Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cinci noi cărți

Din istoria comunităților catolice din Moldova

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Din istoria comunităților catolice din Moldova, scrisă de Silviu Văcaru. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", formatul 17x24, are 284 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Când vorbim despre monografie, ca gen literar, vorbim de o tratare a unei singure probleme, dar care încearcă să o investigheze din toate unghiurile posibile și sub toate aspectele sale. Monografia devine sau se constituie astfel într-o lucrare de sinteză. Monografistul, pentru ca rezultatul cercetării sale să fie cât mai credibil, trebuie să respecte anumite reguli și, totodată, să posede reale cunoștințe din domeniul spre care s-a orientat. În primul rând, el trebuie să observe lucrurile așa cum sunt, nu cum ar dori să fie, evitând prejudecățile și posibilele subiectivități personale. Monografia presupune redarea faptelor reale, fără ajustări, înfrumusețări, hiperbole sau alte figuri de stil ce țin de domeniul literaturii.

De la această premisă pornește și dl. dr. Silviu Văcaru, cercetător la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iași, în lucrarea apărută recent la Editura Sapientia, cu titlul: Din istoria comunităților catolice din Moldova. Autorul constată că, în ultimii ani, au apărut numeroase monografii sătești scrise, de cele mai multe ori, de oameni pasionați de istorie și de trecutul localitații în care s-au născut sau în care au trăit. Însă, "multe dintre acestea, din cauza amatorismului de care dau dovadă autorii, prin informațiile pe care le vehiculează, nu fac altceva decât să creeze confuzie în rândul cititorilor". De aceea apreciază efortul pe care l-a depus Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași care, pentru a lumina trecutul comunităților catolice din Moldova, s-a înconjurat de numeroși specialiști și a publicat mai multe monografii.

Ca unul care face parte din această echipă a Departamentului de Cercetare Istorică, dl. Silviu Văcaru subliniază probitatea științifică a cercetătorilor care, în efortul lor ce cercetare a istoriei unei comunități catolice, au căutat date și informații în documentele oficiale aflate în diferite fonduri de arhivă. Această muncă este, desigur, una dificilă, având în vedere că cercetătorul se simte obligat să intre oarecum în polemică cu autorii monografiilor precedente, a căror autoritate este, în concepția majorității cititorilor, mai presus de orice îndoială. Însă consultarea unor documente de arhivă mai puțin accesibile celor ce scriu despre trecutul acestor comunități din cauza necunoașterii paleografiei româno-chirilice a deschis direcții de cercetare nebănuite.

Volumul de față este alcătuit din cinci studii. În primul studiu, autorul tratează despre "Bejenari catolici transilvăneni în ținuturile Bacău și Roman (sfârșitul secolului al XVIII-lea - prima jumătate a secolului al XIX-lea". Următoarele patru studii prezintă informații despre comunitățile catolice din Sagna, Horgești, Butea și Hălăucești.

Cartea este completată cu un bogat indice de nume și locuri amintite în paginile volumului de față.

Pentru numeroasele informații pe care le oferă, dar și pentru mai marea sa apropiere de adevărul istoric, recomandăm această carte tuturor celor pasionați de istorie, dar mai ales celor care doresc să cunoască mai bine istoria acestor comunități catolice moldovene.

Laurențiu Turbuc

*

Dinamica păstoririi Biserici Romano-Catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent. Vol. 1. : Nicolae Iosif Camilli, Dominic Jaquet, Alexandru Theodor Cisar, Mihai Robu

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Dinamica păstoririi Biserici Romano-Catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent. Vol. 1. : Nicolae Iosif Camilli, Dominic Jaquet, Alexandru Theodor Cisar, Mihai Robu, lucrare coordonată de dr. Iosif Tamaș. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", formatul 17x24, are 344 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

La 130 de ani de la înființarea Diecezei de Iași, Departamentul de cercetare al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, în parteneriat științific cu Departamentul de Cercatare Istorică al Episcopiei de Iași, propune cercetătorilor și cititorilor primul volum al proiectului: Dinamica păstoririi Bisericii Romano-Catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent.

Proiectul parcurge și reactualizează memoria principalelor evenimente religioase care s-au desfășurat pe teritoriul Moldovei în perioada menționată în titlu, iar prezentul volum se oprește la jumătatea secolului al XX-lea. Au fost surprinse inițiativele pastoral-canonice, cultural-didactice și social-caritative pe care primii episcopi de Iași le-au avut și le-au dezvoltat, într-o dinamică a păstoririi, pe teritoriul diecezei, în Moldova.

Din 1818, când a încetat existența Episcopiei de Bacău, catolicii de la Est de Carpați erau organizați în Vicariatul Apostolic al Moldovei, păstorit de un vicar apostolic. Din anul 1881 această funcție a fost ocupată de către episcopul italian Nicolae Iosif Camilli, OFMConv., iar după ce a primit placet-ul regelui Carol, Papa Leon al XIII-lea a înființat Dieceza de Iași, la 27 iunie 1884, și l-a numit episcop pe același Nicolae Iosif Camilli. În cele două perioade de păstorire a Diecezei de Iași (1884-1894 și 1904-1915) episcopul Camilli a fost omul datoriei, pătruns în adâncul ființei de marea răspundere ce o avea în fața lui Dumnezeu, aceea de a transmite oamenilor vestea mântuirii, primită prin apostoli, de la Isus Cristos. Slujirea poporului creștin reprezenta pentru episcop elementul definitoriu al identității urmașilor lui Isus Cristos. Drept urmare, într-o societate în care sărăcia și violența lăsau mereu urme de distrugere, așa cum se găsea Moldova spre sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, a sluji dreptatea și pacea a devenit pentru episcopul Camilli o atitudine necesară și firească în zidirea unei Biserici romano-catolice locale trainice și a unei societăți civile noi și stabile.

Au urmat, în perioada oarecum de tranziție, episcopii Dominic Jaquet și Alexandru Theodor Cisar. Și-au îndeplint cu râvnă și statornicie obligațiile misiunii pastorale la care au fost învredniciți, spre slava lui Dumnezeu și propășirea poporului nostru.

Numirea Excelenței sale Mihai Robu a reprezentat un mare eveniment, în Dieceza noastră, ce a trasat un nou parcurs dinamicii păstoririi acestui popor moldav.

Plecând de la hrana oferită de izvoarele istorice conținute în diverse arhive, coordonatorul și autorii au reușit să sintetizeze, într-o prezentare firească, dinamica păstoririi pe care primii episcopi de Iași au desfășurat-o în Moldova.

Iosif Tamaș

*

L'autonomia cattolica d'Ungheria e gli effetti giuridico-canonici sulla Chiesa Greco-Cattolica Romena. L'influenza sullo status della Chiesa greco-cattolica romena e il suo rapporto con lo Stato

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții L'autonomia cattolica d'Ungheria e gli effetti giuridico-canonici sulla Chiesa Greco-Cattolica Romena. L'influenza sullo status della Chiesa greco-cattolica romena e il suo rapporto con lo Stato, scrisă de pr. dr. Traian - Radu Coste-Deak. Cartea apare în colecția "Disertații doctorale", formatul 17x24, are 266 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Argumentul principal al acestei teze de doctorat, pe care autorul a susținut-o la Institutul Pontifical Oriental din Roma (Italia) în 2014, se concentrează asupra unei chestiuni mult discutate, și anume dacă există posibilitatea unei revizuiri a concordatului dintre România și Sfântul Scaun. Motivația acestei teme privește nu numai aspectele concordatare dintre Biserica Catolică și statul român, ci trasează și calea creării unei orânduiri canonice autentice a Bisericii Catolice și a diferitelor rituri prezente pe teritoriul Transilvaniei.

Cercetarea realizată merge de la jumătatea sec. al XIX-lea până la începutul sec. al XX-lea, atingând și observând diferitele dezvoltări în materie canonică, atât în cadrul activității Bisericii Catolice în raport cu diferitele rituri existente în Imperiul austro-ungar, cât și, succesiv, în România, în relațiile sale cu diferitele forme de guvernământ.

Studiul scoate în evidență evenimentele istorice dintre anii 1848 și 1929, cu aspectele particulare care au influențat dezvoltarea temei acestei cercetări, subliniind mai ales anii 1869-1871, 1897, 1927 și 1929. Disertația analizează evenimente istorice și culturale, dar și ecleziale, ale Provinciei Transilvania, sub două sisteme guvernative diferite, cel al Imperiului Austro-Ungar și al Regatului României, modul în care organismele guvernamentale au reacționat și s-au confruntat cu problemele de natură bisericească.

Discutata chestiune a autonomiei catolice maghiare, efectele sale, structura sa și natura sa juridică și canonică, precum și influențele sale asupra Bisericii Greco-Catolice nu pare să fi fost tratată până astăzi din punct de vedere canonic, fapt care constituie și originalitatea acestei cercetări doctorale.

Traian-Radu Coste-Seak

*

Predicarea cuvântului lui Dumnezeu. Teologie, misiune, formare

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Predicarea cuvântului lui Dumnezeu. Teologie, misiune, formare, scrisă de pr. dr. Alois Bișoc. Cartea apare în colecția Studii de teologie, formatul 14x20, are 218 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Slujirea predicării cuvântului lui Dumnezeu este cu siguranță una dintre importantele teme teologico-pastorale pe care Magisteriul Bisericii, în decursul veacurilor, le-a analizat și le-a îndeplinit cu cea mai mare fidelitate. Importanța acestei misiuni este în mod insistent scoasă în evidență atât pentru a răspunde mandatului explicit primit de la Cristos de a predica evanghelia la toată făptura (cf. Mc 16,15), pentru că el "vrea ca toți oamenii să se mântuiască și să ajungă la cunoașterea adevărului" (1Tim 2,4), cât și din cauza unei societăți în continuă și rapidă transformare, în care se impun criterii alternative de judecată culturală și comportare morală, îndepărtându-se astfel de principiile și exigențele credinței creștine.

În acest sens, Papa Benedict al XVI-lea, în exortația apostolică postsinodală Verbum Domini, afirmă: "Într-o lume care adesea îl simte pe Dumnezeu ca superfluu sau străin, noi mărturisim, asemenea lui Petru, că numai el are "cuvintele vieții veșnice" (In 6,68). Nu există prioritate mai mare decât aceasta: a-i redeschide omului de astăzi accesul la Dumnezeu, la Dumnezeul care vorbește și ne comunică iubirea sa, ca să avem viață din belșug (cf. In 10,10)".

Cuvântul lui Dumnezeu, în Isus Cristos, a fost pronunțat o dată pentru totdeauna. Sfânta Scriptură este mărturia autentică a acestui Cuvânt, este documentul credinței creștine și, de aceea, predica, "întreaga propovăduire a Bisericii, ca și religia creștină însăși, trebuie să fie, așadar, hrănită și călăuzită de Sfânta Scriptură".

Teologia contemporană continuă să împartă această proclamare a cuvântului lui Dumnezeu în trei momente. Criteriul de împărțire este scopul pe care îl are predica, și anume credința, întâlnirea cu Dumnezeu în Isus Cristos. Astfel, primul moment este kerigma sau prima vestire, sau evanghelizarea, sau predica misionară, care este destinată celor care nu cred în Cristos și care are ca scop acceptarea credinței. Al doilea moment este constituit de cateheză și este pentru cei care au primit evanghelia și are ca scop de a prezenta conținuturile credinței în mod sistematic. Al treilea moment este predica liturgică sau omilia, care se face în timpul celebrărilor liturgice, în special în cadrul sfintelor Liturghii de duminică și de sărbătoare, și are ca scop de a-i face pe creștini să crească într-o credință conștientă, o speranță motivată și o caritate activă. A produce credința, a cunoaște credința și a trăi credința, acestea sunt trei specificări ale credinței căreia îi corespund cele trei momente sau forme de predică.

În volumul de față nu ne vom ocupa de toate cele trei faze ale predicării cuvântului lui Dumnezeu, ci în prima parte vom trata în general despre importanța acestei misiuni, despre predicarea cuvântului lui Dumnezeu în Sfânta Scriptură și în istoria Bisericii, doctrina conciliară și postconciliară, natura și dimensiunile predicii, slujitorul predicării cuvântului, pentru ca în a doua parte să tratăm mai mult despre omilie, despre pregătirea și proclamarea ei. Am spus "mai mult despre omilie" pentru motivul că în a doua parte multe din cele afirmate despre pregătirea și proclamarea omiliei sunt importante pentru orice fel de predică. Același lucru trebuie spus și pentru prima parte, unde multe dintre afirmațiile despre predică sunt valabile și pentru omilie. Prin aceasta nu vrem să dăm impresia că facem confuzie între predică și omilie, predica fiind mai generală decât omilia, care se ține în cadrul unei celebrări liturgice și se bazează pe textul sacru.

Trebuie să recunoaștem că manualele care au tratat despre tematica predicării cuvântului lui Dumnezeu, în general manualele de omiletică, după cum sunt numite ele de obicei, au suferit întotdeauna din cauza lipsei unei baze teologice solide. Această materie teologico-pastorală se află și astăzi încă în fază de regândire și de reconstrucție. De aceea, fără a avea pretenția de a face un curs complet de omiletică, de a face o tratare exhaustivă a acestei tematici, sperăm totuși ca acest volum să constituie o contribuție în plus pentru teologia misiunii predicării cuvântului lui Dumnezeu, pentru o practicare corectă și eficientă a sa, pentru redescoperirea valorii și importanței sale atât pentru predicator, cât și pentru cei care ascultă cuvântul, amintindu-ne în acest sens de îndemnul apostolului Paul către Timotei: "Ai grijă de tine și de învățătură, stăruie în acestea, căci, făcând astfel, te vei mântui și pe tine, și pe cei care te ascultă" (1Tim 4,16).

Alois Bișoc

*

Sufletele din purgator în viziunile misticilor

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Sufletele din purgator în viziunile misticilor, scrisă de pr. Irinel Iosif Iosub. Cartea apare în colecția Cateheză, formatul 14x20, are 218 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Folosim deseori în rugăciunile noastre invocația communio sanctorum (împărtășirea sfinților), mai ales când facem referință la trupul mistic al lui Cristos, Biserica. După cum știm, Biserica este formată din trei stări. Prima stare o constituie Biserica luptătoare de pe pământ, formată din toți cei botezați care se află pe drumul mântuirii. Avem apoi Biserica triumfătoare a sfinților din cer, adică a acelor suflete care au trăit pe pământ în harul lui Cristos și acum se bucură, în cer, de răsplata comuniunii veșnice cu Dumnezeu. Și a treia stare este Biserica ispășitoare a celor care se află încă în starea de purificare în purgator, înainte de a ajunge în bucuria deplină în ceruri.

În cartea Sufletele din purgator în viziunile misticilor, pe care o prezentăm acum cititorilor noștri, părintele Irinel Iosif Iosub, paroh de Siret (Suceava), a dorit să trateze tocmai despre această din urmă stare a Bisericii, și anume despre sufletele care se purifică în purgator, stare despre care se vorbește foarte puțin în zilele nostre. Specificul acestui studiu este că părintele Iosub ne aduce în actualitate atât învățătura Bisericii despre purgator, cât și viziunile pe care anumiți mistici le-au avut despre sufletele din Purgator.

Cartea, împărțită în 12 capitole, tratează următoarele teme: "Ce este purgatorul?", "Doctrina Bisericii despre purgator", "Revelațiile misticilor despre purgator", "Cum pot fi ajutate sufletele din Purgator", "Relația sufletelor din purgator cu noi, cei de pe pământ", "Floricelele" (misticii) care au avut viziuni despre sufletele din purgator. Ultimele două capitole, ca o încununare a întregului subiect, vorbesc despre "îndurarea lui Dumnezeu" și "Dumnezeu este iubire".

Subiectul acestei cărți poate să fie surprinzător pentru unii, mai ales pentru acei care pun viața prezentă sub domnia utilului și a plăcutului și nu pot trece dincolo de aspectul material al vieții. Acestora, dar și acelora care cred și speră în comuniunea sfinților le recomandăm această carte, pentru a-și motiva și mai mult credința și speranța că, încă de pe acest pământ, iubirea lui Dumnezeu ne conduce la comuniunea deplină cu toți sfinții în ceruri, în împărăția sa veșnică.

Gabriel Cochiorca

* * *

Din istoria comunităților catolice din Moldova,
Silviu Văcaru, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-171-9, 17x24 cm, 284 p., 25 lei

Dinamica păstoririi Biserici Romano-Catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent. Vol. 1: Nicolae Iosif Camilli, Dominic Jaquet, Alexandru Theodor Cisar, Mihai Robu,
Iosif Tamaș, coord., Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-179-5, 17x24 cm, 344 p., 30 lei

L'autonomia cattolica d'Ungheria e gli effetti giuridico-canonici sulla Chiesa Greco-Cattolica Romena. L'influenza sullo status della Chiesa greco-cattolica romena e il suo rapporto con lo Stato,
Traian-Radu Coste-Seak, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-185-6, 17x24 cm, 266 p., 25 lei

Predicarea cuvântului lui Dumnezeu. Teologie, misiune, formare,
Alois Bișoc, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-182-5, 14x20 cm, 218 p., 20 lei

Sufletele din purgator în viziunile misticilor,
Irinel Iosif Iosub, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-186-3, 14x20 cm, 218 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat