Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Videomesaj al papei Francisc adresat creștinilor din Mosul refugiați la Erbil (6 decembrie 2014)

În cadrul înfrățirii dintre diecezele de Lyon (Franța) și Mosul (Irak), cardinalul Philippe Barbarin, însoțit de circa o sută de credincioși din Lyon, se află în aceste zile - pentru a doua oare după o primă călătorie din iulie - în vizită la creștinii din Mosul refugiați la Erbil, în Kurdistanul irakian.

Publicăm în continuare transcrierea videomesajului trimis de Papa refugiaților care a fost prezentat astăzi, în cursul vizitei de două zile a cardinalului Barbarin:

Iubiți frați și surori,

Aș vrea să vă salut pe toți și pe fiecare dintre voi, împreună cu cardinalul Philippe Barbarin, care din nouă vă duce preocuparea și iubirea întregii Biserici. Și eu aș vrea să fiu acolo, dar deoarece nu pot călători, o fac așa... dar vă sunt foarte aproape în aceste momente de încercare. Am spus, la întoarcerea mea din călătoria în Turcia: creștinii sunt alungați din Orientul Mijlociu, cu suferință. Vă mulțumesc pentru mărturia pe care o dați; este atâta suferință în mărturia voastră. Mulțumesc! Multe mulțumiri!

Se pare că acolo nu vor ca să existe creștinii, dar voi dați mărturie despre Cristos.

Mă gândesc la rănile, la durerile mamelor cu copiii lor, al bătrânilor și ale refugiaților, la rănile celui care este victimă a oricărui tip de violență.

Așa cum am amintit la Ankara, preocupare deosebită provoacă faptul că mai ales din cauza unui grup extremist și fundamentalist, întregi comunități, în special - dar nu numai - creștinii și yazidii, au pătimit, și încă suferă, violențe inumane din cauza identității lor etnice religioase. Creștinii și yazidii au fost alungați cu forța din casele lor, au trebuit să părăsească toate pentru a-și salva propria viață și a nu renega credința. Violența a lovit și edificii sacre, monumente, simboluri religioase și patrimoniile culturale, ca și cum ar vrea să șteargă orice urmă, orice amintire a celuilalt.

În calitate de conducători religioși, avem obligația de a denunța toate încălcările demnității și ale drepturilor umane.

Eu astăzi aș vrea să mă apropii de voi care îndurați această suferință, să vă fiu aproape... Și mă gândesc la sfânta Tereza a Pruncului Isus, care spunea că ea și Biserica se simțea ca o trestie: când vine vântul, furtuna, trestia se apleacă, dar nu se rupe! Voi sunteți în acest moment această trestie, voi vă aplecați cu durere, dar aveți această forță de a duce înainte credința voastră, care pentru noi este mărturie. Voi sunteți trestiile lui Dumnezeu astăzi! Trestiile care se apleacă în jos cu acest vânt feroce, dar apoi se vor ridica!

Vreau să mulțumesc încă o dată. Îl rog pe Duhul care face noi toate lucrurile să dăruiască fiecăruia dintre voi forță și rezistență. Este un dar al Duhului Sfânt. Și împreună cer cu putere, așa cum am făcut deja în Turcia, o mai mare convergență internațională menită să rezolve conflictele care însângerează țările voastre de origine, să contrasteze celelalte cauze care determină persoanele să-și părăsească patria lor și să promoveze condițiile pentru ca să poată rămâne sau să se poată întoarce. Eu vă urez ca voi să vă întoarceți, ca voi să vă puteți întoarce.

Iubiți frați și surori, sunteți în inima mea, în rugăciunea mea și în inimile și în rugăciunile tuturor comunităților creștine cărora le voi cere să se roage, în mod special pentru voi, în ziua de 8 decembrie, s-o roage pe Sfânta Fecioară Maria să vă păzească: Ea este mamă, ca să vă păzească.

Frați și surori, rezistența voastră este martiriu, rouă care fecundează. Vă rog, vă cer să vă rugați pentru mine, fie ca Domnul să vă binecuvânteze, fie ca Sfânta Fecioară Maria să vă păzească.

Să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat