Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Însănătoșirea lumii și Ave, Maria! Imn de laudă și speranță

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Însănătoșirea lumii, scrisă de Frédéric Lenoir și tradusă din limba franceză de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20, are 272 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Simptomele descompunerii societății moderne sunt perfect vizibile și se manifestă în mod constant. În trecut, eșecurile și crizele se manifestau oarecum în mod ciclic. Istoria umanității a cunoscut încă din primele epoci perioade critice urmate de momente de refaceri și stabilitate. În prezent, ele constituie, putem spune, o veritabilă constantă tragică a evoluției economice și sociale.

Societatea modernă întâmpină în prezent o multitudine de obstacole, încât alternativele trecute au devenit o simplă amintire istorică. Marea ruptură s-a produs după Primul Război Mondial, când aproape toate statele au suportat consecințele dictaturilor și extremismelor totalitare. În ultima perioadă, a fost accentuată și monopolizată de către mass-media și de către politicieni problema financiară. Dar oare, doar asta este problema lumii actuale?

Frédéric Lenoir, în lucrarea Însănătoșirea lumii, tradusă din limba franceză de Andrei Adam-Motyka și publicată recent la Editura "Sapientia", vorbește tocmai despre această "lume bolnavă", arătând că mult mediatizata criză a societății moderne are rădăcini îndepărtate și ramificații multiple, iar soluțiile propuse pentru însănătoșirea ei nu sunt întotdeauna suficiente, ci, mai degrabă, parțiale și iluzorii.

În același timp, Frédéric Lenoir propune el însuși mai multe soluții pentru însănătoșirea lumii. În acest sens, este ilustrativ ceea ce afirmă în prefața acestei lucrări: "Pentru însănătoșirea lumii nu este suficientă concentrarea asupra unui singur simptom și a crede că, tratându-l cu o doză corespunzătoare de antibiotice, totul va fi bine. Se cuvine să considerăm lumea ca fiind ceea ce este: un organism complex care este încă afectat de nenumărate rele: desigur, avem de-a face cu o criză economică și financiară, dar și cu o criză a mediului înconjurător, una agricolă, sanitară; o criză psihologică și identitară; o criză a sensului și a valorilor [...]. Pentru a însănătoși lumea trebuie deci să cunoaștem simultan adevărata natură a răului de care suferă și să avem în vedere resursele de care dispunem pentru a-l depăși".

Lucrarea este împărțită în două mari părți. În prima parte, după ce face o retrospectivă istorică cu privire la mutațiile enorme cu care a fost obligată să se confrunte societatea noastră pe parcursul ultimelor două secole, autorul propune un diagnostic al bolii care afectează lumea noastră: sector după sector, dar și o privire transversală, încercând înțelegerea a ceea ce unește toate crizele sectoriale între ele.

În cea de-a doua parte, Frédéric Lenoir vorbește despre căile și experiențele de însănătoșire ale lumii, oferind numeroase exemple în acest sens. De asemenea, autorul arată cum această cale de însănătoșire trece prin interiorul fiecăruia dintre noi, ajungând la concluzia preluată de la marele gânditor contemporan Mahatma Gandhi, care afirmă: "Fiți schimbarea pe care o vreți în lume".

Recomandăm acest studiu tuturor acelora care vor să lupte pentru o lume, o societate sănătoasă, pentru o nouă viață bazată pe calitatea, și nu pe cantitatea raporturilor cu noi înșine, cu ceilalți și cu lumea. Pentru ca lumea să se vindece este nevoie de o cale lungă și exigentă de parcurs, iar pentru aceasta fiecare trebuie să contribuie în modul său propriu.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Ave, Maria! Imn de laudă și speranță, scrisă de pr. Anton Lucaci. Cartea apare în colecția "Mici tratate de spiritualitate", formatul 11x17, are 60 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 5 lei.

Se pune deseori întrebarea: "Cum este mai bine să ne rugăm? Care este cea mai eficientă, cea mai bună tehnică de rugăciune?" O tehnică a rugăciunii exista încă de la misticii creștini, începând cu sfântul Paul până la sfântul Benedict, precum și de la toți acei apostoli necunoscuți, care de douăzeci de veacuri au inițiat popoarele în tainele trăirii vieții religioase. Dumnezeul lui Platon era inaccesibil în măreția lui. Cel al lui Epictet se confunda cu sufletul lucrurilor. Contrar acestor concepții, creștinismul este cel care l-a apropiat pe Dumnezeu omului; putem spune că i-a oferit o înfățișare. A făcut din el Tatăl nostru, fratele nostru, Mântuitorul nostru. Pentru a ajunge la Dumnezeu nu mai sunt necesare ceremoniale și sacrificii sângeroase ca în alte vremuri. Tehnica rugăciunii s-a simplificat.

Rugăciunea implică efortul de a tinde către Dumnezeu. Acest efort trebuie să fie și afectiv, nu doar intelectual. Fie rugăciunea scurtă sau lungă, rostită sau numai gândită, ea trebuie să fie asemenea unei conversații dintre un copil și tatăl său. De fapt, ne rugăm în același fel în care iubim, adică cu toată ființa noastră. Pentru ca rugăciunea să fie eficientă, este necesară o anumită pregătire sufletească, să existe o bună relație cu noi și cu aproapele nostru, dar și umilință înaintea lui Dumnezeu.

Mons. Anton Lucaci, în lucrarea Ave, Maria! Imn de laudă și speranță, pe care o prezentăm cititorilor noștri, vorbește despre o astfel de rugăciune, o rugăciune foarte îndrăgită de credincioșii creștini, și anume "Bucură-te, Marie!" Autorul spune că "cine vorbește sau scrie despre Preasfânta Fecioară Maria se aseamănă cu acela care intră într-o grădină pentru a culege aceleași flori pe care le-au strâns și alții înaintea sa". Astfel, intenția autorului, în aceste pagini, a fost aceea de a aduna câteva dintre "aceste flori", punându-le în ordinea cuvintelor din rugăciunea "Ave, Maria".

De asemenea, autorul afirmă că această rugăciune despre care tratează este printre primele rugăciuni pe care le învățăm în timpul copilăriei noastre: "o rugăciune simplă și curată ca apa de izvor". Încă de la început, Biserica a înconjurat-o pe Maica Domnului cu un deosebit afect și cu o aleasă venerație. Pr. Anton Lucaci, luând fiecare cuvânt, fiecare expresie a acestei frumoase rugăciuni și explicându-le, dorește să scoată în evidență, în primul rând, frumusețea și eficacitatea ei, dar și importanța venerației față de Sfânta Fecioară, mai ales prin recitarea acestei rugăciuni. Invitația autorului este aceea de a ne adresa Mariei prin această rugăciune ca ea să ne ajute să-l primim pe Cristos cu însăși iubirea ei, spre a-l purta ca și ea la cei care îl așteaptă.

Recomandăm aceste frumoase reflecții despre "Salutarea Îngerească" (așa cum mai este numită), tuturor celor care vor să aprofundeze această rugăciune mariană, precum și celor care respectă, venerează, îndrăgesc numele Mariei, nume care, după părerea multor teologi, are o energie, o forță supranaturală atunci când este rostit cu dragoste și pietate în rugăciune. Acest nume binecuvântat, Maria, poartă în sine misterul aceleia care i-a dat Fiului lui Dumnezeu carnea și sângele, fiind totodată mama noastră, a tuturor.

Laurențiu Turbuc

* * *

Însănătoșirea lumii,
Frédéric Lenoir, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-166-5, 14x20 cm, 272 p., 20 lei

Ave, Maria! Imn de laudă și speranță,
Anton Lucaci, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-178-8, 11x17 cm, 60 p., 5 lei

Apariția lucrării Repertoriu coral polifonic - Cântece pentru Advent și Crăciun

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat