Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O figură care trebuie vizitată din nou

Sfântul Nicolae conduce la Betleem. Santa Claus vinde...

De Andrea Damacco

Imaginea sa a fost "furată" și vizitată din nou de cea mai vestită băutură din lume, în 180 de țări există cel puțin o biserică ce îl are ca patron, adresate bazilicii din Bari "Sfântul Nicolae" ajung scrisori a mii de copii pentru a-i cere daruri materiale și imateriale. Sfântul Nicolae de Bari, episcop de Myra, este printre sfinții cei mai venerați de tradiția catolică și ortodoxă. De fapt, originile mitului lui Moș Crăciun provin de la el. Însă, păcat că această amintire a fost uitată și înecată în Crăciunul consumist al Occidentului. "Oamenii îmi spun că nu este religios Crăciunul. Dar cum nu este? Crăciunul, Cristos. Poți susține și că nu este religios, dar este așa". Asta spune cucernicul James Rosenthal, episcop anglican și profund cunoscător al sfântului Nicolae. Oaspete la Bari al fundației Myrabilia, cucernicul Rosenthal își ia ca misiune aceea de a redescoperi una dintre tradițiile cele mai profunde ale creștinătății, cea nicolaiană.

Santa Claus este sfântul Nicolae. "Dacă nu recuperăm istoria sfântului Nicolae vom pierde sensul Crăciunului". Afirmația lui Rosenthal ar trebui să fie repetată de mai multe ori. Nu există Crăciun fără sfântul Nicolae: "Este o problemă - continuă Rosenthal -. Credința creștină, exprimarea creștină a Crăciunului pierde sensul său cel mai profund. Problema se află în appeal-ul mesajului creștin. Îi pierdem pe oameni pentru că mesajul creștin este prea misterios. Nu se privește spre pruncul Isus care este o persoană minunată. Dar nu există un mesaj fără pruncușor. Și sfântul Nicolae este parte integrantă în imaginarul mesajului creștin". Însă, în adâncul fiecăruia, valoarea Nașterii Domnului este foarte prezentă, dar adesea nu este conștientizată pe deplin: "Oamenii o acceptă fără măcar să-și dea seama pentru că, adesea, nu se simte binevenită în Biserică. Însă aceasta din un urmă este un cadou. Mai degrabă trebuie doar prezentată mai bine. Și catolicii, ca luteranii sau protestanții, trebuie să realizeze că nu trebuie să se piardă oportunitatea de a reevangheliza prin oameni, prin sfinți ca Nicolae. Și Bisericile nu trebuie să-i judece pe oameni, ci trebuie să lucreze împreună pentru a-i atrage pe credincioși". Dar care este diferența dintre santa Claus și sfântul Nicolae? "Este simplă: primul începe și se termină cu perioada Crăciunului. Trăiește timpul sărbătorii... În schimb, sfântul Nicolae conduce la Betleem. Dar și business-ul care se generează în jurul figurii lui santa Claus nu cred că este un lucru rău. Este realitatea, este un fapt dobândit, dar important este ca acesta să fie gestionat în mod modul cel mai bun și cel mai drept posibil".

Sfântul Occidentului. De la Myra la Bari, din Orient în Occident. Sfântul Nicolae este colantul a două popoare. Dar nu numai atât. este mult mai mult: "La Bari - afirmă cucernicul Rosenthal - Nicolae este imaginea unui popor, este conștiința lui. Însă imaginea sa, în lumea occidentală, induce teamă probabilpentru că este un sfânt cu pielea mai neagră, este diferit. Mie îmi place imaginea sa, cred că este excepțională, și ar trebui să ne îndepărtăm de viziunea sa serioasă. În schimb Nicolae este bucuria. Demonstrează asta milioanele de pelerini care, în special în mai și în decembrie, umplu bazilica din Bari. Însă oamenii nu înțeleg că devoțiunea față de sfântul Nicolae este locul ideal în care se naște figura lui santa Claus. Iată, trebuie să simțim nevoia de a recrea această legătură între cele două figuri care în realitate sunt același lucru". Este printre sfinții cei mai venerați și totuși figura sa este puțin cunoscută... "Știi, când călătoresc și spun că merg la Bari - afirma pastorul - oamenii mă întreabă uimiți de ce merg acolo. Eu răspund pentru sfântul Nicolae și aud spunându-mi-se: «Cine?», și este teribil acest lucru. De exemplu în țările latine, în pofida faptului că ei cunosc figura lui Nicolae, nu știu că este legată de figura lui santa Claus. Avem marea necesitate de a relua spiritul sfântului Nicolae care este ceva ce trebuie să intre în comuniune cu noi". Însă Nicolae este și ocrotitorul copiilor, creaturi lipsite de apărare și prea adesea maltratate. Una dintre prioritățile episcopului de Myra era să-i ajute pe cei mici, daruri ale cerului, prezentul și viitorul lumii. "Avem obligații față de ei - precizează Rosenthal -. În numele lui Nicolae trebuie să-i iubim pe copii. Iată Bari are posibilitatea de a promova imaginea unui sfânt al copiilor. Există deci o nouă dimensiune care se adaugă la succesul său. Nicolae este un dar al lui Dumnezeu și ar fi nebunesc să nu fie exploatat pentru asta.

(După agenția SIR, sâmbătă, 6 decembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat