Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

Fericitul Ieremia Stoica din Valahia. O invitație la unitate

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Fericitul Ieremia Stoica din Valahia. O invitație la unitate, scrisă de Francesco Saverio Toppi și tradusă în limba română de fr. Iulian Ghiurca OFMCap. Cartea apare în colecția Viețile sfinților, formatul 14x20, are 164 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Cel care privește cu atenție viața unui sfânt, indiferent dacă acesta a trăit în primele veacuri ale creștinătății, în Evul Mediu, în Epoca Modernă sau în perioada contemporană, nu poate să nu rămână surprins cel puțin de transparența cu care acesta reușește să facă vizibile harul, iubirea, milostivirea și bunătatea lui Dumnezeu. Sfinții sunt cei care, de-a lungul vieții lor, au dus o muncă neobosită de purificare a sufletului lor, de renunțare la ei înșiși, de apropriere față de Dumnezeu.

Ei sunt cei care, în adâncul ființei lor, au înțeles că Isus Cristos, acest mare și neobișnuit Învățător, era nu doar un simplu "om al lui Dumnezeu", ci era chiar Fiul lui Dumnezeu. Ei au ținut să transmită și altor oameni experiențele lor spirituale unice, precum și generațiilor viitoare ca pe niște comori neprețuite din care merită să se împărtășească toți oamenii.

Sfânta Ecaterina Labouré, la îndemnul Sfintei Fecioare Maria, a rostit următoarele cuvinte cu privire la acești "martori ai credinței și mărturisitori privilegiați ai Tradiției": "Sfinții captează raze pe care lâncezeala noastră le stinge". Fără sfinți și fără comemorarea sfinților din epocile trecute, creștinismul s-ar afla într-o profundă dificultate de le a vorbi oamenilor din lumea contemporană.

Astfel, Editura Sapientia vine cu un nou model demn de urmat, în persoana fericitului Ieremia Stoica din Valahia. Prin biografia (publicată cu ocazia beatificării, care a avut loc la 30 octombrie 1983) acestui mare mărturisitor valah (adică român care a trăit și a murit la Napoli în 1625), Mons. Francesco Saverio Toppi dorește să evidențieze, garantând totodată o foarte scrupuloasă atenție față de documente, figura umilă și puternică, senină și eroică în slujba săracilor și a fraților bolnavi. Biografia, expusă într-un stil clar și cursiv, conservă validitatea sa de douăzeci de ani de când a văzut lumina tiparului.

Privilegiul de a avea această importantă lucrare în limba română, sub titlul de Fericitul Ieremia Stoica din Valahia. O invitație la unitate, ne este oferit de către fratele Iulian Ghiurca OFMCap, cel care a realizat traducerea ei din limba italiană.

Această biografie este împărțită în șase capitole având ca fir roșu mesajul fratelui Ieremia din Valahia. Acest mesaj poate fi exprimat prin două cuvinte sugestive și, totodată, foarte simple: contemplație, îmbinată în mod minunat cu acțiunea. Viața sa ne dă mărturie că aceste cuvinte, aceste atitudini, contemplația și acțiunea, au stat la baza drumului său parcurs înspre Dumnezeu. De asemenea, viața sa a fost dăruită în totalitate slujirii aproapelui: uita de sine de dragul de a-i face fericiți pe ceilalți în lucruri mari și mici. Alinarea unei suferințe, procurarea unei bucurii fraților erau ocupațiile sale cotidiene.

Autorul Francesco Saverio Toppi adaugă la această biografie și un Apendice în care sunt publicate unele intervenții valoroase ce au precedat și au urmat evenimentul beatificării sale de către sfântul Papă Ioan Paul al II-lea cum ar fi: discursul sfântului Ioan al XXIII-lea pentru proclamarea eroismului virtuților fericitului Ieremia, discursul sfântului Ioan Paul al II-lea la beatificarea lui Ieremia Valahul, un studiu al istoricului român Ion Dumitru-Snagov asupra "Cadrului istoric al vieții Fericitului Ieremia din Valahia (1556-1625)" etc.

De asemenea, la final ne sunt oferite mai multe rugăciuni în cinstea fericitului Ieremia.

Recomandăm această biografie nu doar celor interesați de viețile pline de învățăminte ale celor care s-au dedicat în totalitate cauzei lui Dumnezeu, ci și tuturor celor care doresc să găsească în fericitul Ieremia un veritabil model de urmat în viața de credință. Ieremia oferă, prin atitudinea sa, fizionomia foarte atrăgătoare a umilului frate capucin. De această virtute are mare nevoie lumea modernă, sătulă de orice fel de complicație și de confuzie și, mai ales, înfierbântată de egoism.

*

Suferința lui Dumnezeu

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Suferința lui Dumnezeu, scrisă de François Varillon și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", formatul 14x20, are 108 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 12 lei.

Fericita Tereza de Calcutta spunea: "O inimă bucuroasă este rezultatul normal al unei inimi care arde de iubire". De asemenea, sculptorul român Constantin Brâncuși afirma cu multă convingere și fără resentimente următoarele: "În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie, nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie pe care o poți culege de oriunde și oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat, este sentimentul permanentei copilării în viață".

La aceeași bucurie ne îndeamnă și François Varillon la începutul lucrării sale, pe care o prezentăm acum cititorilor noștri, Suferința lui Dumnezeu. Cartea apare în limba română grație traducerii realizate de dl. Andrei Adam-Motyka, după originalul francez, La souffrance de Dieu (Paris 1975).

Poate părea paradoxal acest îndemn la bucurie dacă avem în vedere titlul lucrării. Autorul însă, înainte de a da un alt răspuns cititorilor, în cele cinci părți ale lucrării, la întrebările: "Este posibil ca Dumnezeu să sufere? Se poate concepe că nu suferă deloc?", dorește ca în mintea și în inima cititorilor săi să se imprime, ca afirmație fără reticențe, acest concept de "bucurie": bucuria veșnică a lui Dumnezeu, bucuria sperată de oameni. Acest cuvânt, în opinia autorului, este esențial pentru credința noastră.

De-a lungul istoriei, paradoxul unui Dumnezeu umil li s-a părut multora violent. Dar un Dumnezeu care suferă este cu atât mai paradoxal. François Varillon afirmă că "dacă Dumnezeu suferă, nu poate fi vorba despre o emoție oarecare, într-un anume fel, marginală, sau care înflorește fără să neliniștească. Nimic nu este accidental în Dumnezeu. Dacă Dumnezeu suferă, suferința sa are aceeași dimensiune ca și ființa sa și ca bucuria sa. Dimensiune fără dimensiune. Fără limite. Infinită".

Așadar, autorul încearcă să demonstreze în paginile acestei cărți, prin numeroase citate elocvente, atât biblice cât și de ordin speculativ, că suferința lui Dumnezeu este strâns legată de bucuria lui: există o unitate incontestabilă între aceste două concepte. În acest sens, sunt elocvente cuvintele sale: "Dacă Dumnezeu n-ar fi fost Fericire infinită, ar fi total lipsit de sens să ne întrebăm cu privire la suferința sa".

Recomandăm această lucrare tuturor celor care doresc să afle un răspuns la întrebări ca: "Oare Dumnezeu suferă la fel cum suferă și oamenii?", "Dacă Dumnezeu este «Absolutul», cum poate fi compatibil cu esența sa ceva care este negativ - suferința?", dar și celor doresc să găsească un fundament biblic pentru o temă atât de veche dar, în același timp, atât de nouă, cum este aceea a suferinței.

*

Umilința lui Dumnezeu

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Umilința lui Dumnezeu, scrisă de François Varillon și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția Spiritualitate, formatul 14x20, are 158 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Piramidele vorbesc despre conducătorii de odinioară ai Egiptului, faraonii. Sanherib al Asiriei, Alexandru cel Mare al Greciei sau Iulius Caesar al Romei au rămas și ei în istorie. Putem spune că aceste personalități au avut ceva în comun: nu și-au făcut o reputație de persoane cu adevărat umile.

