Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: O Biserică tânără, mărturie a bucuriei Evangheliei

"O Biserică tânără, mărturie a bucuriei Evangheliei" a fost tema celui de-al IV-lea Congres European pentru Pastorația Tineretului organizat la Roma, în perioada 11-13 decembrie 2014, de Consiliul Pontifical pentru Laici și Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE) și care a readus în prim plan realitățile și provocările cu care se confruntă Europa în ceea ce privește pastorația tinerilor.

România a fost reprezentată la această întâlnire de PS Virgil Bercea, episcop responsabil cu pastorația tineretului în cadrul Conferinței Episcopilor din România, părintele Felix Roca, responsabil cu pastorația tineretului în Dieceza de Iași, părintele Radu Tălpălariu, responsabil al Departamentului de Tineret din Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla și coordonator al Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic care va avea loc la Cluj-Napoca anul următor, Raluca Fernea, reprezentanta tinerilor implicați în pastorația tineretului.

"După cele trei întâlniri din anii '90, voi reluați «să mergeți împreună pe drumurile Europei». Vă invit să vă dați seama că, mergând, în timp ce vorbim și discutăm împreună, Isus personal se apropie și merge cu noi (cf. Lc 24,15). Ca discipolii din Emaus, să lăsăm ca el să ne deschidă ochii pentru a-l recunoaște, ajutându-ne să găsim în el însuși sensul acestei dificile, dar pasionante bucăți de istorie pe care ne este dat să o trăim împreună. Voi care lucrați în domeniul pastorației tineretului faceți o muncă prețioasă pentru Biserică. Tinerii au nevoie de această slujire: de adulți și de vârsta lor maturi în credință care să-i însoțească pe drumul lor, ajutându-i să găsească drumul care conduce la Cristos. Mai mult decât în promovarea unei serii de activități pentru tineri, această pastorație constă în a merge cu ei, însoțindu-i personal în contextele complexe și uneori dificile în care sunt cufundați" au fost cuvintele papa Francisc adresate participanților la lucrările acestui congres.

În salutul de deschidere adresat de către card. Stanisław Ryłko, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici, acesta a ținut să sublinieze faptul că, pentru a putea reda speranța în viitorul Europei, trebuie să avem grijă de generațiile de tineri de astăzi și că "noi toți, care sunteți prezenți aici și care lucrăm în pastorația tineretului, avem datoria de a ajuta tinerele generații să pronunțe un «da» curajos la chemarea lui Dumnezeu. Tinerii noștri [...] au nevoie să fie însoțiți cu respect, dedicație și răbdare pe străzile grele pe care le au de parcurs în timpul nostru". Tot în cadrul acestei intervenții card. Angelo Bagnasco, președintele Conferinței Episcopilor din Italia și vicepreședinte Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, a menționat faptul că e de datoria tuturor să contribuim cu adevărat la misiunea de evanghelizare deoarece "o persoană este completă atunci când îi poartă pe ceilalți în suflet" și că nu există specialiști ai evanghelizării. Specialistul este persoana botezată. "Dacă cineva a trăit cu adevărat experiența iubirii lui Dumnezeu care l-a salvat, atunci nu are nevoie de mult timp pentru a se pregăti să meargă și să-l vestească, nu poate să aștepte să participe la multe lecții și instrucțiuni".

A urmat apoi intervenția doamnei Valérie Becquet, sociolog și profesor la Universitatea Cergy-Pontoise din Franța. Aceasta ne-a expus realitatea tinerilor europeni, care sunt dificultățile și așteptărilor lor, dar și punctele pozitive ale acestora. Cadrul complex pe care l-a sintetizat prezentând patru modele de integrare socială și însoțire a tinerilor până la vârsta adultă: individualism meritocratic prezent în societatea britanică, societatea care ajută dezvoltarea personală prezentă în țările nordice, apartenența familială în țările din sudul Europei și integrarea socială ce caracterizează țările central europene. Potrivit doamnei sociolog trebuie avute în vedere diferitele aspecte care definesc tinerii din ziua de azi, pornind de la valorile țărilor în care aceștia trăiesc, deoarece evanghelizarea nu poate fi construită uniform, fiind necesar ca fiecare țară să țină cont de propria realitate în modelul de evanghelizare pe care îl propune.

Mons. Wojciech Polak, arhiepiscop mitropolit de Gniezno și Primat al Poloniei în intervenția "Biserica în dialog cu noile generații în contextul actual de urgență educativă" a subliniat faptul că dialogul cu noile generații trebuie să plece de la contextul actual pe care tinerii îl trăiesc, iar drumul comun parcurs de tineri și de Biserică trebuie să îi ajute pe aceștia să își pună întrebări profunde, chiar dacă acestea pot să schimbe radical direcțiile de viață. Totodată a menționat faptul că cei care educă sunt cu adevărat autentici doar atunci când dăruiesc o parte din ei celorlalți.

Grupurile de discuții care au urmat în partea a doua a zilei încercat să răspundă la întrebările: "Îl mai caută tinerii pe Cristos? Cum ajunge Biserica la tineri? Cât timp și resurse investește Biserica în tineri? Există o preocupare în «a ieși spre lume» din biserici și a merge în întâmpinarea celor care sunt departe?" În cadrul lucrărilor în plenară s-au prezentat concluziile grupurilor de discuții. Seara s-a încheiat cu Liturghia prezidată de cardinalul Stanisław Ryłko.

Ziua de vineri, cea de-a doua zi a congresului, având ca temă "Evangelii Gaudim: să ne lăsăm interpelați de bucuria evangheliei" a debutat cu intervenția părintelui Fabio Attard, consilier general al salezienilor pentru pastorația tineretului, care s-a axat pe tema "Aceasta este casa noastră". "Trebuie să pornim de la conștientizarea că aceasta este casa noastră - a spus pr. Fabio - acesta este spațiul și timpul în care Dumnezeu ne-a trimis [...] Darul pe care îl avem dorim să-l împărtășim, experiența credinței nu este o experiență exclusivă sau închisă: povestea fiecărui tânăr în această casă este pentru noi o chemare. Tinerii astăzi sunt orfani cu părinți în viață, nomazi care caută puncte de referință fixe".

A urmat o masă rotundă cu Mons. Xavier Novelli Gom?, episcop de Solsona, Spania, sr. Nathalie Becquart, directoarea serviciului național de pastorația tineretului din Franța, Mons. Donal McKeown, episcop de Derry, Irlanda, și pr. Gregorio Suchodolski, director al Biroului Național de pastorația tineretului din Polonia și secretar organizator al ZMT Cracovia 2016, a căror experiență a arătat că inovația și dinamismul, curajul și fantezia au fost punctele cheie care au condus la o pastorație a tineretului mai dinamică și vie.

Grupurile de discuții din cea de-a doua zi au fost mai dinamice, fiind compuse din episcopi, responsabili și tineri și au avut ca aspect principal curajul de a inova pornind de la întrebările: "Care sunt semnele de inovare care se pot desprinde din pastorația tinerilor în țările noastre, fie la nivel național, cât și local? În ce mod pastorația tinerilor răspunde la solicitările documentului Evangelii gaudium? Ce impact a avut Evangelii gaudium în Biserica locală?". Seara s-a încheiat cu Liturghia prezidată de episcopul Josef Clemens, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici.

Ultima zi a congresului, care a avut ca temă "Discipoli misionari în lumea de azi", a început cu prelegerea profesorului Franco Nembrini care a subliniat ideea de a-i ajuta pe tineri să descopere imensul lor potențial pentru bine și frumusețe și, totodată, faptul că întotdeauna trebuie pornit cu optimism în educarea tinerelor generații, deoarece "Dumnezeu în fiecare dimineața modelează suflete și dă respirul unor noi generații." Problema generației de tineri de astăzi, a afirmat profesorul Nembrini, este să găsească adulți cărora să nu le fie teamă de ceea ce sunt, să aibă curajul de a povesti despre credință, despre frumusețe și de a accepta generațiile de tineri așa cum sunt și nu de a spune: "Aș ține la tine dacă ai fi așa sau altfel".

Prima parte a zilei a continuat cu o masă rotundă cu tineri care au dat mărturie despre bucuria de a vesti evanghelia în diferite medii în care activează, tineri implicații în domeniul social și în politică. Lucrările au continuat cu intervenția pr. Michel Remery despre influența Zilelor Mondiale ale tineretului asupra pastorației tinerilor din Europa.

Fericiți de a-l purta pe Cristos pe străzi, în piețe, în fiecare colț al pământului (EG 106) a fost ultima parte a congresului care s-a axat pe mărturii ale tinerilor care-l fac cunoscut pe Dumnezeu. Au luat parte la acest moment Teresa din Marea Britanie, Claire și Pierre-Louis din Belgia, Anna din Cehia și părintele Arnaud de la Chemin Neuf, fiecare prezentând modalitățile pe care le folosesc pentru a-l purta pe Cristos tinerilor. Liturghia de final prezidată de Mons. Poniskaitis, din Lituania, a încurajat delegațiile prezente să continue cu mai mult entuziasm și dăruire munca pe care o desfășoară în țările din care provin.

Mai multe informații și diferite materiale despre congres pot fi găsite la adresa www.laici.va.

Raluca Fernea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-13 decembrie: Roma: Al IV-lea Congres European pentru Pastorația Tineretului


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat