Reflecție: Cel mai bogat om de la Vatican
Într-o zi n-a mai fost văzut. Un timp, nimeni n-a știut ce s-a întâmplat. Când au început să-l caute, ceilalți opt oameni care-și găsiseră împreună cu el adăpost la colonada lui Bernini, i-au spus părintelui paroh că fusese luat de ambulanță în urmă cu câteva zile, fiindcă se simțea rău și probabil, acum e la spital. Era decembrie, iar la 80 de ani, frigul nu cruță pe nimeni. Așa s-a aflat că murise.
Cu indiferența cu care citim de obicei veștile în ziare, am putea spune: Ei, și?! Un boschetar... Ce să-i faci! Dumnezeu să-l fericească! Sau, cu cinismul epocii noastre: "Atâta pagubă! Un boschetar mai puțin!", sau, dacă ne gândim la acei doi tineri ruși criminali (un băiat și o fată) care au început recent să ucidă, cu sadism, oamenii fără adăpost din Piața Roșie, "ca să curețe orașul"..., că doar sângele cheamă sânge - n-am mai avea nimic de spus, decât să-i încredințăm dreptății lui Dumnezeu....
Dar cine era acest bătrân? Flamand de origine, se numea Willy Herteller, se adăpostea la colonada lui Bernini și de 25 de ani mergea în fiecare zi la sfânta Liturghie de dimineață, la ora 7.00, la biserica "Sfânta Anna", cunoscută drept capela papei, și, de asemenea, seara. În cursul zilei însoțea vizitatorii Vaticanului, îndemnându-i pe fiecare la spovadă și la comuniunea cu Isus. Din același motiv a refuzat adăposturile care i s-au oferit: ca să rămână alături de ceilalți și să-i aducă la Cristos. Nu cerea niciodată nimic. "Sfânta Ostie este medicamentul meu" obișnuia să spună. Pr. Silvestrini, de la biserica "Sfânta Anna", spunea: "Era o persoană foarte, foarte deschisă și avea mulți prieteni. Vorbea îndelung cu tinerii, despre Dumnezeu, despre papa și îi chema la sfânta Liturghie. Era o persoană bogată în credință..."
Dacă avea vreo preferință? Sigur, stătea fascinat lângă ieslea lui Isus - de aceea preotul paroh intenționează să adauge încă o statuie lângă acelea tradiționale: a unui boschetar. A acestui boschetar, care, în inima Vaticanului, vestea Evanghelia cu blândețe și insistență, tuturor. A murit la 12 decembrie 2014 și a fost înhumat la 9 ianuarie, acolo unde a trăit 25 de ani: în inima Vaticanului, în cimitirul Teuton.
"Pentru a-l întâlni pe Dumnezeu cel viu, spunea în omilia din 3 iulie 2013 papa Francisc, trebuie să sărutăm cu tandrețe rănile lui Isus din frații noștri înfometați, săraci, bolnavi și închiși. Studiul, meditarea și mortificarea nu sunt de ajuns pentru a ajunge la întâlnirea cu Cristos. Asemenea sfântului apostol Toma, viața noastră va fi schimbată doar când atingem rănile lui Cristos prezente în săraci, bolnavi și nevoiași".
Aceasta înseamnă că, atunci când un astfel de nevoiaș ne vorbește el despre Evanghelie, despre Isus și ne îndeamnă la spovadă, este glasul lui Isus însuși în acel om disprețuit, un "om al tuturor durerilor". Iar sărăcia lui ne face pe noi mai bogați decât ne-am fi închipuit vreodată.
Dr. Ecaterina Hanganu
lecturi: 28.