Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Hramul comunității romano-catolice românești

Într-o atmosferă specială de sărbătoare, comunitatea românilor romano-catolici din Roma și-a sărbătorit hramul comunității, "Neprihănita Zămislire", luni, 8 decembrie 2014, în biserica "San Vitale" din Roma. Celebrarea euharistică de la ora 16.00 a fost prezidată de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma, fiind însoțit la altar de Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Vasile Petrișor, student la Roma, care a ținut și cuvântul de învățătură, dar și de alți nouă preoți studenți la Roma, din Dieceza de Iași și din Arhidieceza de București. Lor li s-au alăturat un număr mare de persoane consacrate, seminariști și credincioși laici, care au însuflețit sfânta Liturghie. Printre ei s-a aflat și Mihail Banciu, ministru consilier la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun.

Chiar dacă sunt departe de casă, an de an, credincioșii români romano-catolici din Roma sărbătoresc cu mare bucurie hramul comunității lor, "Neprihănita Zămislire", așa cum a amintit și părintele Isidor în cuvântul de bun-venit tuturor celor prezenți în biserica "San Vitale", preoți, seminariști, surori și credincioși romano-catolici, greco-catolici sau ortodocși. Părintele a spus că "Neprihănita Zămislire" este o sărbătoare care amintește și "vorbește despre misiunea femeii, pornind de la misiunea Mariei", iar apoi, pe baza textului din scrisoarea apostolică "Mulieris dignitatem", a evidențiat că în această zi "ne apropiem de Maria pentru a învăța de la ea o lecție de viață care vine de la Dumnezeu și care privește misterul femeii și al mamei: de acest mister suntem cu toții legați în mod indisolubil, de acest mister este legată fața umană sau inumană a societății".

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Vasile Petrișor, din Dieceza de Iași, care studiază la Roma. Pornind de la lecturile zilei, părintele a scos în evidență contrastul dintre păcatul protopărinților noștri, Adam și Eva, și consecințele sale, pe de o parte, și plinătatea harului pe care Dumnezeu a revărsat-o în Maria, pe de altă parte. Privind la Fecioara Maria, neprihănit zămislită, părintele predicator a arătat că omul poate fi admirat așa cum a fost el voit și creat de Dumnezeu și cum arăta înainte de păcat. În același timp, privind la ea, se descoperă "standardul de om" la care Dumnezeu cheamă fiecare persoană. "Ceea ce a fost pentru Maria punctul de plecare în viață este pentru fiecare credincios punctul de sosire. Frumusețea cu care sfânta Fecioară a pornit la drum este frumusețea la care Dumnezeu ne invită pe fiecare dintre noi", a afirmat părintele Vasile.

La ofertoriu, credincioșii care au adus darurile la altar erau îmbrăcați în costume naționale specifice locurilor lor de proveniență.

La finalul sfintei Liturghii toți cei prezenți s-au rugat novena de pregătire la prima sărbătoare a fericitului Anton Durcovici din ziua de 10 decembrie - când credincioșii se vor întâlni iar pentru sărbătoare - totodată având posibilitatea să sărute relicva fericitului Anton. Apoi pr. Isidor Iacovici a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare invitându-i la câteva clipe de bucurie împreună în curtea interioară, clipe trăite după Liturghie printr-o agapă frățească, cu bucate tradiționale românești, și schimb de impresii.

Desigur, sfânta Liturghie, dar și momentele de apoi trăite împreună au fost pentru cei prezenți la sărbătoare și o bună ocazie de a se ruga și a sta împreună pentru întărirea identității comunității catolice românești, putând fi auziți deseori vorbind cu dor despre locurile natale, de unde au venit pentru a câștiga câțiva bani pentru sprijinul familiei.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Hramul comunității romano-catolice românești. Foto: Stefan Stasisin


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat