Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a II-a de peste an - B

În sulul cărții este scris despre mine că trebuie să fac voința ta, Dumnezeule (cf. Ps 40,8).

Botezul pe care Isus l-a primit în râul Iordan a însemnat pentru el recunoașterea publică din partea Tatălui și a Duhului Sfânt, ca Fiul preaiubit al lui Dumnezeu și ca Mesia, Mântuitorul lumii. Dar înainte de jertfa de sine de pe cruce, prin care va obține eliberarea de orice fel de sclavie și de moarte, pentru fiecare om care va crede în el, dar și intrarea în viața și fericirea veșnică, el și-a început munca apostolică printre iudei și păgâni, pentru a împlini planul lui Dumnezeu de a forma noul său popor ales, Biserica sa, un popor de credincioși peste care să reverse toate darurile și mântuirea sa.

Chemarea lui Dumnezeu de a intra în rândurile noului său popor ales, Biserica, începe cu chemarea la convertire, la cunoașterea planului divin de mântuire, și la cooperarea împlinirii acestui plan. Iar această chemare a început încă din Vechiul Testament, prin chemarea lui Abraham și a patriarhilor, prin chemarea lui Moise și a judecătorilor, prin chemarea lui Samuel și a profeților, prin chemarea lui David și a regilor, prin chemarea lui Iov și a tuturor drepților. Toți aceștia, prin răspunsurile lor conforme cu așteptările lui Dumnezeu, deși făceau parte din vechiul popor ales, aparțineau deja la noul popor ales și au fost mântuiți prin credință. Dumnezeu a făcut din ei modele de răspuns la chemarea sa la mântuire adresată tuturor oamenilor.

Deși vorbim de chemarea lui Samuel și de răspunsul bun dat de el și de toți ceilalți eroi ai credinței, modelul perfect de răspuns la chemarea sa lui Dumnezeu este în Cristos, care atunci când Dumnezeu l-a chemat la împlinirea planului său de mântuire a lumii, prin moarte și înviere, nu a ținut morțiș la egalitatea sa cu Dumnezeu, dar s-a lepădat de sine, s-a făcut ascultător până la moartea pe cruce (cf. Fil 2,8): "Iată, vin, Doamne, ca să fac voința ta" (Ps 40,8)!

Să ne oprim puțin la chemarea lui Samuel, pentru a înțelege și chemarea noastră. Dumnezeu l-a chemat pe acesta la cunoașterea sa, a planului său de mântuire și la cooperarea cu el. Până atunci el nu-l cunoștea pe Domnul (cf. 1Sam 3,7) și trăia în mijlocul exemplelor rele date de Hofni și Fineas, fii corupți și necredincioși ai preotului Eli (cf. 1Sam 2,22-26). Tot astfel Dumnezeu, fiindcă ne iubește, ne-a chemat pe fiecare la mântuire, nu numai când nu-l cunoșteam, nu numai când eram fără putere, ci pe când noi înșine eram păcătoși (cf. Rom 5,6-8). Apoi, așa cum Dumnezeu l-a chemat pe Samuel la cunoașterea și slujirea sa, pe când era încă copil, tot astfel el ne cheamă la cunoașterea și slujirea sa tot din copilărie (cf. Prov 23,26). Așa cum în cazul lui Samuel Dumnezeu s-a folosit de îndrumările și ajutorul preotului Eli pentru ca acesta să poată înțelege chemarea sa și să răspundă bine, tot astfel, astăzi, el se folosește de îndrumările și ajutorul preoților Bisericii sale pentru ca oamenii să înțeleagă chemarea lor și să răspundă bine. Și așa cum Samuel, deși l-a înlocuit pe preotul Eli la conducerea poporului, care avea copii răi și era neputincios, i-a purtat recunoștință și respect, tot astfel și noi trebuie să purtăm recunoștință și respect preoților și îndrumătorilor spirituali care ne-au ajutat să înțelegem chemarea lui Dumnezeu la mântuire și să-i putem da un răspuns bun.

Dar Isus la chemarea primilor săi apostoli, ca și în cazul chemării lui Samuel, s-a folosit de îndrumători spirituali. Astfel, Andrei și Ioan n-ar fi răspuns niciodată la chemarea lui Isus dacă nu l-ar fi auzit pe învățătorul lor, sfântul Ioan Botezătorul, proclamându-l pe Isus care trecea drept Mielul lui Dumnezeu. (cf. In 1, 29). Apoi, dacă nu ar fi fost Ioan Botezătorul care să pregătească calea spre Isus (cf. In 1,23), ei niciodată n-ar fi știut cine este Isus, nu s-ar fi dus după Isus, n-ar fi știut unde locuiește, n-ar fi devenit ucenicii lui Isus (cf. In 1,35-40). Petru și Iacob n-ar fi răspuns chemării lui Isus dacă frații lor, Andrei și Ioan, nu le-ar vorbit mai înainte despre Isus (cf. In 1,41). Scepticul Natanael nu ar fi ajuns să creadă în Isus, dacă mai înainte prietenul său Filip nu i-ar fi vorbit despre Isus (cf. In 1,43-50). Sfântul apostol Paul nu ar fi crezut în Isus, chiar cu doborârea de pe cal, dacă mai înainte pe când era vrăjmaș al lui Dumnezeu n-ar fi auzit predica lui Ștefan, dacă nu i-ar fi văzut martiriul generos și Ștefan nu s-ar fi rugat pentru el (cf. Fap 7,51-60).

Aici este bine de punctat un lucru foarte important de știut, pentru a nu rătăci de la credință și de la calea adevărului. Dumnezeu a voit să cheme oamenii la mântuirea și fericirea sa, realizată prin Cristos și Duhul Sfânt, prin membrii Bisericii sale. De aceea nimeni nu se boteză singur, nimeni nu se spovedește singur, nimeni nu se mântuiește de unul singur, nimeni nu pornește în misiune de unul singur, ci totul se face prin Biserică.

Sfântul apostol Paul, în lectura a doua de astăzi, ne vorbește și chemarea tuturor oamenilor la o viață conformă cu evanghelia. Mai exact, sfântul Paul ne cheamă la o viață creștină care refuză orice formă de desfrânare, căci desfrânarea întinează ființa creștinului, trup și suflet, creată de Dumnezeu și răscumpărat prin sângele lui Cristos. Desfrânarea întinează trupul și sufletul creștinului făcut un templu al său și templu al Duhului Sfânt, destinat învierii viitoare (cf. 1Cor 6, 6,13c-15a.17-20). Apoi, trebuie să fugim de desfrânare, pentru că întunecă rațiunea ca să nu audă chemarea la mântuire și să nu înțeleagă planul divin de mântuire. Ea așterne uitarea peste faptul că trupurile noastre sunt membre ale lui Isus Cristos și rătăcește de la adevărul credinței pe cei botezați, transformându-i în lupi pe cei care au fost chemați să fie oițele Domnului.

Nu este păcat pe care Dumnezeu să nu-l poată ierta. Nu este timp în care Dumnezeu să-și retragă chemarea sa la mântuire față de nici un păcătos. Dar omul se poate împotrivi și se poate răzvrăti atât de mult contra lui Dumnezeu, încât conștiința lui să nu mai reacționeze la dragostea sa. Biblia spune: "Un om care se împotrivește tuturor mustrărilor va fi zdrobit deodată și fără leac" (Prov 29,1).

Despre Felix, dregătorul roman în fața căruia a apărut Paul, ni se spune următorul lucru: "Pe când Paul vorbea despre neprihănire, despre înfrânare și despre judecata viitoare, Felix, îngrozit, a zis: "De astă dată du-te, când voi mai avea prilej te voi chema" (Fap 24,25). Și împăratul Agripa i-a spus lui Paul, care îi vestea evanghelia: "Tare mai vrei tu să mă îndupleci ca să mă fac creștin!" (Fap 26,28).

După ce Hermann Goering (1893-1946), celebrul nazist, a fost închis în timpul procesului și înainte de executarea sentinței, preotul închisorii a venit să stea de vorbă cu el. Preotul i-a explicat nevoia de a se pregăti pentru întâlnirea cu Dumnezeu. În timpul discuției, Goering a ridiculizat adevărurile credinței și a refuzat să accepte faptul că Cristos a murit pentru oamenii păcătoși. Aceasta era o negare conștientă a puterii sângelui lui Cristos. "Moartea este moarte", a fost ideea conținută în ultimele lui cuvinte. Când preotul i-a vorbit despre speranța întâlnirii cu fiica sa în ceruri, deținutul a răspuns: "Ea crede în felul ei, eu în al meu". Preotul era foarte mâhnit când a părăsit celula lui. În mai puțin de o oră, Goering s-a sinucis. Dumnezeu îl chemase pe acest om, dar el refuzase să răspundă.

Dar au fost și persoane care au răspuns chemării la convertire și au fost salvate. La 10 septembrie 2001, un preot american, pe nume Bill Fay, se afla într-un avion al companiei American Airlines. Bill Fay i-a înmânat unei stewardese un pliant cu conținut evanghelic. Puțin mai târziu a venit la locul pe care ședea Bill Fay și l-a întrebat: "Ce dorește Dumnezeu de la mine?" "Viața dumneavoastră", a răspuns Bill Fay. Câteva minute mai târziu, chiar acolo în avion, ea și-a mărturisit păcatele în fața preotului și l-a primit pe Isus mântuitorul în sufletul ei. A doua zi, 11 septembrie 2001, același avion al companiei American Airlines a fost condus de o mână teroristă în unul din turnurile gemene, World Trade Center. Pe lista celor morți s-a găsit si numele acelei stewardese. La numai după câteva ore de la întoarcerea ei la Dumnezeu, ea a intrat în slava veșnică a lui Isus. "Astăzi dacă auzi glasul Domnului nu vă împietriți inimile voastre" (Evr 4,7).

Misiunea de salvator de suflete, misiune pe care a împlinit-o Isus și apostolii la început (dar misiunea de salvator de suflete după înălțarea lui Isus la cer a trecut la unul fiecare din ucenicii lui) va dura până la cea de-a doua sa venire, când el va răsplăti pe fiecare după faptele sale (cf. Mt 28,19; Mc 16,15; Fap 1,8). Nu este lucrare mai măreață pe lumea aceasta ca acea de a vesti evangheliei mântuirii. "Acum, așa vorbește Domnul, cel care m-a plăsmuit în sânul mamei ca să fiu slujitorul lui, ca să-l întorc pe Iacob și să-l adun pe Israel. El zice: "Este puțin să fii slujitorul meu, ca să ridici triburile lui Iacob și să-i aduci înapoi pe cei rămași ai lui Israel. Te-am pus lumină pentru popoare, ca să fie mântuirea mea până la marginile pământului" (Is 50,5-6).

Felix Neff (1798 - 1829), un pastor elvețian, a trecut odată pe lângă o casă care părea să fie a unor oameni bogați. El simțea dorința să le aducă acestora vestea despre mântuirea lui Dumnezeu. A sunat la ușa și o fată din casă i-a deschis: "Locuiește Cristos în această casă?" "Nu, a răspuns fata!" Felix Neff a replicat: "Dacă Cristos nu locuiește aici, această casă nu poate să fie fericită, iar eu nu pot poposi aici." Aceste cuvinte au avut darul să facă acea familie să devină credincioasă. "Ferice de omul care își pune încrederea în Domnul" (Ps 40,4).

Câtă vreme trebuie să lucrăm în via Domnului? Până când Domnul zice: "Destul" (cf. Mt 24,14); până când el zice: "S-a sfârșit" (cf. In 19,30); până când vom putea spune împreună cu Paul "mi-am isprăvit alergarea" ( cf. 2Tm 4, 7); până când evanghelia va fi propovăduită în întreaga lume (cf. Ap 14, 6-7).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat