a iertat pe toți asupritorii săi, făcându-i părtași la jertfa sa salvatoare.
Mesajul scenetei "Ecce homo!" a avut o profundă încărcătură spirituală: Isus Cristos nu este un rege al mândriei sau al puterii, ci este slujitorul slujitorilor, a cărui umilință reușește să miște chiar și cele mai împietrite inimi și al cărui exemplu trebuie urmat de fiecare creștin, căci așa cum amintește Costache Ioanid, în poezia Ștergarul, "cine ia ștergarul, acela ia cunună!" Numai cel care se umilește și slujește aproapelui, numai acel om poate fi fiu al lui Dumnezeu,
La sfârșitul spectacolului, "actorii" au fost răsplătiți cu aplauze puternice de public, iar PS Aurel Percă a apreciat entuziasmul și implicarea de care au dat dovadă seminariștii, mai ales că au reușit, prin interpretarea lor, să-i introducă pe cei prezenți în clipele dureroase ale pătimirii Domnului. Pătimirea lui Cristos este la originea vieții noastre suprafirești, mai ales că acest sacrificiu nu se încheie cu moartea, ci cu învierea lui Isus, care devine izvorul fericirii și al speranța pentru fiecare credincios.
Iulian Michail Echert
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
31 martie: Iași: Ecce homo - Reprezentarea pătimirii Domnului la ITRC
lecturi: 26.