Ar putea oare cineva să-și imagineze că vreunul dintre conducătorii menționați i-ar fi căutat adesea pe supușii lor umili, care aveau nevoie de un cuvânt bun, de o mângâiere? Cel mai probabil, nu! Nu ni-i putem imagina nici trecând pragul unor case sărăcăcioase pentru a ridica moralul celor care sunt copleșiți de necazuri. Aici se vede, pe lângă multe altele, o diferență dintre ei și Creatorul universului, Dumnezeu.

Cu toate că gloria, măreția lui Dumnezeu este de nepătruns, Cronistul ne spune că "ochii Domnului scrutează tot pământul ca să se arate tare față de cei cu inima neprihănită față de el" (2Cr 16,9). Cea mai grăitoare dovadă de umilință și iubire din partea lui Dumnezeu a fost aceea că l-a trimis pe unicul său Fiu "ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16). Nimeni din întregul univers nu s-a umilit atât de mult cum a făcut-o Dumnezeu pentru a-i ajuta pe oamenii loviți de păcat.

Despre această umilință vorbește și iezuitul francez François Varillon în lucrarea Umilința lui Dumnezeu, pe care o prezentăm cititorilor noștri. Părintele scrie această scurtă reflecție avânt ferma convingere că o trăsătură a lui Dumnezeu este și umilința. El spune că "atunci când mă rog, mă adresez unuia mai umil decât mine; când eu îmi mărturisesc păcatul, îi cer iertare unuia mai umil decât mine; dacă Dumnezeu nu ar fi umil, eu aș ezita să-i spun iubire infinită".

Lucrarea apare în limba română grație traducerii realizate de dl. Andrei Adam-Motyka din originalul francez, L'humilité de Dieu" (Paris 1974). Cu toate că au trecut patruzeci de ani de la prima ediție a acestei opere, ea nu-și pierde actualitatea. Este structurată în trei părți și are ca temă un gând al lui Meister Eckhart, pus drept cheie de lectură la începutul operei: "Virtutea care poartă numele de umilință este înrădăcinată în profunzimea divinității".

Prima parte, "A-l demonstra pe Dumnezeu", este o introducere la întregul discurs al autorului. Concepția sa cu privire la această temă provine din experiența spirituală proprie, fiind totodată și rodul unei îndelungate și susținute munci de cunoaștere și aprofundare a marilor mistici și a marilor poeți. Cu toate acestea, abordarea sa integrează și raționalitatea teologiei dogmatice, ca o modalitate de deschidere față de acest grandios mister, și nu ca o reducere sau o voalare a lui.

A doua parte, "Intensitate de umilință", este "inima" operei. Varillon, plecând de la principiul, "Dacă Dumnezeu este iubire, este umil", aprofundează acest mister, jonglând cu cele două concepte și ajungând la concluzia că umilința omului nu este altceva decât o participare la umilința lui Dumnezeu. Creatorul singur este umil; omul nu este astfel, decât în măsura în care își recunoaște propria neputință de a fi.

A treia parte, "Transfigurare a unei înjosiri", are ca figură centrală cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi, Isus Cristos. "Umilința lui Dumnezeu este modul său de a fi; cea a lui Isus, la fel", afirmă autorul.

Recomandăm această carte tuturor celor care doresc să descopere modul în care Dumnezeu poate primi acest atribut de "umil", dar și celor care vor să descopere izvorul acestei virtuți, Dumnezeu, așa cum îl prezintă acest cunoscut autor iezuit, François Varillon.

Laurențiu Turbuc

* * *

Fericitul Ieremia Stoica din Valahia. O invitație la unitate,
Francesco Saverio Toppi, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-181-8, 14x20 cm, 164 p., 15 lei.

Suferința lui Dumnezeu,
François Varillon, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-169-6, 14x20 cm, 108 p., 12 lei.

Umilința lui Dumnezeu,
François Varillon, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-184-9, 14x20 cm, 158 p., 15 lei.

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat